Huonoja uutisia maagiseen lukuun luottaville: 10 000 askelta päivässä ei estä lihomasta, toteaa tutkimus

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Kapeneeko vyötärö hulaamalla?

Kävely ei välttämättä olekaan ratkaisu painonhallintaan.

Jos maaginen 10 000 askeleen raja on riittänyt itsellesi päivittäiseksi liikunnaksi, tuore tutkimus tuo huonoja uutisia. Brighman Youngin yliopiston tutkimuksen mukaan pelkkä kävely – tarkalleen ottaen 10 000–15 000 askelta päivässä – ei ole tarpeeksi estämään painonnousua, kertoo Fox News.

"Liikunta yksin ei ole tehokkain tapa..."

Tutkijat jakoivat 120 ensimmäisen vuoden opiskelijaa kolmeen ryhmään. Heitä ohjeistettiin ottamaan joko 10 000, 12 500 tai 15 000 askelta päivässä kuusi päivää viikossa 24 viikon ajan.

Tutkijat huomasivat, että askeleet eivät olleet tarpeeksi ehkäisemään opiskelijoiden keskimääräistä 1,5 kilon painonnousua 24 viikon ajanjakson aikana. Aiempien tutkimusten mukaan college-opiskelijoiden paino nousee noin 1–4 kiloa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

– Liikunta yksin ei ole aina tehokkain tapa pudottaa painoa, toteaa tutkimusta johtanut Bruce Bailey, liikuntatieteen professori Brigham Youngin yliopistosta yliopiston nettisivuilla julkaistussa yhteenvedossa.

Enemmän on aina parempi kuin vähemmän

Tutkijoiden mukaan askelten lisäämisestä on myös hyötyä, vaikkei se vyötäröllä näkyisikään. Askelten mittaamisesta voi olla hyötyä fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä, mutta se ei suoraan auta painon ylläpitämisessä tai ehkäise painonnousua. 

Lisäksi Bailey huomauttaa, että suurin hyöty askelten lisäämisessä on se, että se vähentää paikallaan istumassa käytettyä aikaa. Grigham Youngin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että 12 500 ja 15 000 askelteen ryhmissä päivittäinen istumiseen käytetty aika oli huomattavasti pienempi kuin kymppitonnin ryhmässä.

– Vaikkei se itsessään estä painnousua, enemmän askeleita on aina parempi, Bailey toteaa.

Viime vuonna eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jo 4 400 askelta vähensi kuoleman riskiä verrattuna 2 700 askelta päivässä ottaneisiin. Kuoleman riski väheni, kunnes saavutettiin 7 500 askeleen päiväraja. Tällä tasolla erot tasoittuivat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BYU, Fox News

Lue myös:

    Uusimmat