HS: Terveystalon koronavirustestaus kauhistuttaa asiakkaita, kaikki hengitystieoireiset samassa nipussa – "Minulle tuli pakokauhu, että en halua mennä sinne"

59:49
Katso tästä päivän koronaerikoislähetys torstailta!

Helsingin Sanomat kertoo koronavirustestiin menneiden asiakkaiden kauhunhetkistä Terveystalossa. 

HS:n haastattelema nainen oli ihmeissään, että Terveystalon Helsingin Kampin toimipisteessä kaikki hengitystieinfektioista kärsivät jonottivat testiin samassa ahtaassa tilassa vierekkäin köhien.

Koronavirukselle voi THL:n mukaan altistua, jos on samassa tilassa koronapotilaiden kanssa 20 minuutin ajan. Nainen kertoo odottaneensa vuoroaan yli 20 minuuttia. Testi osoittautui negatiiviseksi, mutta oireet jatkuivat, joten hän meni uuteen, tällä kertaa asiallisesti hoidettuun testiin. Nainen kertoo HS:lle noudattaneensa tarkasti kotikaranteenia, joten jos tartunta todetaan, hän arvelee saaneensa sen Terveystalon odotustilasta.

Toista HS:n haastattelemaan naista ohjeistettiin tulemaan maanantaina Terveystalon testiin huivi kasvojen edessä.

– Kun tulin paikalle, minut ohjattiin hengitystieinfektioisten testaukseen. Näin jo lasioven takaa, että paikalla on yskiviä ja niistäviä ihmisiä, eikä turvaväli toteudu. Minulle tuli pakokauhu, että en halua mennä sinne, nainen kertoo HS:lle.


Vaikkei kaikille potilaille ollut riittänyt edes hengitysuojia odotusajaksi, nainen päätti kuitenkin käyttää varatun aikansa ja teki ilmoituksen potilasturvallisuuden vaarantamisesta.

Terveystalo pahoittelee asiakkaiden kokemuksia, mutta kertoo lehdessä ottaneensa yhdeksässä lääkärikeskuksessaan käyttöön erikoistoimenpiteet hengitystieoireisten potilaiden testaamiseksi.

– Kyseisissä keskuksissa hengitystieoireisille potilaille varattuihin tiloihin opastetaan aulassa toimitilojen ulkopuolella, tarjotaan suu-nenäsuojain ja käsihuuhdetta sekä ohjataan hengitystieoireilevat potilaat erilliseen odotustilaan. Tällaisen menettelyn tarkoituksena on huolehtia siitä, että muut potilaat eivät altistu koronavirukselle, sanoo HS:lle Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Testissä käynyt sairaanhoitaja pitää kuitenkin vastuuttomana, että kaikki hengitystieoireiset laitetaan samaan tilaan odottamaan testiä.

– Yksikön johtava lääkäri soitti Terveystalosta minulle ja pahoitteli tilannetta, mutta katsoi riskin tartunnalle melko pieneksi. Lisäksi minulle luvattiin tarjota ilmainen testi, jos uusia oireita ilmaantuu, nainen kertoo HS:lle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja