Huippuvahdin kaapattu Twitter-tili alkoi suoltaa kyseenalaista sisältöä: ”Olisivat edes maksaneet bitcoineja” – Kiinasta kesken kauden koronaa paennut Noora Räty ei stressaa uransa jatkosta

Noora Räty joutui pakenemaan koronakriisiä Kiinasta Venäjälle kesken kauden huipennuksen. Hotellielämä päättyi Venäjän mestaruuteen, mutta uran kymmenennet MM-kisat jäivät pelaamatta koronaviruksen takia. Räty ei sanojensa mukaan tiedä, jatkuuko ura vielä ensi kaudella.

Maalis–huhtikuun vaihteen piti olla hieno merkkipaalu jääkiekkomaalivahti Noora Rädylle. Upean uran kymmenennet MM-kisat Halifaxissa lajin synnyinsijoilla Kanadassa.

Toisin kuitenkin kävi. Kisat peruttiin koronaviruksen takia, ja kaukalon sijaan Räty viettää aikaa kotonaan koronaviruksen pysäyttämässä Minnesotassa Yhdysvalloissa.

– Onhan tämä outoa, että istuu täällä kotona ja odottelee, että pääsisi takaisin normaalielämään, kun voisi olla pelaamassa 10 000 ihmisen edessä Kanadaa vastaan, Räty sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Enemmän kuitenkin harmittaa ensikertalaisten puolesta. Siinä oli seitsemän pelaajaa lähdössä ensimmäistä kertaa kisoihin. Varmasti heille tämä on paljon isompi kolaus.

Äkkilähtö Venäjälle

Jonkin verran kisojen peruuntuminen harmittaa Rätyäkin. Kiinalaista Shenzen KRS Vanker Rays –seuraa edustanut Räty torjui maaliskuussa joukkueensa Venäjän liigan mestariksi, kun Agidel Ufa kaatui finaalisarjassa suoraan voitoin 3–0.

– Pelasimme hyvän finaalisarjan, täytyy olla tyytyväinen. Itselläni meni pelit todella hyvin. Siltäkin kannalta harmittaa, kun oli niin hyvät pudotuspelit. Siitä olisi ollut hyvä jatkaa MM-kisoissa samaan malliin.

Kiinalaisjoukkueen finaaliesityksen arvoa nostaa se, että joukkue joutui pakenemaan koronavirusepidemian leviämistä kesken kauden Kiinasta Venäjälle. Kauden viimeiset puolitoista kuukautta joukkue vietti hotelleissa ensin Pietarissa, sitten Moskovassa ja Ufassa. Lähtö Kiinasta tuli todella yllättäen.

Kun Räty palasi joululomalta Kiinaan tammikuun alussa, koronavirus oli jo alkanut levitä Wuhanin kaupungissa Hubein maakunnassa. Shenzenistä Wuhaniin on matkaa yli tuhat kilometriä, eikä asiaan aluksi liiemmin kiinnitetty kaupungissa huomiota.

– Sanottiin vain, että se on Wuhanissa, ei stressiä, ei se tänne tule. Sitten meni viikko ja olikin jo stressi, että nyt se on täällä.

Räty kertoo, että vielä sunnuntaina 19. tammikuuta pelatussa Vanke Raysin ja Ufan ottelussa oli paikalla 4 000 katsojaa. Tiistain ottelu pelattiin jo tyhjille katsomoille ja 23. tammikuuta pelatun ottelun jälkeen pelaajia kehotettiin pakkaamaan tavaransa. Räty ja muut pelaajat lähtivät tahoilleen lomalle kiinalaisen uudenvuoden takia.

– Se eskaloitui tosi nopeasti. Tulin kotiin viikoksi, sitten ilmoitettiin, että emme mene enää takasin Kiinaan, vaan kaikki Pietariin.

Kotona on aikaa

Kauden päätyttyä voitonjuhliin Venäjällä Rädylle tuli kiire Yhdysvaltoihin, kun maat alkoivat sulkea rajojaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Juuri pääsin Venäjältä Minnesotaan viimeisenä päivänä. Minulla on työviisumi, en tiedä, olisinko päässyt sillä myöhemmin maahan.

Siihen kiire sitten loppui. Minnesotassa lähes kaikki on kauppoja lukuun ottamatta suljettu, eikä ulkona liikkumista suositella.

Reilun kolmen viikon aikana Räty kertoo aikansa kuluneen koiraa ulkoiluttaessa, työpaikan kuntosalilla ja televisioita katsellen. Räty kertoo myös alkaneensa kunnostaa kihlattunsa Karel Popperin kanssa parin kotia.

