Ihotautilääkäri neuvoo kuivan talvi-ihon hoidossa – nyrkkisääntö ykköstuotteen käyttöön: "Kilo pitäisi mennä kuukaudessa"

Ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei tulisi pakkasella tehdä 1:48
Kannattaako ihoa suojata pakkaselta voiteilla? Voiko paleltuneena mennä saunaan? Ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo, mitä paukkupakkasilla kannattaa ottaa huomioon.

Kuivaa talvi-ihoa kannattaa hoitaa hellävaraisesti. Ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa talviajan iho-ongelmista sekä niiden hoidosta.

Kiristää, punoittaa, kutisee, hilseilee – talvella moni suomalainen kärsii ikävistä iho-oireista. Iho ei selvästi pidä talvesta ja pakkasista, ja sille on ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan kolme syytä.

Kylmä ilma kuivattaa ihoa, jolloin se tuntuu kuivalta ja karhealta. Pakkasilla ihon läpäisevyys heikkenee, jolloin hipiä reagoi herkemmin ärsykkeisiin.

Toinen syy talvi-ihon oireilulle on auringonvalon puute. Auringonvalo voi rauhoittaa atooppista ihoa sekä tekee hyvää psoriaasille, sillä UV-säteily lievittää tulehdusta ihossa. Liiallinen UV-säteilylle altistuminen kuitenkin ikäännyttää ihoa ja lisää ihosyöpään sairastumisen riskiä.

Kolmas syy talvisille ihovaivoille on huoneilman kuivuus. Talvella huoneilma on kuivempaa kuin kesällä.

Videolla Carl Kyrklund kertoo, mitä paukkupakkasilla kannattaa ja ei kannata tehdä.

Talvi-ihon hoito

Herkistynyttä ihoa tulisi hoitaa talvella hellävaraisesti. Kyrklund suosittelee vaihtamaan paksumpaan ja rasvaisempaan kosteusvoiteeseen ja puhdistamaan ihon hellemmillä tuotteilla.

Esimerkiksi alkoholipohjaisia puhdistusaineita kannattaa välttää, eikä ihon kuoriminen paukkupakkasilla kannata.

Talvi-iho janoaa kosteutta. Kyrklund neuvoo levittämään iholle kosteusvoidetta sellaisen kerroksen, että se imeytyy kokonaan.

– On sanottu, että yksi kilo [kosteusvoidetta] pitäisi mennä kuukaudessa.

Pärjääkö ilman kosteusvoidetta?

Kaikki eivät kosteusvoiteita käytä, oli sitten kesä tai talvi. Kyrklund antaa rasvaa kaihtaville synninpäästön.

– Ei ole kiellettyä, ettei käytä mitään rasvaa, jos on sellainen iho, ettei kertakaikkisesti tarvitse sitä ja ei ole kuivuuden, kireyden tai kutinan tunnetta.

Valtaosa suomalaisista kuitenkin joutuu Kyrklundin mukaan tarttumaan talvella rasvapurkkiin.

Katso koko Viiden jälkeen -ohjelma MTV-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat