HS-gallup: SDP jatkaa suosituimpana puolueena, mutta kannatuksen kasvu taittui

Gallupit eivät äänestä - mitä ne kertovat? 8:21
Vaalien yhteydessä keskustellaan usein, mitä gallupit kertovat puolueiden kannatuksesta.

SDP on edelleen Suomen suosituin puolue, selviää Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Puolueen suosion kasvu on gallupin mukaan kuitenkin taittunut.

Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, SDP:tä äänestäisi 21,9 prosenttia vastanneista. Kuukautta aiemmin luku oli HS:n gallupissa 22,1 prosenttia. Ennen kesäkuuta SDP:n kannatus oli vahvistunut mittauksissa tammikuusta lähtien, sanoo tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta lehdelle.

Hallituspuolue keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin ministeriero ei ainakaan vielä näy luvuissa suuntaan tai toiseen. Keskustan kannatus on nyt 12,4 prosenttia, mikä tekee siitä neljänneksi suosituimman puolueen. Toukokuun luku oli 12,3. Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta 5. kesäkuuta.

Oppositiossa perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatus lähenee toisiaan, sillä perussuomalaisten kannatus oli 17,6 prosenttia ja kokoomusksen 17,4 prosenttia.. Perussuomalaisten kannatus jatkoi laskuaan pudoten 0,5 prosenttiyksikköä, kun taas kokoomus lisäsi suosiotaan 0,4 prosenttiyksikköä. Muutokset mahtuvat kuitenkin selvästi tutkimuksen tilastolliseen virhemarginaaliin, joka on noin 2,1 prosenttiyksikköä suurimpien puolueiden kohdalla.

Vihreiden kannatus oli 10,8 prosenttia, vasemmiston 7,4 prosenttia, RKP:n 4,4, prosenttia, kristillisdemokraattien 4 prosenttia, nyt-liikkeen 1,8 prosenttia ja muiden 2,3 prosenttia.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi noin 2140 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suurimpien puolueiden kohdalla.

Lue myös:

    Uusimmat