Ilari Filppula löysi pehmeät kädet kotonakin – selkeä ehto uran jatkamiselle: "Aika huono olen makaamaan sohvalla"

Alisuorittanut TPS taistelee pudotuspelipaikasta – C Moren dokumenttiryhmä seurasi SM-liigan suurseuraa läheltä 0:57
Videolla maistiainen TPS:ää kuvaavasta dokumentista.

Viime kaudella TPS:ssä pelanneesta Ilari Filppulasta on kuoriutunut korona-aikana ahkera "kotitimpuri". Nyt 38-vuotiaan taiturin uran jatko on vielä auki.  

Moikka Ilari, miten korona-aika on sujunut siellä Vantaan Hiekkaharjussa?

– Hyvin kiitos, kotona on tehty vähän pihahommia ja muuta pientä puuhastelua. Ei mitään sen ihmeempää.

Vastaus on perin vaatimaton, kun ottaa huomioon vaimo Sara Filppulan Facebook-päivityksen, jossa hän luettelee miehensä tekemät työt. Laajaan listaan kuuluvat muun muassa liukuovien asennus, spottivalojen maalaus, autotallin siivous ja hyllykön rakennus, kaiuttimien asennus olohuoneeseen, lämminvaraston siivous ja lajittelupisteen rakennus, pihatöitä, keittiön tuunausta ja niin edelleen.

– Kajareiden laitto kattoon oli vähän työläämpi, se vähän jännitti. Onneksi YouTubesta löytyy kaikenlaisia opastusvideoita, Filppula naurahtaa.

Kun Uudenmaan raja aukeaa, Filppulan perhe suuntaa todennäköisesti Forssan liepeillä Tammelassa sijaitsevalle mökilleen. Sielläkin varmasti riittää tehtävää.

– Olen aika huono makaamaan sohvalla. Rentoudun paremmin, kun teen jotain hyödyllistä ja mielekästä.

Vaimo kirjoitti myös, että ei ole ihan varma, onko hän valmis näin energisen herran lopettamiseen.

Hyvä kysymys. Onko herra itsekään?

V-sanat raikuivat pukukopissa

TPS on ollut viime vuodet valtakunnanmedioiden polttopisteessä, ja lisää jutunjuurta tuli viime kaudellakin. Isoilla resursseilla operoiva TPS näytti jäävän jo pudotuspelitaistelusta, mutta Marko Virtasen palkkaaminen päävalmentajaksi toi uutta ryhtiä toimintaan.

C Morella näytettävästä dokumentista TPS varjossa ja valossa aistii hyvin paineen, joka joukkueessa oli loppukaudesta, kun sillä oli vielä mahdollisuus pestä kasvonsa totaaliselta nöyryytykseltä ja nousta kymmenen joukkoon.

Filppula on kokeneena pelaajana isossa roolissa pukukopissa. Varsinkin vierastappio KooKoolle otti häntä rankasti päähän. Puheenvuorossa ei ollut lausetta, jota ei väritettäisi v-alkuisella sanalla.

Keskushyökkääjä sanoo olevansa kopissa paljon äänessä, mutta kiroilun sijaan hän useimmiten puhuu rauhallisella ja rakentavalla äänensävyllä pelitaktisista asioista.

– Kun harmittaa, niin sitten sanon mitä mieltä olen. Pidän kuitenkin itseäni aika leppoisana miehenä.

"Tosi iso pettymys"

Filppulalle jäi kaudesta ristiriitaiset tunnelmat. Katsomoiden tyhjentyminen ja sarjan jämäsijoilla pelaaminen söivät miestä, mutta hyvä loppukiri toi pientä lohtua.

Dokumentista välittyy mielikuva menestykseen nähden hyvähenkisestä joukkueesta, joka ei saanut kuitenkaan koneesta kaivattua irti. Filppula allekirjoittaa näkemyksen.

– Kyllä yritimme pitää kaikenlaisia palavereja ja etsiä keinoja. Tosi iso pettymys kausi oli kokonaisuutena.

TPS:stä tuli EVU:n kasvatille tärkeä seura, jossa hän on pelannut kaikkiaan jo viisi kautta. Uran ainoa mestaruus tuli Turussa vuonna 2010, kun TPS kiri yllätysvoittajaksi.

