Helsinkin kaupunki selvitti ravintolasushien laadun pääkaupungissa.
Helsingin kaupungin ympäristökeskus toteutti tammi-toukokuussa 2012 valvontaprojektin, jonka tarkoituksena oli selvittää näytteenotoin ja tarkastuksin Helsingissä valmistetun sushin mikrobiologista laatua ja tuotanto-olosuhteiden lainsäädännönmukaisuutta.
Kaupunki suoritti tarkastuksen 39:ssa ravintolassa, yhdessä kala-laitoksessa sekä yhdessä vähittäismyymälässä. Yhteensä sushinäytteitä tutkittiin 85 kappaletta.
Vain muutamat näytteet huonolaatuisia
Kaupungin tutkimien sushien mikrobiologinen laatu osoittautui hyväksi: Tutkituista näytteistä jopa 93 prosenttia oli laadultaan hyviä. Raportin mukaan vain neljä näytettä oli laadultaan välttäviä ja kaksi huonoja. Näytteet olivat peräisin ravintoloista.
Huonolaatuisissa susheissa todettiin Bacillus cereus sekä Staphylococcus aureus -bakteereita, jotka voivat lisääntyessään elintarvikkeessa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Riski bakteereiden lisääntymiseen kasvaa, jos sushiaineksia säilytetään väärässä lämpötilassa tai käsihygienia on huonoa.
Tutkituissa näytteissä ei todettu lainkaan Listeria-bakteeria, joka kuitenkin on mahdollinen riski raakaa kalaa, mätiä tai äyriäisiä sisältävissä susheissa. Susheihin liittyvät ruokamyrkytystapaukset ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Monissa ravintoloissa ja laitoksissa on käytössä sushin valmistusta helpottavia koneita, mutta pääosa valmistuksesta tehdään edelleen käsityönä, mikä lisää bakteeririskiä.
Muutamassa ravintolassa pitkät säilytysajat
Helsingin kaupungin raportissa todetaan sushin raaka-aineiden laadulla olevan merkittävä vaikutus valmiin sushin mikrobiologiseen laatuun. Mikrobien kasvuolosuhteita saadaan myös heikennettyä lisäämällä sushiriisiin riisi- tai sushietikkaa.
Kahdessa tarkastetussa ravintolassa ilmoitettiin valmistetun sushin säilytysajaksi jopa viisi tuntia sekä kolmessa ravintolassa todettiin kyseessä olevan niin kutsuttu ”päivän tuote”. Raportin mukaan pitkät säilytysajat ja mahdollinen väärä säilytystapa luo ruokamyrkytyksiä aiheuttaville patogeeneille hyvät olosuhteet lisääntyä elintarvikkeessa.
Lähde: Helsingin kaupunki
(MTV3)
Uusimmat
-
22:25
Suomalaisheittäjä repäisi – kisasi eri lajeissa kahdella paikkakunnalla
-
22:21
Poliisi ottanut kiinni astalon kanssa riehuneen miehen Porin keskustassa
-
22:16
Loton miljoonat lähtivät jakoon! Tässä oikea rivi
-
22:10
Oravat saattoivat tartuttaa keskiajalla briteille viheliäisen taudin
-
22:00
Erling Haaland ylsi tähän temppuun ensimmäisen kerran – maaleja paukkui solkenaan
-
21:50
Race Across the World Suomi -sarjan voittajat ovat selvillä: "Alussa yritimme aivan liikaa saada asioita selville"
-
21:48
Barcelona-konkarin rujo moka kostautui – Real Madrid on mestari
-
21:42
Markus Mäntykannas räväyttää: Säähän U-käännös! Mielenkiintoisin aika alkaa keskiviikkoiltana
-
21:22
Jesse Puljujärvi: Ymmärrän, jos minua ei valita MM-kisoihin
-
21:19
Mies uhkaili muita kirveellä julkisella rantasaunalla Helsingissä
-
21:14
Ruotsissa on nyt konkreettinen terrori-iskun uhka – tätä se tarkoittaa sinne matkustavalle
-
21:11
Karmiva hetki: Tulvavesi pyyhkäisi pelastettavat mukaansa Brasiliassa
-
21:07
Vaalimainoksia ripustanut saksalaismeppi piestiin sairaalakuntoon
-
21:01
Anya Taylor-Joy käänsi katseita punaisella matolla – metalliset piikit varastivat huomion
-
20:48
Näin kylmäävää oli sarjavainoajan toiminta Rovaniemellä – tuhansia puheluita päivässä vuosien ajan
-
20:40
Tänään ollut kevään lämpimin päivä – pian kylmenee jopa lumen ja rännän kera
-
20:31
Ällötysvaroitus! Kahvikoneesta paljastui selkäpiitä karmiva löytö Thaimaassa
-
20:04
Kommentti: Kuka hullu sanoisi Juuse Sarokselle ei? Leijonien MM-nippu odottaa viimeistä sinettiään
-
20:00
Oulussa kadonnut mies löytynyt: Poliisi kiittää ratkaisevista havainnoista
-
20:00
Osa suomalaisista euroviisufaneista jättää Malmön reissun väliin: "Kyllä jonkun verran täytyy katsoa selän taakse"
-
Lataa lisää