THL:ltä ennuste epidemian kestosta julki: Ainakin yli 11000 joutuu Suomessa sairaalaan ja 3600 tehohoitoon koronaviruksen vuoksi – nyt tartuntoja on 880, tehohoidossa 22

1:00:12
Katso tästä MTV Uutiset Liven aamupäivän erikoislähetys koronaviruksen tuoreimmista tiedoista.

Noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi, THL tiedottaa.

Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta. Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

THL on laskenut, että nykyisen koronaviruksen tartuntatilanteen valossa epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi arvion mukaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280. Mallia päivitetään jatkuvasti.

THL:n mukaan Suomessa on tähän päivään mennessä yhteensä 880 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Sairaalahoidossa on nyt 82 ihmistä, joista 22 on tehohoidossa.

THL:n mukaan sairaalahoidosta on jo toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tähän päivään mennessä yhteensä 823 tautitapausta.

Virus on aiheuttanut Suomessa kolme kuolemaa. Niistä kaksi tapahtui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ja yksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Tuhansia potilaita lisää, jos...

THL:n tuorein mallinnus perustuu siihen, että koronavirus tarttuu keskimäärin yhdeltä henkilöltä 1,6 henkilöön. THL korostaa, että koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus ovat yhä epäselviä.

– Esimerkiksi Italian Lombardiassa on arvioitu, että tartuttavuusluku (R0) ennen rajaamistoimia oli hieman yli 3. Olemme ottaneet tämän huomioon ja tuottaneet kaksi skenaariota, joissa toisessa R0=1,6 ja toisessa R0=1,8,  kertoo THL:n tiedotteessa professoriKari Auranen.

Pienikin lisätartuttavuus lisää potilaiden määrää jo merkittävästi. 1,8:n skenaariossa sairaalahoitoa tarvitsisi Suomessa jo yli 4000 ihmistä enemmän kuin 1,6:n skenaariossa.

– 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000. Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500 potilasta, Auranen jatkaa.

Ylilääkäri Tuija Leinon mukaan mallissa on otettu huomioon tehohoitoa tarvitsevien potilaiden ikäjakauma Ranskasta. THL:n mukaan työikäisten henkilöiden tautitapausten vakavuus  ei ole Euroopassa merkittävästi noussut.

Nykyisillä tiedoilla THL arvioi koronaepidemian pituudeksi Suomessa neljästä kuuteen kuukautta. Nykyisessä mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista 9 viikkoa on ennen epidemian huippua ja 9 viikkoa huipun jälkeen. Epidemian huipun ajankohta tulee vaihtelemaan myös Suomen sisällä eri osissa.

Mallissa on oletettu, että sairaalaan päätyvä tartunnan saanut henkilö joutuu sairaalaan keskimäärin 10 päivän kuluttua tartunnasta. Sairaalajakson keskimääräiseksi pituudeksi on mallinnuksessa oletettu kahdeksan päivää. Tehohoitoon joutuvan potilaan oletetaan keskimäärin tarvitsevan sekä kahdeksan päivää sairaalahoitoa että kahdeksan päivää tehohoitoa. Mallissa on huomioitu, että osalla sairaalahoitojakso on vielä pidempi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja