Eeva Lehtimäen kommentti: Keskustan karmea gallup-tulos – käynnistelläänkö kulisseissa jo puheenjohtajakisaa?

Pääministerin vaihdos ja koronakriisin johtaminen ovat lennättäneet SDP:n rakettimaiseen nousuun. Kymmenen prosenttiyksikön kannatuksen kasvu puolessa vuodessa on poikkeuksellinen tulos. Samaan aikaan Katri Kulmunin johtaman keskustan kannatus sukeltaa kohti kriittistä kymmenen prosentin rajaa. Keskustan alamäki horjuttaa sekä hallitusta että Kulmunin haurasta asemaa puolueen johdossa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ylen tuore mielipidemittaus vahvistaa jo tutun trendin. SDP jatkaa suurimpana puolueena 23,2 prosentin kannatuksella. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan demarinousu alkaa lähentyä nykypolitiikan kannatuskattoa eli 24–25 prosenttia. 

Erilaisissa mittauksissa kansalaiset ovat antaneet tukensa hallituksen koronakriisin hoidolle. Suomalaiset eivät ole kuitenkaan ryhmittyneet koko hallituksen ympärille, vaan hyödyn kriisiajasta on saanut SDP  ja nimenomaan pääministeri Sanna Marin.

9:33
Näin Marin kommentoi tämän viikon maanantaina kuumia puheenaiheita kuten al-Holin leiriltä palanneita ihmisiä. 

Killeriviikko, mutta myös tukea omilta

Keskustan Kulmunilla on ollut varmasti parempiakin viikkoja politiikassa. Henkilökohtainen rahakohu esiintymisvalmennuksista sekä umpisurkea galluptulos on ”killeriyhdistelmä” raskaan kevään jälkeen, vaikutusvaltainen keskustalainen täräyttää. 

Kulmunilla on keskustassa edelleen vankka oma kannattajajoukkonsa ja puheenjohtaja on saanut MTV Uutisten tietojen mukaan puolueen omissa keskustelukanavissa myös paljon tukea kohun keskellä. 

Tämä ei kuitenkaan poista puolueen isoa ongelmaa. Syyskuussa valittu uusi puheenjohtaja on kaukana lupauksestaan nostaa keskustan takaisin 20 prosentin puolueeksi ja kevään 2021 kuntavaalien voittoon. 

Yhdeksässä kuukaudessa ja painavasta ministerisalkusta huolimatta puheenjohtajalla ei ole vieläkään riittävästi itseluottamusta, kuuluu arvio. Keskustassa ei ole missään vaiheessa myöskään vaimentunut epäily siitä, oliko puolueelle oikea paikka mennä rankan vaalitappion jälkeen vasemmistovetoiseen hallitukseen.

Kurvinen uhittelee lähdöllä hallituksesta

Historiallisen suuren lisätalousarvion mannaa on mukavaa esitellä maakunnissa, mutta samaan aikaan tarkan euron puolueena esiintyvässä keskustassa äimistellään, miten neljäs lisätalousarvio paisui niin suureksi.

Keskusta vaatii nyt kovaan ääneen talouspäätöksiä ja työllisyyslinjauksia syksyllä. Tänään aamulla Ylellä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen väläytteli jo hallituksesta lähtöä.

–Mikäli syksyllä ei pystytä tekemään talouden sopeuttamispäätöksiä, meidän pitää harkita meidän hallituksessa oloa uudelleen.

Tähän voisi sanoa, että kannattaako 10,7 prosentin kannatuksella uhitella kuin ison talon isäntä?

Ketkä liittoutuvat vaikeissa päätöksissä?

Joka tapauksessa hallituksen sisäiset voimasuhteet ja ryhmittyvät vaikuttavat syksyllä paljon. Mitä linjauksia esimerkiksi vihreät ottaa työllisyystoimissa? Ovatko vasemmistolaisimmaksi demaripääministeriksi luonnehditun Marinin painotukset samat sopeutustoimissa kuin puolueväen? 

Viime viikkojen koronapäätöksissä keskusta on jäänyt väännöissä yksin toiselle puolelle ja sama saattaa olla edessä myös syksyn talouspäätöksissä. 

Kuka kilauttaa kaverille?

Seuraavat mielipidemittaukset joko rauhoittavat tilannetta tai tuovat lisää turbulenssia hallituksen sisälle. 

Koronan vuoksi myös keskustan puoluekokous on siirretty syyskuun alkupuolelle. Jos kannatus tippuu vielä kesällä, voi veikata, että Turun suunnalla puhelin alkaa soida kiihtyvää tahtia.

Josko elokuussa ministeriksi palavaa Annika Saarikko suostuisi sittenkin puolueen pelastajaksi ja Kulmunin haastajaksi? 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja