Huijauspostaus leviää taas Facebookissa – älä mene halpaan!

Facebookin tekijänoikeuksiin liittyvä ”irtisanoutumispäivitys” on lähtenyt leviämään uudelleen.

Viimeksi vuoden 2014 joulukuussa suomenkielisessä Facebookissa levinnyt huijauspäivitys on pompannut jälleen esiin englanninkielisenä versiona. On taas vain ajan kysymys, koska suomenkielinen vastine alkaa levitä.

Päivityksessä käyttäjä ilmoittaa ”irtisanoutuvansa” palvelun tekijänoikeussopimuksesta, jolloin ”henkilötietoni, valokuvani, piirustukseni, kirjoitukseni, musiikkini ja muut teoskynnyksen määritelmän ylittävät julkaisuni tällä sivustolla ovat omaisuuttani” vedoten maakohtaisesti päteviin lakeihin.

Päivitys on kuitenkin huijaus, sillä sen postaaminen ei johda mihinkään. Facebookin käyttäjät ovat palveluun liittyessään hyväksyneet sen käyttöehdot, eikä niitä voi jälkikäteen lähteä poistamaan tai muuttamaan yksipuolisella ilmoituksella, eli esimerkiksi Facebook-päivityksellä. Kaiken lisäksi Facebookin käyttöehdoissa ilmoitetaan, että palvelun käyttäjä säilyttää tekijänoikeutensa kaikkeen sivustolle lataamaansa sisältöön.

Useita huijauspostauksia

Toinen säännöllisen epäsäännöllisesti esiin putkahtava huijauspäivitys käsittelee Facebookin muuttumista maksulliseksi palveluksi. Tätäkään väitettä ei ole varmistettu Facebookin taholta, joten se ei pidä paikkaansa.

Toisinaan päivityksissä yritetään vaikuttaa myös somepalvelun yksityisasetuksiin. Niihin käyttäjällä on kuitenkin jonkin verran säätövaraa, mutta asetuksia on mahdollista muuttaa vain käyttäjän oman profiilin yksityisasetukset -välilehdeltä.

Yleensä huijauspäivitysten leviäminen alkaa toden teolla, kun Facebook päivittää käyttöehtojaan. Useimmiten päivitykset liittyvät kuitenkin lähinnä sanamuotoihin ja uusiin tuotteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja