Hirmumyrskyn pelätään tappaneen yli 1 000 ihmistä Mosambikissa: "Kaikki on tuhoutunut"

Mosambikissa ja Zimbabwessa viikonloppuna riehuneessa hirmumyrskyssä kuolleiden määrän pelätään yhä kasvavan, sillä viranomaisten mukaan satoja ihmisiä on edelleen kateissa.

Mosambikissa riehunut hirmumyrsky on saattanut surmata yli tuhat ihmistä, kertoo maan presidentti Filipe Nyusi. Tähän mennessä viranomaiset ovat virallisesti vahvistaneet 84 ihmisen kuolleen, mutta uhrien määrän uskotaan nousevan tästä merkittävästi.

Mosambikin ympäristöministeri Celso Correia luonnehti myrskyä suurimmaksi luonnonkatastrofiksi, jota maa on koskaan kohdannut.

– Kaikki on tuhoutunut. Nyt prioriteettimme on pelastaa ihmishenkiä, Correia totesi uutistoimisto AFP:lle.

Ida-niminen sykloni iski Mosambikiin torstai-iltana ja jatkoi edelleen matkaansa Zimbabween.

Myrsky nostatti pahoja tulvia, ja vesi vei mukanaan rakennuksia ja siltoja. Mosambikissa Beiran kansainvälinen lentokenttä jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan syklonin takia. Kenttä avattiin sunnuntaina liikenteelle.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan Mosambikissa syklonin reitille on osunut reilusti yli puolitoista miljoonaa ihmistä. Punaisen Ristin edustajan mukaan sykloni oli suurempi kuin osattiin odottaa.

Koululaiset rämpivät mudassa turvaan

Zimbabwen itäosissa myrskyn pahiten vaurioittamille alueille ei ole vielä päästy, sillä kovat tuulet ja tiheä pilviverho ovat vaikeuttaneet pelastushelikopterien työtä.

Syklonin aiheuttamat tulvat muun muassa tuhosivat kokonaan valtion työntekijöiden asuinalueen Zimbabwessa. Yli sata asuinalueen asukasta on yhä kateissa.

Maan viranomaisten mukaan myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä on lisäksi kuollut kaksi koululaista. Zimbabwen sotilaat onnistuivat kuitenkin pelastamaan lähes 200 oppilasta. Joukkion piti rämpiä mutaliejuksi muuttuneilla teillä neljän kilometrin matka päästäkseen turvaan.

Syklonia edeltäneissä rankkasateissa kuoli aiemmin tässä kuussa yli sata ihmistä Mosambikissa ja Malawissa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja