Suosikkiharrastuksesta virallinen mielenterveysongelma? "On todella helppoa mennä nettiin..."

Oniomania-termillä viitataan ostos- tai shoppailuriippuvuuteen. Se saattaa hyvinkin olla yksi aikamme hyväksytyimmistä riippuvuuksista, johon jopa kannustetaan. 

Videolla opastetaan laadukkaiden ja kestävien farkkujen löytämiseen.

Miltei jokainen ostelee joskus asioita, joita ei tarvitsisi, mutta ostosriippuvuuteen vaaditaan muutakin kuin ajoittaisen mielihyvän hakemista kauppakeskuksista tai verkkokaupoista.

Stanfordin yliopiston vuonna 2006 julkaiseman tutkimuksen mukaan amerikkalaisista miehistä 5,5 prosenttia ja naisista 6 prosenttia täytti ostosriippuvuuden merkit. Niitä ovat muun muassa kielteisten tunteiden vältteleminen shoppailun avulla ja shoppailun aiheuttamat merkittävät ongelmat elämässä esimerkiksi raha- ja ihmissuhdepuolilla.

Luokittelu voisi kannustaa avun hakemiseen

Mail Online -sivuston haastattelemat psykologit toivovat, että kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa yleisesti hyväksytty runsas shoppailu määriteltäisiin pian varsinaiseksi mielenterveyden ongelmaksi.

– On aika tunnistaa ostosriippuvuus erilliseksi mielenterveysongelmakseen. Se auttaisi kehittämään parempia hoitoja ja diagnoosivälineitä, sanoo riippuvuuksiin erikoistunut kliininen psykologi Astrid Muller Hannoverin lääketieteellisestä korkeakoulusta.

Lääkkeitä ja käytöksen muuttamista 

Ostosriippuvuutta voisi hoitaa masennuslääkkeillä, psykoterapialla sekä käytännön toimilla, kuten luottokorteista luopumisella ja uusien harrastusten aloittamisella.

Riippuvuutta on kuitenkin vaikea hoitaa, toteaa psykoterapeutti Anna Albright Mail Oninelle.

– Ihmisiä hämätään mainoksilla ja kauppaavilla sähköposteilla. On todella helppoa mennä nettiin, klikata ostopäätöksen merkiksi ja saada nautinto ostamisesta.

Albrightin mukaan paras yksittäinen neuvo shoppailuriippuvuuden hoitamiseen onkin lopettaa verkkokauppojen esitteiden tilaaminen.

***

0:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja