Maaritin unelmaliitto olikin valhetta: Miehelläni oli salasuhde 10 vuotta nuorempaan naiseen

Maarit luuli olleensa onnellisesti aviossa, kunnes miehen pitkä salasuhde rikkoi kuvitelman. Kipeä ja piinallinen kokemus auttoi Maaritia löytämään oikean onnen.

Mennessään toista kertaa naimisiin nyt 52-vuotias Maarit uskoi löytäneensä rakastavan, aikuisen suhteen. Mies oli häntä kahdeksan vuotta nuorempi, ja kummallakin oli takanaan yksi aiempi liitto.

Läheinen puoliso tuntui sielunkumppanilta, ja Maarit nimitti häntä armolahjakseen. Ystävät pitivät paria hauskana, eivätkä voineet kuvitellakaan, mitä tuleman piti.

Yhteinen arki muuttui

Kolmen onnellisen aviovuoden jälkeen Maarit alkoi nähdä huonoja merkkejä. Mies vetäytyi pois yhteisestä arjesta, vietti epämääräisiä, pitkiä aikoja poissa kotoa ja tuli hajamieliseksi.

Yhteiset saunareissut jäivät pois, ja jopa nukkumisasento muuttui. Maarit ei halunnut myöntää asiaa itselleen, vaikka epäilys jäyti suhdetta.

– Muistan kun sanoin, että hänellä suhde, mutta hän ei uskalla kertoa sitä minulle, koska toinen nainen on nuorempi. Sen vain tiesi, Maarit muistelee.

"Mikään ei ollut totta"

Vaikka epäilyt osoittautuivat lopulta todeksi, Maarit sai kuulla vielä monta erilaista versiota tapahtumista. Salasuhde oli jatkunut jo vuoden ajan, ja sen paljastumisenkin jälkeen mies jatkoi seilaamista kahden naisen välillä.

– Se oli repivää. Kokea 50-vuotiaana, että häviää 10 vuotta nuoremmalle naiselle. Mikään siinä elämässä, joka minulla oli, ei ollutkaan totta, Maarit toteaa.

– Minun piti viheltää se peli poikki. Hän ei osannut päätöstä tehdä, joten minä tein.

Henkinen ja taloudellinen piina

Ensimmäiset kuukaudet suhteen paljastumisen jälkeen olivat Maaritin mukaan helvetillisiä. Hän joutui pitkälle sairauslomalle, irtisanoutumaan esimiehen tehtävistään ja muuttamaan pois yhteisestä kodista.

Mies muutti yhteen toisen naisen kanssa, ja yhteinen omakotitalo pistettiin myyntiin.

– Salaisen suhteen naisen lasten isä muutti asunnosta ulos edellisenä päivänä, minun mieheni seuraavana sisään, Maarit kuvailee tilannetta.

Sinisilmäisyyttään Maarit joutui eron myötä taloudelliseenkin ahdinkoon. Hän oli perinyt liiton aikana rahaa ja omaisuutta, eikä avioehtoa ollut. Sen sijaan mies oli nauttinut Maaritin anteliaisuudesta.

Asioiden setvimiseen tarvittiin juristien apua.

– Aikuiset lapseni eivät olleet koskaan pitäneet miehestäni vaan kuvailivat häntä auervaara-tyyppiseksi mieheksi. Niin kauan kuin raha riitti, riitti myös rakkaus, Maarit huokaisee.

Yritettyään neljän kuukauden ajan epämääräisesti pelastaa liittoaan Maarit havahtui tilanteeseensa. Hän näki, että elämän olisi jatkuttava eteenpäin, ja että ilman eroa hän ei tulisi onnelliseksi.

– Tajusin, etten voi olla niin tyhmä, että ehdoin tahdoin haluan elää pettäjän kanssa. En halua tätä, Maarit kertoo.

Eron jälkeen on elämää

Maarit näki vaikeassa erossa mahdollisuuden henkiseen kasvuun. Onnellisuus oli valinta, joka hänen itsensä oli tehtävä.

– Armolahja sai suuremman merkityksen. Minun piti tarkastella omaa elämääni ja löytää äärimmäisen itsenäisen, taloudellisesti riippumattoman ja itsenäisesti toimeentulevan aikuisen naisen malli.

Maarit alkoi toipua. Vaikka kipuilu jatkuikin vielä vuoden eron jälkeen, nyt hän tuntee olonsa entistä vahvemmaksi. Vaikeuksien myötä hän on onnistunut löytämään myös uuden onnen.

– Eron jälkeen muutin ulkomailla opiskelevan poikani asuntoon. Poikani halusi kuitenkin hankkia siihen oikean vuokralaisen, ja antoi asian minun hoidettavakseni, Maarit muistelee.

"Olemme sitoutuneet toisiimme"

Maarit onnistui tehtävässä liiankin hyvin. Asuntoon muutti hänen ikäisensä, aikuinen mies ja tämän ihana koira. Mieskin oli juuri luopunut pitkästä suhteesta, ja kovat kokemukset yhdistivät heitä. Varovainen tutustuminen johti lopulta hyvään, aikuiseen ihmissuhteeseen.

– Hassunhauskaa oli, kun piti soittaa pojalle ja kertoa, että hänen pitää etsiä uusi vuokralainen – tämä nykyinen on niin kiva, että muuttaa minun luokseni!

Uusi suhde on tuonut pelkkää hyvää.

Maarit näkee, että vaikeat kokemukset ovat mahdollistaneet uuden onnen.

– Olemme sitoutuneet asumaan yhdessä ja olemaan loukkaamatta toisiamme. Katsotaan nyt, onko tämä eläkeiän suhde. Kutsumme suhdetta "fuusiosuhteeksi" – niin paljon se sisältää uusia lapsia ja lapsenlapsiakin. Annamme tilaa toisillemme ja kokemuksillemme ja koetamme jakaa elämänkokemusta nuorisollemme, joka kärvistelee omissa kasvukivuissaan.

Kipu kasvatti kukoistukseen

Maarit on ylpeä selviytymisestään. Hän kiittää siitä paitsi ymmärtäväistä työnantajaa, joka mahdollisti kriisiterapian, lääkkeet ja sairauslomat, myös ystäviensä tukiverkkoa. Apu ja uusi alku on kuitenkin osattava ottaa rohkeasti vastaan.

– He pystyivät auttamaan, koska halusin itse pois tilanteesta. Täytyy haluta selviytyä, valita onnellisuus. Toipumiseen pitää satsata omia voimia, Maarit sanoo.

– Se sattuu, mutta siihen kipuun pitää suostua, koska siitä kasvaa jotain uutta. Ja kun kasvuun suostuu, hirveän nopeasti myös elämänhallinnantunne lisääntyy.

"Muutos on välttämätöntä"

Maarit muistelee joskus mennyttä aikaa, muttei kaipaa liittoaan. Hän ei tunne katkeruutta ex-miestään kohtaan, mutta muistaa hyvin eron jälkeiset surun ja arvottomuuden tunteet.

Erota voi onnistuneestikin: Maaritin ero ensimmäisestä aviomiehestä sujui aikanaan kivuttomammin, ja sen jäljiltä ystävyys on säilynyt.

–Nyt odotamme ensimmäistä lastenlastamme. Hyväksyimme sen nuoruuden liittona, jonka tarkoitus olivat kaksi lastamme.

Maarit rohkaisee muitakin samassa tilanteessa olevia näkemään eron mahdollisuutena uuteen, parempaan alkuun.

– Muutos on välttämätöntä, kasvu vapaaehtoista. Jos siihen suostuu, on elämä rikkaampaa. Olen saanut eron jälkeen tietoisuuden siitä, että kun herään aamulla, minulla on toinen mahdollisuus.

Juttu on julkaistu aikaisemmin elokuussa vuonna 2012.

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat