Huono parisuhde vie toiseksi naiseksi – Joskus elämän rakkaus löytyy vasta sitoutumisen jälkeen

Toisia naisia tutkineelle yhteiskuntatieteiden tohtorille selvisi, että toisia naisia tulee onnettomista parisuhteista. Harva rinnakkaissuhde päätyy varastetuista lounastuokioista yhteiseloon. Eräs pariskunta tosin jaksoi odottaa yhteistä arjen jakamista lasten aikuistumiseen asti.

– Toiseksi naiseksi ei yleensä tulla nuorena tai tuoreessa parisuhteessa – naisten rinnakkaissuhteet varattuihin henkilöihin yleistyvät hieman ennen 50 ikävuotta. Monilla on jo ennestään pitkä parisuhde ja kotona asuvia tai pois muuttaneita lapsia, mutta osa ei ole toiseksi naiseksi päätyessään parisuhteessa ollenkaan, yhteiskuntatieteiden tohtori Arja Mäkinen sanoo.

Mäkinen on kirjoittanut kirjan Vaiettu rakkaus – Elämää toisena naisena. Parinkymmenen suomalaisnaisen kertomien omakohtaisten kokemusten sekä laajemman kotimaisen ja ulkomaalaisen tutkimusaineiston perusteella hän osaa sanoa, ettei salasuhteeseen yleensä päädytä suunnitellusti.

– Ihmiset ovat usein alun perin ajatelleet, että heistä ei koskaan tule toisia naisia eivätkä he hyväksyisi sellaista kenenkään muunkaan kohdalla. Sitten huomataankin, että ollaan itse siinä tilanteessa.

Onnettomasta parisuhteesta pelätään lähteä

– Suurin syy ryhtyä suhteeseen varatun miehen kanssa on jo pitkään onnettomana jatkunut parisuhde, josta lähteminen on syystä tai toisesta vaikeaa, Mäkinen sanoo.

Motiiveja huonoon suhteeseen jäämiseen on monia.

– Jotkut eivät halua hajottaa lasten elämää tai hyvää isäsuhdetta. Joitakin painavat taloudelliset syyt, toisia pelko eristämisestä uskonnollisen yhteisön ulkopuolelle avioliitosta eroamisen seurauksena. Joskus taustalla on huoli puolisosta – tekeekö hän jotain itselleen, masentuuko, päätyykö palvelutaloon…

Kypsemmässä iässä moni ei liioin halua sotkea useamman ihmisen elämää ennen kuin on aivan varma, että uusi suhde kantaa.

– Osalla on myös tarve kokeilla seksuaalista identiteettiään. Nainen on ehkä alkanut epäillä, olisiko hänen alun perinkään pitänyt solmia parisuhdetta miehen kanssa. Kokeilemalla hän haluaa varmistua asiasta.

– Toki naiset ovat usein myös voimakkaasti ihastuneita varattuun osapuoleen. Toisaalta ihminen on paljon alttiimpi ihastumaan, jos nykyisessä suhteessa menee huonosti, Mäkinen sanoo.

Omatunto ja aikataulut kalvavat

Toisten naisten suhteet varattuihin miehiin näyttävät alkavan samalla tavalla kuin mitkä tahansa muutkin parisuhteet: työpaikoilla, ravintolailloissa ja harrastuksissa.

Jos suhteet jatkuvat yhtä yötä pidemmälle, niihin suhtaudutaan harvoin kevyesti.

– Rinnakkaissuhteeseen joutuu satsaamaan todella paljon, jotta se olisi ylipäätään mahdollinen. Ensinnäkin nainen joutuu kestämään salailun taakan, mikä on monelle todella raskasta. Osa rinnakkaissuhteista loppuukin juuri sen takia, että se kalvaa omaatuntoa niin pahasti.

– Toisekseen naisen täytyy sovittaa oma elämänsä toisen ihmisen aikataulujen mukaan. Yhteyttä itselle rakkaaseen henkilöön ei saa soittamalla tai tapaamalla, kun sitä kaikkein eniten kaipaisi, koska toisella osapuolella on perheensä.

Naisen omatkin velvollisuudet säilyvät ennallaan.

– Naisen pitää tehdä kaikki se, mitä ennen rinnakkaissuhdettakin: huolehtia lapsista, käydä töissä, siivota kotia, hoivata iäkkäitä vanhempia… Moni elää elämänsä ruuhkavuosia, eikä tällainen suhde itsestään selvästi mahdu siihen, Mäkinen sanoo.

– Ellei suhde vastaa johonkin keskeiseen tarpeeseen naisen elämässä, se kuivuu vaikean ylläpidon takia omaan mahdottomuuteensa.

Yhteinen kauppareissu juhlaa

Varsinaista arkea rinnakkaissuhteissa ei ole.

– Vaikka arkea voidaan tavallaan jakaa jopa päivittäin sähköpostitse tai puhelimitse, niin tapaamiset saattavat olla hyvin harvoin järjestettävissä. Yhdessä ruokakaupassa käyminen tai aamukahvin juominen on juhlaa.