Töitään maalivahtivalmennuksen parissa Räty on hoitanut tietokoneella verkossa. Paikallinen jäähalli on suljettu ainakin toukokuun alkuun saakka.

– Päivät noudattavat samaa kaavaa, mutta en ole hetkeäkään pyöritellyt peukaloita.

Jotain muutoksia rutiineihin tuli viime viikolla, kun Räty huomasi Twitter-tilinsä joutuneen vääriin käsiin. Hetken kuluttua tilille alkoi ilmestyä arabiankielisiä julkaisuja, jotka kuvien perusteella liittyivät jollain lailla autokouluun.

– Otin sen lähinnä huumorilla. Vähän tietysti ketuttti, kun siellä oli yli 12 000 seuraajaa. Mutta ei se niin haittaa, en kuitenkaan elätä itseäni somella. Lähinnä ne omat twiitit ja mediat, mitä olin laittanut sinne, se vähän kirpaisi. Toivottavasti saan tilin takaisin tai se suljetaan, Räty sanoo.

– Olisivat edes maksaneet jotain bitcoineja, kun saivat sen tilin.

Räty kertoo hänen yhdysvaltalaisen agenttinsa hoitavan asiaa Twitterin suuntaan. Tilin palauttamisesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Naisten ammattilaissarja

Pohjois-Amerikassa Räty istuu myös naisten pelaajayhdistyksen (PWHPA) hallituksessa. Yhdistyksen päämääränä on perustaa mantereella naisten ammattilaissarja, jota myös NHL olisi mukana tukemassa.

– Olemme selkeästi julkisuudessa sen sanoneet, että ainoa ratkaisu, jolla naiskiekkoa voisi pitkällä jänteellä kehittää, on että saisimme NHL:n mukaan.

Räty sanoo, että keskustelut NHL:n kanssa olivat edenneet hyvin ennen kuin koronavirus sekoitti tilanteen.

– Olimme aika hyvin saaneet jalansijaa siellä, mutta nyt NHL:llä on paljon suurempiakin murheita kuin meidän ammattilaisliigamme.  Neuvottelut ja asioiden edistyminen katkesivat siihen paikkaan. Nyt odottelemme, että tilanne normalisoituu.

Vielä alkavaksi kaudeksi uuden sarjan perustaminen ei Rädyn mukaan ole todennäköistä, mutta suuri maali on olympiavuodessa 2022. Silloin toiveissa on aloittaa kuuden joukkueen ammattilaissarja.

– Se olisi optimaalinen alku. Naisten puolella tähtimassaa ei ole niin paljon kuin miehissä. Tavoitteena on, että kaikki pelaajat olisivat ihan maailman kärkipelaajia.

Jatkuuko ura?

Rädylle itselleen pelaaminen ammattilaissarjassa olisi vielä yksi hyvä syy jatkaa mittavaa uraa.

– Se olisi yksi, minkä voisi ruksata seinältä pois, että olisi pelannut ammattilaissarjassa. Venäjän liiga on toki ammattiliiga, mutta ei tasoltaan vastaa sitä mitä toivoisin.

Voi kuitenkin hyvin olla, että Räty ripustaa varusteet naulaan. Päätöstä hän ei kuitenkaan ole tehnyt, suuntaan tai toiseen. Päättyneellä kaudella pelaaminen maistui pitkästä aikaa erityisen hyvältä. Räty kertoo miettineensä viime kesänä, haluaako vielä pelata. Kun hän lopulta päätti syksyllä palata kiinalaisseuraansa, osoittautui ratkaisu oikeaksi.

– Aina on ollut kivaa pelata, mutta nyt oli tosi kivaa. Löytyi sellainen uusi into ja iloisuus peliin. Ehkä se oli edellisinä vuosina mennyt pakkopuurtamiseksi. Olin ihme kone, joka vain suoritti. Nyt osasin katsoa lajia ihan uudelta näkökannalta. Pidin vain hauskaa, niin pelikin meni hyvin.

Aikooko Räty siis jatkaa uraansa ja päästä pelaamaan myös kymmenennet MM-kisansa? Räty ei sanojensa mukaan ota stressiä päätöksestä.

– Kaikki kyselevät, mitkä minun tavoitteeni ovat. En oikeasti tiedä. Koko ajan treenaan kovaa, ihan yhtä paljon kuin maailman huiputkin. Mutta jos pelaaminen ei ensi viikolla kiinnosta, sitten se ei kiinnosta. Sitten on aika jollekin muulle, Räty sanoo.

– Elämän muut realiteetit ovat alkaneet tulla esille. Haluan nauttia myös muista asioista kuin jääkiekosta.

Lue myös:

    Uusimmat