Hoivakodin palkittu idea: Muistopaikka poisnukkuneille

Kanttiinikärryn ylähyllyltä pilkistävät tutut Pihlajanmarja-karkit, Fazerin siniset ja keksit. Alle on kasattu nenäliinat ja hautakynttilät. Jokaiselle tuotteelle löytyy kysyntää espoolaisessa hoivakodissa.

–Tämä on Tyynelle, Maisa Rauhala puristaa hautakynttilää sylissään. Maisan rakas ystävä ja sukulainen on kuollut äskettäin 99 vuoden iässä. Hauraasti lepattava tuli saa voimaa käsien suojassa. Tuttu hoitaja Heli auttaa laittamaan hautakynttilän lyhtyyn. Itkettää. Maisan suru on pysäyttävää.

Muistopaikka poisnukkuneiden läheisten muistamiselle rakentui espoolaisen lähihoitajakolmikon aloitteesta hoivakodin omaan pihapiiriin.

– Havahduimme viime jouluna siihen, ettei monikaan asukas päässyt enää hautausmaalle, vaikka melkein kaikille se oli etenkin jouluna erityisen tärkeä perinne, sanoo lähihoitaja Heli Teiniranta.

Tunnustus vuoden tekona

Viime talvi lumineen ja pakkasineen teki ankaruudessaan lähes kaikille hoivakodin asukkaille hautausmaalla käynnit mahdottomaksi. Monelle myös oma kunto tuli esteeksi. Nyt muistamista ei estä mikään – hiljentyminen oman kodin lähellä on mahdollista omaisen tai hoitajan avustamana milloin tahansa.

Parikymppisten hoitajien ideoima muistopaikka palkittiin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja Attendolla vuoden tekona. Idea on tarkoitus monistaa muihinkin hoivakoteihin.

– Ideoimme muistopaikan porukalla. Se syntyi vähän kuin itsestään kuunnellessamme asukkaiden juttuja, kertovat tunnustuksen Helin kanssa jakaneet Hanna Teiniranta ja Kaisu Ripatti.

Kesällä kivinen muistomerkki

Maisan itku on hellittänyt mietteiksi.

– Tyyne oli semmoinen ihana isoäiti, luonnon ystävä. Istui usein keinussa kertomassa tarinoita. Naurettiin. Asui lähellä ja viime ajat samassa hoivakodissa. Tämä paikka on tosi hieno ajatus, kiittelee Maisa.

Muistopaikka onkin otettu hoivakodin asukkaiden keskuudessa kiitollisena vastaan. Nyt kesällä paikalle pystytetään kivinen muistomerkki ja laitetaan istutukset, kuten hautausmaalla. Talvi pärjättiin havuilla, kynttilälyhdyillä ja kukkakimpuilla.

Lähde Deski.fi

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja