Helsingin kaupunki ratsasi sushiravintolat – tässä tulokset

Helsinkin kaupunki selvitti ravintolasushien laadun pääkaupungissa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus toteutti tammi-toukokuussa 2012 valvontaprojektin, jonka tarkoituksena oli selvittää näytteenotoin ja tarkastuksin Helsingissä valmistetun sushin mikrobiologista laatua ja tuotanto-olosuhteiden lainsäädännönmukaisuutta.

Kaupunki suoritti tarkastuksen 39:ssa ravintolassa, yhdessä kala-laitoksessa sekä yhdessä vähittäismyymälässä. Yhteensä sushinäytteitä tutkittiin 85 kappaletta.

Vain muutamat näytteet huonolaatuisia

Kaupungin tutkimien sushien mikrobiologinen laatu osoittautui hyväksi: Tutkituista näytteistä jopa 93 prosenttia oli laadultaan hyviä. Raportin mukaan vain neljä näytettä oli laadultaan välttäviä ja kaksi huonoja. Näytteet olivat peräisin ravintoloista.

Huonolaatuisissa susheissa todettiin Bacillus cereus sekä Staphylococcus aureus -bakteereita, jotka voivat lisääntyessään elintarvikkeessa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Riski bakteereiden lisääntymiseen kasvaa, jos sushiaineksia säilytetään väärässä lämpötilassa tai käsihygienia on huonoa.

Tutkituissa näytteissä ei todettu lainkaan Listeria-bakteeria, joka kuitenkin on mahdollinen riski raakaa kalaa, mätiä tai äyriäisiä sisältävissä susheissa. Susheihin liittyvät ruokamyrkytystapaukset ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Monissa ravintoloissa ja laitoksissa on käytössä sushin valmistusta helpottavia koneita, mutta pääosa valmistuksesta tehdään edelleen käsityönä, mikä lisää bakteeririskiä.

Muutamassa ravintolassa pitkät säilytysajat

Helsingin kaupungin raportissa todetaan sushin raaka-aineiden laadulla olevan merkittävä vaikutus valmiin sushin mikrobiologiseen laatuun. Mikrobien kasvuolosuhteita saadaan myös heikennettyä lisäämällä sushiriisiin riisi- tai sushietikkaa.

Kahdessa tarkastetussa ravintolassa ilmoitettiin valmistetun sushin säilytysajaksi jopa viisi tuntia sekä kolmessa ravintolassa todettiin kyseessä olevan niin kutsuttu ”päivän tuote”. Raportin mukaan pitkät säilytysajat ja mahdollinen väärä säilytystapa luo ruokamyrkytyksiä aiheuttaville patogeeneille hyvät olosuhteet lisääntyä elintarvikkeessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja