Mainos

Inarissa pamahti talven pakkashuippu, mutta paikallisilla ei tunnu missään – "Yksi auto on tuossa sisällä sulamassa"

Inarissa meni rikki tämän talven pakkashuippu. Aamuseitsemän aikoihin Inarin Nellimissä mitattiin - 36,8 pakkasastetta. Hyytävistä lukemista huolimatta Inari ei ole hiljentynyt vaan arki jatkuu melko normaalisti.

– Taivas on kirkas ja on valoisaa. Ei tämä nyt niin ainutkertaista ole, on täällä pakkaseen totuttu, huomauttaa huoltamoyrittäjä Raimo Waselius Inarista.

Waseliuksen mukaan pakkanen ei ole hiljentänyt arkipäivää merkittävästi.

– On täällä autoja ja ihmisiä liikenteessä, ehkä tosin vähän vähemmän kuin tavallisesti.

Lämmin vaatetus auttaa

Pakkasessa pärjääminen on pukeutumiskysymys.

– Nykyisin on hyvät vaatteet ja osataan pukeutua. Ennen oli vähän huonommin, kun yritettiin tarjeta huopatossuissa, sarkavaatteissa ja villapaidoissa. Nykyvaatteet ovat paljon parempia, vakuuttaa Waselius.

Katso alta, mitä Pekka Pouta ennustaa lähihetkien säästä:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Huoltamoyrittäjän mukaan nykyautot kestävät pakkasta aiempaa huonommin.

– Uusilla autoilla on vähän enemmän vaikeuksia, että ne lakkaavat helpommin toimimasta pakkasella. Yksi auto tuossa on sisällä sulamassa ja hinausauto tuossa äsken piipahti, että jollakin on ollut vaikeuksia, pohtii Waselius.

50 asteen pakkanenkin on koettu

Waselius muistuttaa, että kovempiakin pakkasia on Inarissa koettu.

Vuonna -99 kävi pakkanen 50 asteessa ja silloin oli illasta aamuun sähkökin poikki. Silloin tehtiin jo evakuointisuunnitelmia. Ei tämä ole mitään siihen verrattuna.

Silti pakkanen on puheenaihe Inarissakin.

– Kyllä täällä säästä jutellaan ja vertaillaan, miten paljon kenelläkin on mittarissa. Täällä ei ainakaan ole ilmasto lämmennyt, kuittaa Waselius.

Lumimyrsky on pahempi kuin pakkanen

Visit Inari järjestää muun muassa husky-safareja ja muita aktiviteetteja matkailijoille.

– Osa matkailijoista on halunnut tänään perua retkensä kokonaan ja osaa retkistä on lyhennetty. Olemme antaneet peruutusmahdollisuuden, kun aamulla oli 34 astetta pakkasta, kertoo Anu Munne Visit Inarin myyntitoimistosta.

Mitään tiettyä pakkasrajaa ei safareille ole asetettu.

– Pakkasrajaa ei ole. Jos asiakas haluaa lähteä, ainakin jonkinlainen retki tehdään. Pahinta ei itse asiassa ole kylmyys vaan lumimyrsky. Kovassa pakkasessa pitää myös huolehtia koirista. Niillekään ei ole hyväksi lähteä vetämään hirmupakkasessa. Yleensä muutetaan tai lyhennetään ohjelmaa, jos on kova pakkanen, selittää Anu Munne.

Turistit tarvitsevat pukeutumisneuvoja

Turistit tarvitsevat myös neuvoja pukeutumiseen.

– Ulkomaalaiset tarvitsevat tarkkoja pukeutumisneuvoja. Meiltä löytyy ulkokerros vaatteita eli kengät, haalarit, ulkosukat, kintaat, kypärät ja sellaiset. Monet tuppaavat pukeutumaan liian tiukasti, jolloin tulee nopeasti kylmä. Ei esimerkiksi haluta isompia kenkiä, vaikka se olisi hyvä, että jäisi lämmittävä ilmakerros väliin. Neuvomme myös liikkumaan aina, kun siihen tulee tilaisuus eli paikoillaan ei kannata seistä, neuvoo Munne.

Monet asiakkaat pitävät pakkasta eksoottisena.

– Monille kylmyys on eksoottista. Silloin kun täällä oli 52 astetta pakkasta, moni halusi tänne pelkästään ottaakseen kuvan. Kaikki tosin eivät saaneet kuvaa ennen kuin kamera jäätyi, muistelee Munne.

Inarilaisten omaa elämää ei pakkanen saa raiteiltaan.

– Oma elämä sujuu normaalisti. Ehkä vähän vähemmän ollaan ulkona kuin tavallisesti, naurahtaa Anu Munne.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.