Mainos

IL: Ilmoitukset vanhustenhoidon ongelmista kasvussa – Haminassa hyvätuloiset päässeet hoitokotiin jonon ohi

Vanhustenhoidon ongelmat näyttävät jatkuvan, selviää Iltalehden keräämistä aluehallintovirastojen tuoreista valvontapäätöksistä. Ilmoituksia epäkohdista tehostetussa palveluasumisessa on tullut tämän vuoden aikana selvästi viime vuosia enemmän.

Iltalehden mukaan vuonna 2017 ilmoituksia tuli aveihin 258 ja viime vuonna 437 ja kuluvana vuonna jo 940. Luvuissa ovat mukana sekä yksityisistä että julkisista palveluntarjoajista tehdyt ilmoitukset.

Havaitut epäkohdat liittyivät usein liian pieneen henkilöstömäärään. Myös lääkehoidon järjestämisessä oli puutteita. 

Maksukyky vaikutti hoitopaikan saamiseen

Yksi avilta huomautuksen saaneista oli Haminan kaupunki. Siellä kävi ilmi, että paremman maksukyvyn omaavat vanhukset saattoivat päästä yksityisiin hoivakoteihin ostopalvelun tai palvelusetelin kautta nopeammin kuin pienituloiset vanhukset.

Kaupunki perusteli tätä sillä, että pienituloisten ikäihmisten maksukyky ei riitä yksityisiin hoivakoteihin. Avi huomautti, että menettely ei ollut kaikilta osin lainmukainen.

Toinen esimerkki vanhustenhoidon ongelmista on Alavudella sijaitseva Attendo Pelimanni, jonka toiminta keskeytettiin vajaan kuukauden jälkeen. Hoivakodissa oli kuollut lyhyen ajan sisällä kuusi asukasta, ja henkilöstömitoitus oli alitettu jatkuvasti.

Kuolemien yhteyttä epäkohtiin ei ole saatu vielä selvitettyä. Valvirassa on tällä hetkellä vireillä yksi Pelimannia koskeva kantelu.

Avien mukaan hoivakotien ongelmien ratkaisemista vaikeuttaa alan työvoimapula.

– Yksityiset tuottajat pyrkivät entistä hanakammin korjaamaan epäkohtia. Syitä on monia: kuntien ja viranomaisten lisääntynyt aktiivisuus, omavalvonnan merkityksen korostaminen, omaisten valpastuminen sekä tuottajien huoli julkisesta maineestaaa, sanoo aluehallintoviraston viestintäpäällikkö Tanja Railo Iltalehdelle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja