Mainos

HS: Eurooppalaislapsista joka kolmas on ylipainoinen – näin "terveysriskit nollaantuvat"

Tuore raportti paljastaa, että joka kolmas 6–9-vuotias eurooppalaislapsi on ylipainoinen tai lihava, uutisoi Helsingin Sanomat.

The Guardian -lehdessä julkaistun raportin mukaan lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt länsimaissa. Eurooppalaislapsista jo joka kolmas 6–9-vuotiaista on ylipainoinen tai lihava. Suomessa yli 12-vuotiasta lapsista ylipainoisia on joka neljäs, kertoo Helsingin Sanomat.

Jo lapset ja nuoret kärsivät ylipainon aiheuttamista terveysriskeistä: verenpaine nousee ja sokeriaineenvaihdunnassa voi esiintyä häiriöitä. Helsingin Sanomien haastatteleman, lasten ja nuorten lihavuutta hoitavan lastenlääkärin Outi Hollo kertoo kuitenkin, että asialle on tehtävissä paljonkin.

– Jos lihavan teinin paino saadaan normaaliksi, terveysriskit nollaantuvat. Nuorena aikuisena hänellä ei ole sen isompaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin muillakaan, jos hän pysyy normaalipainoisena, Turun Lasten ja nuorten poliklinikalla työskentelevä Hollo kertoo Helsingin Sanomille.

Hollo kehottaa tarttumaan ylipaino-ongelmaan varhaisessa vaiheessa.

– Ennaltaehkäisy on tärkeää, koska lihavuus on usein pysyvää ja laihduttaminen on niin vaikeaa.

Ylipainoisen lapsen ei tarvitse laihduttaa, vaan tavoitteena tulisi olla painon vakiintuminen. Tällöin pituuskasvu korjaa lopulta ylipainon. Hollo vinkkaa myös, että ylipainoa voi hoitaa lapsen siitä mitään tietämättä – säännöllisen arkirytmin avulla.

– Jos säännöllistä ateriarytmiä ei ole, syöminen muuttuu helposti välipalapainotteiseksi naposteluksi. Välipaloja on vaikea pitää terveellisinä, Hollo muistuttaa.

1:29

Lähde: HS

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.