Iisalmelaisen Juuso Sirviön ampuneelle miehelle elinkautinen tuomio murhasta – ex-tyttöystävälle kolme vuotta vankeutta

0:40
Video kertoo: Tässä paikassa iisalmelaisen Juuso Sirviön surmaajat odottivat uhriaan

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään antanut tuomion avioparille, jota syytettiin iisalmelaisen taksikuskin Juuso Sirviön murhasta. Henkirikos tapahtui toukokuussa Tervossa.

Sirviön 34-vuotiasta ex-puolisoa ja tämän nykyistä 30-vuotiasta miestä syytettiin murhan lisäksi lukuisista omaisuusrikoksista ja törkeistä vahingonteoista.

Päivi Riikka Maria Pankolainen tuomittiin tekokokonaisuudessa kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Murhan syytekohta lieventyi hänen kohdallaan pahoinpitelyksi. Pankolaisen ei katsottu olevan vastuussa Sirviön kuolemasta, mutta hän toimi rikoskumppanina. 

Lisäksi hänen katsottiin syyllistyneen lähes kolmeenkymmeneen muuhun rikokseen, kuten törkeisiin vahingontekoihin, varkauksiin ja varkauden yrityksiin.

Miikka Juhani Pankolainen puolestaan tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hän ampui Sirviötä haulikolla ja kohdisti häneen raakaa väkivaltaa.

Lisäksi miehen tuomiolauselmassa on lähes identtinen varkaus- ja vahingontekovyyhti, kuin tekijäkumppanina toimineella vaimollaan.

Mies myönsi syyllistyneensä tappoon, mutta kiisti murhan. Nainen puolestaan katsoi syyllistyneensä ainoastaan pahoinpitelyyn ja hautarauhan rikkomiseen.

Pariskunta määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan yli 200 000 euroa aiheuttamistaan vahingoista lukuisissa mökkimurroissa. 

Lisäksi murhatuomion saanut mies määrättiin maksamaan useita kymmeniä tuhansia muun muassa hautaus- ja kärsimyskuluja Juuso Sirviön omaisille.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Näin tekoa suunniteltiin

Henkirikoksen taustalla on ollut vanhoja parisuhdekaunoja. Tekijät houkuttelivat uhrin ajamaan Iisalmesta Tervoon 6. toukokuuta yötä vasten.

Ex-kumppani sopi Sirviön kanssa tapaamisen Savelan ulkoilualueelle frisbeegolf-radan läheisyyteen. Naisen nykyinen mies puolestaan meni haulikon kanssa rakennuksen nurkan taakse piiloon.

Syyttäjä on luonnehtinut tekoa raukkamaiseksi, koska uhrilla ei ollut mitään mahdollisuuksia puolustautua. Kun Sirviö saapui paikalle, mies ampui häntä haulikolla takaapäin kaksi kertaa. Uhri ei kuollut laukauksiin, joten tekijät hakkasivat ja potkivat uhria.

Pariskunta siirsi tajuttoman uhrin tämän omaan autoon.

Matka jatkui Heikkilän alueelle, missä mies vielä hakkasi uhria useita kertoja päähän metallisella liinankiristimellä ja nainen lapiolla. Pariskunta kätki ruumiin maastoon kaivamaansa hautaan.

Veivät uhrilta rahaa

Lisäksi he veivät uhrilta lompakon, puhelimen, auton ja kotiavaimet. Tervosta pariskunta ajoi Iisalmeen. He menivät Sirviön kotiin, josta veivät noin 800 euroa käteistä rahaa.

Sirviön verijälkinen auto löytyi myöhemmin pariskunnan piharakennukseen piilotettuna. Poliisi käynnisti henkirikostutkinnan.

Syyttäjän mukaan naisella oli kaunoja entistä seurustelukumppaniaan kohtaan, ja hän sai myös nykyisen miehensä yllytettyä mukaan vihanlietsontaan.

Syytteissä murhaa kuvattiin vakaasti harkituksi ja raa’aksi.

Lisäksi pariskunta on alkuvuoden aikana tehnyt lukuisia mökkimurtoja. Syytteet omaisuusrikoksista ja vahingonteoista koskevat tätä rikossarjaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja