Mainos

Hypon Pauna varoittaa: Laina-aikojen venyttäminen on väärä lääke asumisen kalleuteen

1:40

Asuntolainoihin erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna arvostelee S-Pankin aikeita venyttää asuntolainan takaisinmaksua jopa 45 vuoteen. MTV Uutiset kertoi eilen, että S-Pankin pitkien laina-aikojen kokeilu alkaa muutamissa uudisrakennuskohteissa.

Pitkien laina-aikojen lisäksi S-Pankki tarjoaa enimmillään viiden vuoden lyhennysvapaata.

– Nyt näyttää pahasti siltä, että erityisesti uusien asuntojen kovaan hintatasoon sopeudutaan kotitalouksia velkaannuttamalla, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Pauna varoittaa jälleen niin sanotun "Ruotsin taudin" leviämisestä suomalaiseen asuntomarkkinaan. Käytännössä siitä, että kulutustasoa pidetään yllä siten, että asuntolainoja ei lyhennetä lainkaan vaan maksetaan vain korot.

– Uskotaan siihen, että asuntojen hinnat eivät koskaan laske ja eteen ei tule minkäänlaisia kriisejä.

Korkokulujuen kannalta Pauna patistaa miettimään onko juuri nyt oikea hetki tarttua lyhennysvapaaseen.

– Esimerkiksi tämä lyhennysvapaaosuus pitää jättää kriisien varalle, sillä illoinkaan ei ole ollut näin helppoa päästä asuntolainasta eroon kun nyt, nykyisen erittäin matalan korkotason aikana.

Pauna muistuttaa myös Ruotsin järjestelmän eroista.

– Vastapainona sille, että lainaa ei tarvitse lyhentää, pankki voi Ruotsissa yksipuolisesti muuttaa korkoa laina-aikana.

S-Pankin pitkien laina-aikojen kokeilu alkaa muutamissa Skanskan ja YIT:n uudisrakennuskohteissa. S-Pankin markkinaosuus asuntolainoituksessa on muutamia prosentteja. 

2:15

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.