Vaikka TPS onkin ollut viime vuodet yksi SM-liigan isoimmista alisuorittajista, Filppula pitää seuraa pelaajan näkökulmasta katsottuna hyvänä.

– Hyviä jätkiä on seurassa paljon viemässä toimintaa eteenpäin. En osaa ottaa kantaa koko paletin johtamiseen, mutta pelaajien asiat hoidetaan pääsääntöisesti hyvin.

Treeniä Valtterin salissa

Timpurin hommien ohella Filppula on pitänyt kuntoaan yllä kevyellä treenillä. Hän on käynyt harjoittelemassa Detroit Red Wingsissä pelaavan pikkuveljen Valtterin kotiinsa rakentamassa salissa.

Talon isäntä itse jäi NHL-kauden tauottua kotiinsa Tampa Bayhyn.

– Siellä on parhaat kelit tällä hetkellä. Kun viimeksi soittelin Valtterille Facetimellä, ei siellä uima-altaalla se kotiaresti ihan karmealta näyttänyt, vanhempi Filppula virnuilee.

Miltään joukkueelta ei ole tullut treeniohjeita, sillä sopimusta ei ole takataskussa. Eikä hyökkääjätaituri ole vielä lopullisesti päättänyt, että haluaako hän jatkaa uraansa.

Filppula sanoi C Moren dokumentissa, että välillä uran jatko tuntuu hyvältä idealta ja välillä ei. Tunnelmat ovat aika lailla samanlaiset edelleen.

TPS pelasi viimeisen ottelunsa ilman panosta tyhjille katsomoille koronaviruksen takia. Se ei ole paikka, johon pelaaja haluaa välttämättä lopettaa uransa.

– Haluaisin päästä edelleen pelaamaan pleijaripelejä.

Pelaamiselle on tietyt reunaehdot. Vaimo sekä 4- ja 6-vuotiaat lapset jäävät joka tapauksessa pääkaupunkiseudulle, joten kovin kaukana pelipaikka ei saisi olla. Ulkomaat on suljettu pois.

– Treenaan kesän niin kuin ennenkin pidän itseni sellaisessa kunnossa, että voin tarttua tilaisuuteen, jos sellainen tulee. Tilanne on sellainen, ettei tässä mitään tapahdu kovin nopeasti.

Uran jälkeinen aika ollut jo mielessä

Entä jos ura loppuisi tähän kauteen?

Ei Filppulan tarvitsisi jäädä jossittelemaan tai häpeämään silti mitään, vaikka se suurin ja kaunein jäi saavuttamatta.

– Olen päässyt pelaamaan paljon paremmissa joukkueissa ja sarjoissa kuin uran alussa ajattelin. Ainoa mikä harmittaa, etten päässyt pelaamaan NHL:ssä edes sitä yhtä ottelua.

Filppula pelasi erinomaisen kauden Grand Rapids Griffinsissä 2010–11, mutta Red Wings oli vielä silloin voimissaa, ja ykkösryhmään oli vaikea murtautua. Seurajohto olisi halunnut pitää Filppulan vielä toisen kauden, mutta Jokerien SM-liigajoukkue tuntui paremmalta vaihtoehdolta.

– Paljon parempaa kautta AHL:ssä en olisi pystynyt pelaamaan. Pitää muistaa kuitenkin, että se on tosi raskas sarja pelimatkoineen, ja olin jo aika vanha sinne mennessä.

Filppulalle antaa rauhaa, että hänellä on saavutus, joka on monelta kovaltakin pelimieheltä jäänyt pokkaamatta.

– SM-kultaa on kiva muistella. Aika monta vuotta olen pelannut, ja sen kerran kun olen finaaleihin päässyt, voitimme. Ei se tosin ihan yhtä helppoa ole kuin toiselle Ilulle, Filppula viittaa kahdeksan mestaruuden Ilkka Mikkolaan.

Filppula myöntää miettineensä jo pari viime vuotta, että mitä hän alkaa tehdä, kun pelit on lopullisesti pelattu. Selkeää reittiä ei ole vielä putkahtanut eteen.  

– Ei valmentaminen ole poissuljettua, mutta tuntuisi aika vaikealta jatkaa oman peliuran jälkeen vielä sitä samaa aikataulua. Valmentaminen veisi vielä enemmänkin aikaa kuin pelaaminen.

Lue myös:

    Uusimmat