Tavata voidaan esimerkiksi työmatkalla tai työpaikalla yhteisellä lounaalla.

– Jos suhteen osapuolet asuvat kaukana toisistaan, he saattavat nähdä paikkakuntiensa välimaastossa sijaitsevassa hotellihuoneessa. Toisen kotiin ei mennä, paitsi jos toinen nainen on sinkku.

Paheksunta pelottaa

Osa toisista naisista kertoo rinnakkaissuhteesta ystävilleen.

– Jotkin ystävyyssuhteet ovat katkenneet siihen. Omille vanhemmille, lapsille ja sukulaisille sen sijaan kerrotaan hyvin harvoin, sillä naiset pelkäävät paheksuntaa. He haluavat säilyttää toisilla hyvän mielikuvan itsestään.

Joskus toinen nainen kertoo rinnakkaissuhteestaan itse omalle puolisolle.

– Naiselle vain tulee tarve tunnustaa. Jotkut taas ajattelevat tehneensä niin väärin, ettei heillä ole mitään oikeutta kertoa tilanteesta puolisolle, jota asian paljastaminen vain satuttaisi.

Vaimo ystävä tai työkaveri

Osa toisista naisista tapasi myös varatun miehen vaimon.

– Ensikohtaaminen saattoi tapahtua, kun toisen puoliso tuli yllättäen paikalle. Jotkut tosin tunsivat entuudestaan – varattu mies saattoi olla ystävän tai työkaverin puoliso.

Mäkinen arvelee, että rinnakkaissuhteissa naista syytetään enemmän kuin miestä.

– Kulttuurisesti ajatellaan, että jos naisella on suhde varatun kanssa, hän on huono äiti. Varatun naisen kanssa suhdetta ylläpitävää varattua miestä sen sijaan ei yleensä yhtä itsestään selvästi pidetä huonona isänä.

Kiinnostus lopahtaa

Mäkisen tutkimukseen osallistuneilla naisilla pisin rinnakkaissuhde oli kestänyt pitkälti toistakymmentä vuotta. Osa kesti vain pari kuukautta. Moni jäi kiinni.

– Joillakin se tapahtui pikkuhiljaa niin, että oma puoliso alkoi epäillä ja kysyi suoraan. Osa paljastui hetkessä, kun oma puoliso tai joku läheiseen tuttavapiiriin kuuluva yksinkertaisesti näki parin intiimissä tilanteessa, kuten ravintolassa suutelemassa.

Hyvin harva toinen nainen päätyi lopulta yhteen varatun kumppanin kanssa.

– Osa varatun kanssa seurustelleista haluaa loppujen lopuksi pysyä oman puolisonsa kanssa. Kun rinnakkaissuhde loppuu esimerkiksi kiinnijäämiseen ja puoliso käskee valitsemaan jommankumman, rinnakkaissuhteen kumppanista luopuminen saattaa olla joillekin itsestään selvä ratkaisu.

– Tästä huolimatta alkuperäinenkin parisuhde saattaa päätyä eroon. Läheskään kaikki eivät kestä rinnakkaissuhteen paljastumisesta seurannutta luottamuksen menettämistä.

Joskus käy niin, että jompikumpi osapuoli eroaa alkuperäisestä suhteestaan, mutta ei haluakaan enää seurustella varatun kanssa – ollaanhan silloin täysin vapaita tapailemaan ketä tahansa tavallisessa parisuhteessa.

– Yleisimmin paljastumatta jääneille rinnakkaissuhteille käy kuten monille muillekin seurustelusuhteille: pidemmän päälle se ei kiinnostakaan. Jompikumpi ei halua jatkaa, joten suhde vain loppuu.

Joskus elämän rakkaus löytyy parisuhteessa ollessa

Pieni osa rinnakkaissuhteista vakiintuu varsinaisiksi parisuhteiksi. Miten toiseen voi luottaa, kun suhde on alkanut pettämällä?

– Juuri tämän takia useimmista rinnakkaissuhteista ei koskaan tulekaan parisuhteita: kumpikaan osapuoli ei lähtökohtaisesti luota toistensa uskollisuuteen, Mäkinen sanoo.

– On kuitenkin myös tilanteita, joissa molemmat kokevat löytäneensä elämänsä rakkauden vasta, kun ovat onnettomuudekseen jo ehtineet solmia parisuhteen jonkun toisen kanssa. Silti nämä ihmiset ovat aikaisemmin olleet uskollisia ja välittäneet tämän mielikuvan myös toisilleen. Tällaisessa tapauksessa rinnakkaissuhteena alkanut parisuhde saattaa onnistua.

Mäkinen kertoo tapauksesta, jossa sekä varatulla naisella että varatulla miehellä oli rinnakkaissuhteen alkaessa tahoillaan monta pientä lasta.

– He eivät uskoneet pystyvänsä huolehtimaan niin suuresta katraasta niin, että kaikki asuisivat yhdessä kotona. Kumpikaan ei myöskään halunnut luopua lapsistaan. Niinpä he elivät pitkään salasuhteessa ja muuttivat yhteen vasta, kun lapset olivat isompia, Mäkinen kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja