Tässä paikassa Juuso Sirviön surmaajat odottivat uhriaan – ex-tyttöystävä ja uusi mies olivat vastassa haulikon kanssa tarkoituksena antaa "opetus": tutkitaan nyt murhana

0:40
Videolta näet kuvan: tällä paikalla Juuso Sirviö joutui kuolettavan väkivallan uhriksi Tervon Savelassa

Iisalmelaisen taksiautoilijan hengenriistoon päättynyt yöllinen tapaaminen sovittiin Tervon Savelaan frisbeegolfradan läheisyyteen.

Iisalmessa asuvan Juuso Sirviön, 30, surmatapauksen rikosnimikkeet ovat koventuneet taposta murhaksi. Teosta epäiltynä on vangittu Sirviön ex-naisystävä ja hänen uusi miehensä. Molemmat ovat olleet tutkintavankeina kiinniottonsa jälkeen.

Mies on myöntänyt surmatyön. Entinen kumppani puolestaan kertoo olleensa mukana tapahtumien kulussa ja hautaamassa uhria, mutta ei sanojensa mukaan osallistunut väkivallantekoihin.

Tältä osin epäiltyjen kertomukset eroavat toisistaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Lyytinen

Murhan lisäksi kaksikkoa epäillään törkeästä ryöstöstä. He ottivat Sirviöltä rahaa ja piilottivat hänen autonsa veriteon jälkeen.

Tapauksen juuret juotavat reilun kuukauden taakse. Kotikaupungissaan Iisalmessa taksiautoilijana työskennellyt Sirviö sai tiistaina 5. toukokuuta prepaid-liittymästä yhteydenoton entiseltä naisystävältään.

Exä toimi houkutuslintuna

Entinen pariskunta sopi tapaamisen Tervoon Savelan ulkoilualueella sijaitsevan frisbeegolfradan läheisyyteen. Sirviö lähti ajamaan paikalle Iisalmesta yötä vasten.

Matkaa Iisalmesta Tervoon on noin sata kilometriä.

Poliisin käsityksen mukaan taustalla oli jonkinlainen ihmissuhdedraama, mutta motiivi ei tutkinnanjohtajan mukaan ole täysin selvä.

– Nainen on myöntänyt toimineensa houkutuslintuna tapaamisen sopimisessa. Nykyinen mies on ollut puhelun aikana läsnä. Epäillyt ovat sopineet, että uhrille on annettava jonkinlainen opetus, Lyytinen taustoittaa.

Sirviön ja hänen entisen tyttöystävänsä suhteen päättymisestä on kulunut noin vuosi. Lyytisen mukaan tänä aikana kaksikko oli ollut harvakseltaan tekemisissä.

Tutkinnanjohtajan mukaan Sirviö on "jossakin määrin" soitellut naiselle eron jälkeen. Poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole seikkoja, joiden mukaan Sirviö olisi jollakin tavalla halunnut olla haitaksi entisen kumppanin uudelle suhteelle.

– Jollakin tavalla uusi mies on silti kokenut, että tämä toiminta pitää saada loppumaan, vaikka yhteydenotot ovatkin olleet aika minimaalisia ja hyvin satunnaisia, Lyytinen kuvailee.

Vastassa aseen kanssa

Tapaamispaikalla Sirviötä odotti ex-heilan lisäksi tämän uusi mies. Miehellä oli mukanaan haulikko.

Pariskunta on kertonut nauttineensa illan aikana alkoholia. He ovat poliisin olettaman mukaan ajaneet Savelaan humalassa. Pariskunnan kotoa on matkaa tapaamispaikalle noin 20 kilometriä.

Tutkinnassa ei ole ilmennyt, että Sirviö olisi autoillut humaltuneena tai nauttinut alkoholia illan aikana.

Öisellä frisbeegolfradalla ihmissuhdetta koskeva kiista eteni nujakaksi, jonka yhteydessä Sirviö on joutunut kaksikon pahoinpitelemäksi.

Häntä lyötiin ja potkittiin. Poliisin mukaan teossa on myös käytetty entisen heilan uuden miehen asetta, jolle oli lailliset luvat. Tarkemmat tiedot surmaan johtaneesta tapahtumahetkestä tutkinnanjohtaja pitää itsellään.

Pahoinpitelyn jälkeen epäillyt ovat nostaneet uhrin autoonsa ja hakeneet mukaansa maan kaivamiseen soveltuvan lapion.

Lyytisen mukaan toistaiseksi on määrittämättä, onko Sirviö menehtynyt väkivallan seurauksena jo tapaamispaikalla vai vasta myöhemmin.

Kaivoivat haudan metsään

Yön kuluessa epäillyt kaivoivat Sirviön ruumiin maahan metsäisellä alueella noin 20 kilometrin päässä frisbeegolfradasta.

Myöhemmissä kuulusteluissa epäillyt osoittivat paikan kartasta. Ruumis löytyi 15. toukokuuta, puolitoista viikkoa surman jälkeen.

Sirviön musta BMW-merkkinen auto jäi tapaamispaikalle, josta epäillyt myöhemmin hakivat sen haltuunsa. He kätkivät auton asuintalonsa pihapiiriin lukkojen taakse. 

Omaiset tekivät Sirviöstä katoamisilmoituksen parin päivän päästä torstaina. Viimeiset havainnot miehestä oli tehty tiistaina illalla. Häntä etsittiin ensin kadonneena henkilönä, mutta poliisi alkoi pian epäillä miehen joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Saamiensa vihjeiden ja televalvontatietojen perusteella virkavalta tiesi kohdistaa etsinnät Tervon suunnalle.

Epäillyt otettiin kiinni kotoaan seuraavan viikonlopun aikana, kun Sirviö oli torstaina ilmoitettu kadonneeksi.

Autossa verijälkiä

Merkittävin henkirikosepäilyyn johtanut seikka oli Sirviön auto, josta löytyi verijälkiä.

– Poliisin näkökulmasta voi sanoa, että suunnitelma on tällä tavalla vaikuttanut hieman keskeneräiseltä. Ei vaikuta siltä, että surmaa olisi kovin johdonmukaisesti kaikilta osin harkittu. Murhan rikosnimikettä kuitenkin tukevat raaka tekotapa ja tietynlainen suunnitelmallisuus, Lyytinen sanoo.

Lyytisen mukaan epäiltyjen kiinnioton jälkeen kuulusteluja on tehty useita kertoja viikossa. Epäillyt ovat olleet halukkaita selvittämään, mitä murhayönä tapahtui.

– Tällaisissa tilanteissa keskeiseksi nousee näytön hankkiminen siitä, onko ajatus surmatyöstä syntynyt tapahtumahetkellä vai onko tilanne ollut tarkoitus viedä äärimmilleen jo alusta saakka. Tämä jää lopulta oikeuden arvioitavaksi, Lyytinen sanoo.

Syytteennosto Juuso Sirviön tapauksessa on tehtävä viimeistään syyskuun aikana. Epäillyt on siirretty poliisivankilasta Kuopion ja Pyhäselän vankiloihin.

Murhasta epäilty 30-vuotias mies ei ole aiemmin saanut Suomessa tuomioita rikos- tai riita-asioissa. Murhasta epäilty Sirviön entinen seurustelukumppani, 34-vuotias tervolainen nainen on tuomittu aiemmin petosrikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja