Tiesitkö: Torkuttaminen aamulla saattaa pilata koko päivän

Torkuttaminen tekee heräämisestä vieläkin vaikeampaa, sillä se sekoittaa kehon aamurytmiä ja saattaa tehdä olosta tokkuraisen koko päiväksi.

Herätyskello pärähtää soimaan, mutta onneksi torkuttamalla saa vielä hetken vedellä sikeitä, vai? Todellisuudessa torkkunäppäimen painaminen sekoittaa kehon unirytmiä, minkä vuoksi on muutaman minuutin lisäunien jälkeen herääminen on vieläkin tuskallisempaa.

– Toki torkuttaminen tuntuu hyvältä lämpimässä sängyssä, mutta kysymys ei ole vain mukavuudenhalusta, vaan ongelman takana on usein epäsäännöllinen unirytmi, kertoo neurologi Christopher Winter Huffington Post Liven haastattelussa.

Puhutaan aamu- tai iltaihmisistä ja tämä vaikuttaa myös torkutusintoon – unirytmi on geeneissä ja iltavirkku voi hyvin vähän aamuväsymykselleen. Parasta olisi pyrkiä säännöllistämään rytmi siten, että saa joka yö itselleen sopivan määrän unta – aikuisilla se on yleensä 8–9 tuntia yössä.

– Torkkunappi on ehkä kaikkien aikojen huonoin keksintö, toteaa lääkäri Michael Breus Huffington Post Liven haastatelussa.

Breusin mukaan torkuttaminen tekee heräämisestä vieläkin vaikeampaa.

– Et pääse uudestaan syvän unen vaiheeseen, vaan nukahdat kevyeen uneen. Mitä enemmän torkutat, sitä vaikeampaa ja hankalampaa herääminen on. Se on myös painajaista mahdollisille vieressä nukkuville, Breus kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat