Hyvää syntymäpäivää – Barbie-nukke täyttää 60 vuotta

2:22
Video: Barbiet olivat esillä viime vuonna Kansallismuseossa.

Suosittu Barbie-nukke täyttää 60 vuotta. Nukkehahmo esiteltiin ensi kerran New Yorkin lelumessuilla 9. maaliskuuta 1959. Sen jälkeen Barbie-nukkeja on myyty yli miljardi kappaletta.

Barbien keksi leluyritys Mattelin perustajiin kuulunut Ruth Handler (1916–2002). Hän sai idean nuorta naista muistuttavan nuken luomiseen omilta lapsiltaan.

–  Handlerin tyttärellä Barbaralla oli kapeasti vaihtoehtoja siinä, millaisia leluja oli saatavilla. Valittavina oli ainoastaan vauvan näköisiä nukkeja. Barbaralle oli tarjolla vain lapsinuken huoltajan, äidin rooli. Sen sijaan Handlerin poika saattoi eläytyä lelujensa kautta vaikkapa astronautin, lännenmiehen, lentäjän ja kirurgin elämään, kertoo Barbien globaalin brändimarkkinoinnin johtaja Nathan Bayard.

Barbien nimi on tietenkin lyhennys Barbarasta.

–  Tavoitteena oli opettaa uuden nuken kautta, että tytöillä on vaihtoehtoja. He voivat valita minkä tahansa uran. Vuonna 1959 se oli radikaali idea!

Ehkä juuri tuosta syystä Barbiesta tuli välittömästi hittituote. Loppuvuoden aikana tyttönukkeja myytiin yli 300  000 kappaletta.

Muodoista kritiikkiä

Kritiikkiä nukke sai jo alkuaikoinaan muun muassa epärealistisen hoikasta hahmosta. Sittemmin Mattel on tuonut Barbie-kaartiin pyöreämpiäkin muotoja sekä nukeille kymmeniä eri ihonvärin sävyjä.

Esimerkiksi ensimmäinen afroamerikkalainen Barbie-hahmo nimeltä Christie saapui lelumarkkinoille vuonna 1965.

Juhlat Savonlinnassa

Suomessa Barbie-nuken merkkipäivää juhlistaa näyttävästi ainakin Savonlinnan maakuntamuseo. Savonlinnan Riihisaaressa avautuu tänään Barbie 60 vuotta -näyttely, jossa on yli 300 Barbie-nukkea 1960-luvulta nykypäiviin. Suurin osa näyttelyn nukeista on 1980–90-luvuilta.

Näyttelyn erikoisuutena ovat Savonlinnan seudulla vaikuttaneiden, tunnettujen suomalaisten muotitaiteilijoiden Barbie-asut. Esillä on myös Barbie-nuken perhettä ja ystäviä sekä muiden valmistajien vastaavia nukkeja, kuten Pedigreen Sindyt ja Plastyn Petrat.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja