Houkuttelevatko tarjoukset? Tee nämä viisi asiaa, ennen kuin ostat yhtään vaatetta lisää

Alennustuotteiden ja halpavaatteiden haalimisen sijaan kannattaisi katsoa ensin, mitä omassa kaapissa todella ja mitä niistä voi rakentaa. Popsugar jakaa viisi kätevää vinkkiä.

Ihmisten kulutustottumukset ovat jälleen pinnalla, kun joulu lähestyy ja marraskuussa vietetään erilaisia ostopäiviä.

Tänä vuonna 11. marraskuuta vietetyn kiinalaisen Singles Dayn aikana useissa verkkokaupoissa saavutettiin uusia ennätyksiä. "Sinkkupäivää" pidetäänkin maailman suurimpana ostospäivänä.

Perjantaina taas koittaa Yhdysvalloista lähtenyt Black Friday, joka on venynyt jo koko viikon mittaiseksi tarjouskilpailuksi ja johon ovat liittyneet useat vähittäismyyjät teknologiakaupoista vaatteisiin. Black Fridayta seuraa taas heti maanantaina seuraava ostospäivä, Cyber Monday.

Oniomania-termillä viitataan ostos- tai shoppailuriippuvuuteen. Psykologit ovat arvioineet, että kulutuskeskeisessä yhteiskunnassamme runsas shoppailu on yleisesti varsin hyväksyttyä, mutta he toivovat sen määrittelemistä jopa mielenterveyden ongelmaksi.

Vaikka shoppailu ja uudet tavarat voivat tuoda hyvää oloa, pitäisi muistaa sen vakavat seuraukset muun muassa ympäristölle. Siksi perjantaina vietetään myös Älä osta mitään -päivää.

Katso alla olevalta videolta keskustelua vaatteiden lainaamisesta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

1:54

Popsugarin toimittaja Lauren Jobling, joka tunnustautuu myös itse shoppailuaddiktiksi, paljastaa viisi helppoa ja toimivaa vinkkiä, jotka jokaisen kannattaisi tehdä oman vaatekaappinsa kanssa ennen yhdenkään uuden vaatteen ostamista.

1. Rakenna miellekartta

Etsi internetistä asukuvia, jotka ovat mieleesi. Niitä voi bongailla esimerkiksi bloggareilta ja julkkiksilta. Luo kuvista kollaasi, esimerkiksi Pinterestin avulla.

Mieti, voisitko rakentaa samanlaisia asuja jo oman vaatekaappisi kätköistä löytyvistä vaatekappaleista.

– Mahdollisuudet ovat, että sinulla on jo kaikki oikeat ainekset luodaksesi oman, samanlaisen tyylisi, Jobling kirjoittaa.

2. Käy läpi vaatekaappisi

Käy läpi seuraavaksi vaatekaappisi vaatekappale vaatekappaleelta. Mieti jokaisen kohdalla, milloin olet viimeksi käyttänyt sitä, mitä se sai sinut tuntemaan ja minkä kanssa käytit sitä. Kysy sitten itseltäsi, käyttäisitkö vaatekappaletta uudestaan.

Jos vastaus on ei, vie vaate kierrätykseen tai lahjoita se vaikka hyväntekeväsyyteen. Jos keksit, miten voisit käyttää sitä uudelleen, pidä se.

3. Järjestele vaatekaappi

Samalla, kun vaatekaappia käy läpi, on oiva aika myös siivota ja järjestellä se kunnolla. Jobling suosittelee järjestämään kaikki mekot samaan paikkaan, housut toiseen, neuleet kolmanteen ja niin edelleen. Tarkoituksena on, että todella näet, mitä kaikkea vaatekaapissasi on.

4. Järjestä muotinäytös

Muodosta tyylimiellekartan avulla jäljellä olevista vaatekappaleista asuja, ja järjestä itsellesi muotinäytös.

– Lyön vetoa mistä tahansa summasta, että jos teet tämän, näet ehdottomasti, kuinka uutta elämää hengittävät asut tulevat yhteen tämän hetkisestä vaatekaapistasi, Jobling sanoo.

Asuista kannattaa ottaa myös kuvia, jotta muistaa ne myös myöhemmin.

5. Jos jotain puuttuu, etsi kestäviä brändejä

Kukaan ei pysty shoppailemaan jatkuvasti omasta vaatekaapistaan, ja siksi Jobling suosittelee etsimään halpamuodin sijaan brändejä, jotka ovat ekologisempia ja kestäviä.

– Jokaisella pienellä muutoksella, jonka teet ostostottumuksiisi, on positiivinen vaikutus, hän päättää.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja