Viisi vinkkiä – Näin vältät Black Fridayn virheostokset

Black Fridayn suosio on kasvanut kansainvälisenä kauppapäivänä räjähdysmäisesti ja se ylittää suosiossaan jopa joulun jälkeiset alennusmyynnit.

Maailman verkkokaupoissa tehdään jälleen isoja myyntejä, kun tällä viikolla vietetään niin sanottua Black Fridayta. Etenkin elektroniikan puolelta saattaa löytyä hyviä alennuksia, mutta tarjousten joukossa voi olla myös yllätyksiä. Näiden viiden vinkin avulla selviät alennushuumasta ja teet järkeviä ostopäätöksiä.

1. Vältä heräteostokset

Black Fridaynä kannattaa olla tarjoushaukka, sillä parhaat aletuotteet löydät hyvällä valmistautumisella. Pohdi siis etukäteen, mistä tuotteista olet kiinnostunut ja millä ominaisuuksilla ja vältä näin heräteostokset.

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan avulla kuluttaja voi verrata tuotteita yli 700 eri verkkokaupasta kerralla. Hintaopas-sovellus on kätevä apuri kivijalkaliikkeessä kierrellessä, sillä sovelluksen hintaskannerilla voit skannata tuotteen hinnan ja tarkistaa, saatko sen halvemmalla jostain muualta.

Voit asettaa itsellesi myös hintavahteja, jotka ilmoittavat tuotteen hinnan laskusta. Näin voit reagoida heti, kun tuotteen hinta laskee. Ilmainen Hintaopas-sovellus on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille.

2. Tarkista hinta useasta eri kaupasta

Kaupat haluavat ilmoittaa alennusprosenttinsa mahdollisimman suurena. Sitä varten liikkeet tekevät esimerkiksi omia hintavertailuja verkkosivuillaan. Älä kuitenkaan tyydy vain yhden verkkokaupan lupaamaan hintaan. Kun löydät etsimäsi tuotteen, tarkista löytyykö muualta parempi tarjous.

Hintaopas vertailee hintoja puolueettomasti ja hakee vertailuun kaikkien saatavilla olevien verkkokauppojen ilmoittamat hintatiedot. Näin yli 700 verkkokaupan Black Friday -alennukset näkyvät kuluttajalle samalla sivulla.

3. Älä anna alennusprosentin hämätä

Jotkut kivijalka- ja verkkokaupat taktikoivat, jotta alennukset saadaan vaikuttavat mahdollisimman suurilta. Osa kaupoista nostaakin tuotteen hintaa juuri ennen alennusten alkua ja laskee sitä heti perään, jolloin alennusprosentti saadaan näyttämään houkuttelevan suurelta. Tätä varten on saatavilla esimerkiksi Hintaoppaan hintahistoriatietoja, jotka kertovat tuotteiden hinnan kehityksen.

4. Vertaile tuotteiden ominaisuuksia

Yksittäinen alennusmyyntipäivä luo kiireen tuntua niin verkossa kuin kivijalkakaupoissa. Alennusten ympärillä voi päätyä ostamaan tuotteen, jolle ei ole tarvetta tai jonka ominaisuudet eivät miellytä.

Anna siis itsellesi hetki aikaa ja älä tee liian pikaista ostopäätöstä. Kun löydät sopivan tuotteen, vertaile sen ominaisuuksia saman tuotekategorian vastaavaan tuotteeseen.

5. Muutakin kuin elektroniikkaa

Monet yhdistävät Black Fridayn alennukset elektroniikkaan, mutta tarjolla on paljon muita tuotteita alennushintaan. Kivijalka- ja verkkokaupat tarjoavat huokeampaan hintaan esimerkiksi kosmetiikkaa, vaatteita ja urheiluvälineitä. Erittäin hyviä tarjouksia voit saada esimerkiksi kausituotteista. Muista kuitenkin tarkistaa toimituskulut sekä perehtyä vaihto- ja palautusoikeuksiin. Mahdollinen palautus tai vaihto on osalla verkkokaupoista maksullinen.

Viime vuoden Black Fridayna hinnat laskivat keskimääräisesti eniten seuraavissa kategorioissa:

Kuvat: Teknavi ja Hintaopas

Lue myös:

    Uusimmat