Kokenut pelaaja-agentti väläyttää NHL-pelaajien inhoamaa järjestelmää myös SM-liigaan – "Olen puhunut siitä vuosikausia"

4:58
Agentti Markus Lehto kertoi näkemyksensä pelaajien ja seurojen välisestä palkanmaksutilanteesta sunnuntain Tulosruudussa.

Useat SM-liigaseurat vaikeuksiin ajanut koronaviruspandemia saattaisi olla hyvä paikka miettiä NHL:stä tutun tulontasausmallin rantauttamista myös kotimaiseen SM-liigan, pohtii monien suomalaisten huippupelaajien sopimuksia neuvotellut pelaaja-agentti Markus Lehto.

Lehto väläyttää MTV Urheilun haastattelussa mallia, jossa SM-liiga voisi ottaa oppia NHL:n tavasta varautua kausien väliseen vaihteluun kassavirrassaan. Malli kantaa nimeä escrow, josta voidaan suomeksi puhua esimerkiksi ennakonpidätyksenä.

Siinä pelaajien palkasta siirretään sivuun tietty osuus, esimerkiksi kymmenen prosenttia. Tilikauden päätteeksi pelaajat saavat takaisin pidätetyn summan ja päälle vielä puolet tuotosta, jos sellaista sarjalle syntyy. Jos taas liiga tekee tappiota, tätä kompensoidaan pelaajilta pidätetystä rahastosta.

Koronaviruspandemia iski kovaa SM-liigaseuroihin, sillä pudotuspelien menettämisen lisäksi myös viimeisen runkosarjan kotiottelun peruuntuminen jätti ison loven monen seuran kassaan. Agentti Markus Lehto näkee tilanteessa lähinnä häviäjiä.

– Kaikki nämä ovat samassa veneessä, työnantajat ja työntekijät, Lehto sanoo MTV Urheilulle.

– Pitäisi ehkä olla systeemi, josta olen puhunut vuosikausia. Liigaankin mekanismi, että vaikka se escrow tuntuu NHL:ssä tosi kovalta pelaajille, että puolitetaan tulot – pelaajisto ottaa 50 prosenttia kaikista vuoden tuloista sekä seurat ja omistajat 50 prosenttia – niin samaan tyyliin olisi minun nähdäkseni tehtävissä myöskin Suomessa – ja Euroopassa muutoinkin.

– Silloin me tiedämme, että pelaamme aika terveellä pohjalla. Silloin kaikki ovat periaatteessa voittajia, Lehto jatkaa.

Escrow kismittää NHL-pelaajia

NHL:ssä pelaajat ovat purnanneet escrow-järjestelmää kohtaan, sillä jättisopimuksen tehneiden pelaajien kohdalla joka vuosi pidätettävässä summassa puhutaan jopa miljoonista dollareista. Pelaajat eivät voi koskaan varmaksi tietää, mitä rahoille lopulta tapahtuu ja paljonko tilille lopulta palautuu.

Escrow koostuu NHL:ssä jääkiekkoon liittyvistä tuotoista. Tällaisia ovat esimerkiksi lipputulot, tv-sopimukset, fanituotemyynti ja liigan sponsorisopimukset. Näistä pudotuspelien lipputulojen ja tv-sopimusten kohdalla on jo SM-liigassa olemassa tulonsiirtotapa liigalta seuroille, mutta pelaajat eivät ole osapuolena tässä jaossa.

– Tämä varmasti antaa kaikille hyvän hetken pohtia, että missä mennään. Ja varsinkin jääkiekon SM-liigaa, tämä antaa hyvän hetken pohtia, että olisiko meillä mahdollisuus mennä taas askeleita eteenpäin, Lehto pohtii.

– Askeleita on kyllä otettu ammattimaisempaan suuntaan, mutta että päästäisiin johonkin aitoon työehtosopimusmalliin. Siinä määriteltäisiin myöskin tulonjakoa jotenkin siten, että se koettaisiin reiluksi ja oikeudenmukaiseksi sekä työnantajan että työntekijän puolesta. Koska samassa veneessä tässä loppujen lopuksi ollaan, hän muistuttaa.

Markus Lehdon asiakkaisiin kuuluvat NHL-pelaajista muun muassa Tuukka Rask, Teuvo Teräväinen, Esa Lindell ja Kasperi Kapanen. Euroopassa pelaavista hänen agenttitoimistonsa Acme World Sportsin piiriin kuuluvat muun muassa maailmanmestarit Petteri Lindbohm, Harri Pesonen ja Jere Sallinen, Jokereiden Jesse Joensuu ja Antti Niemi sekä monia muita huippusarjoissa pelaavia kiekkoilijoita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja