Mainos

Heidi Foxell avaa uutuuskirjassa parisuhteitaan: Makasi sairaalassa, kun poikaystävä ja ex-tyttöystävä alkoivat salaa seurustella keskenään – "Miksei hän voinut kertoa?"

8:27

– Ensimmäisen oikean rakkauteni koin armeijassa, kun elämääni asteli Walter.

Video: Heidi Foxell ja hänestä kirjan kirjoittanut Teemu Potapoff vierailivat Huomenta Suomessa. 

Heidi Foxell kertoo elämästään kertovassa Luodinkestävä-kirjassa avoimesta myös parisuhteistaan. Toipuessaan ampumavammasta sairaalassa hän koki yhden ikävimmistä takaiskuistaan myös tällä rintamalla, kun Foxellin entinen naisystävä päätyi seurustelemaan Foxellin silloisen miesystävän kanssa.

Ei armeijasäätöjä, mutta sen jälkeen...

Foxell olleensa reserviupseerikoulussa Haminassa upseerioppilaana ja Walter oli joukkueen upseerikokelas. Walteriin hän kertoo ihastuneensa ensisilmäyksellä ja hakeutuneensa tavalla tai toisella aina hänen lähelleen.

Foxell oli kuitenkin tehnyt itsensä kanssa sopimuksen, ettei armeijassa säädä kenenkään kanssa, vaan suorittaa armeijavuoden tunnollisesti.

Intissä hän oli myös tavannut Nikon, jonka oli tiennyt aina tykänneen hänestä. Kahden miehen tapaaminen johti myös valintatilanteeseen.

– Kumman kanssa alkaisin seurustella? Tilannetta vaikeutti sekin, että Niko oli tietääkseni eronnut kihlatustaan takiani. Valinnan tekeminen oli todella vaikeaa, sillä minäkin pidin Nikosta. Jotenkin Walterissa oli kuitenkin sitä jotain, mikä sai sydämeni sykähtelemään. Walter kiehtoi minua enemmän, Foxell kertoo Teemu Potapoffin kirjassa Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina.

"On sääli, että erosimme"

Foxell sanoo, etteivät hänen aiemmat suhteet tuntuneet miltään Walterin rinnalla. Parisuhdetta Walteriin hän piti hyvänä.

– Sellainen terveen suhteen mielestäni pitäisi olla. On sääli, että erosimme, mutta se johtui sekä minusta että hänestä.

Foxellin mukaan suhde opetti hänelle sen, että hän oli valmis tekemään toisen puolesta mitä tahansa ja jopa muuttamaan itseään toisen takia.

– Olin aina pitänyt itseäni tosi kovana ja itsenäisenä naisena, mutta Walter toi minusta esiin ihan uusia, pehmeämpiä puolia. Halusin olla hyvä tyttöystävä, joten kaikki sellainen tuli ihan luonnostaan. Ei minun tarvinnut pakottaa itseäni mihinkään. En oikeastaan edes huomannut muuttuvani.

Foxell sanoo, että hänellä oli ollut parisuhteita ennen armeija-aikaa, muttei ollut koskaan ennen sanonut kenellekään tositarkoituksella ”rakastan sua”. Armeijan jälkeen Foxell asui vuoden Vaasassa, kun taas Walter asui Helsingissä.

Poliisikoulua Foxell kuvailee paikaksi, jossa luonnostaan syntyy romansseja. Hän sanoo käyneensä ulkona erään samalla kurssilla olleen pojan kanssa. Poika oli ehkä ihastunut Foxelliin, mutta hän ei halunnut vaarantaa suhdettaan Walteriin.

"Tuntui erikoiselta olla ihastunut naiseen"

Noihin samoihin aikoihin suhde alkoi kuitenkin rakoilla.

– Olin ollut valmis viettämään hänen kanssaan lopun elämäni, mutta kaikella olikin oma kaarensa ja aikansa. Suhteemme loppui siihen, kun ihastuin poliisikoulussa Veeraan.

Suhde Veeraan muuttui astetta vakavammaksi erään laivaristeilyn jälkeen. Foxell kertoo nukkuneensa samassa hytissä hänen kanssaan ja ehkä touhuilleensakin siellä jotain.

– Tuntui uudelta ja erikoiselta olla ihastunut naiseen. Tuntemukseni pelottivat minua, mutta samalla kaikki tuntui todella hyvältä ja luonnolliselta. En osaa sanoa, kuinka ihastuminen naiseen olisi määrittänyt minua. Ainakin se opetti minulle, että ihastun ihmiseen, en sukupuoleen. Minulle on tärkeämpää, millainen ihminen on, kuin se, kumpaa sukupuolta hän on.

Keväällä 2011 kun Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa, oli Foxell katsomassa ottelua baarissa yhdessä Walterin ja heille molemmille tutun naisen kanssa. Hän kertoo huomanneensa silmäpeliä Walterin ja tuon naisen välillä.

– Kysyin Walterilta, mikähän on vikana, kun tuo nainen ei juuri puhunut kanssani tai huomioinut minua. Walter paljasti saaneensa tältä tekstiviestin, jossa hän kertoi ihastuneensa Walteriin. Sillä hetkellä en kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota.

Jouluna 2011 kaikki kärjistyi

Kesän aikana Walter vietti yhä enemmän aikaa kyseisen naisen kanssa, ja Foxell puolestaan viihtyi yhä enemmän Veeran seurassa.

– Hiljalleen Walter tajusi, missä mennään, ja alkoi itsekin viettää enemmän aikaa uuden naisen kanssa. Niinpä etäännyimme toisistamme.

Jouluna 2011 kaikki kärjistyi. Foxell oli viettämässä joulua Walterin luona. Hän otti puhelimen mukaan suihkuun, jolloin Walter kysyi, kenen kanssa petän häntä.

– En saanut sanotuksi mitään, joten Walter käveli ulos tilanteesta.

Lopullinen ero tapahtui hieman myöhemmin. Foxell oli laittanut Walterille viestin: ”Älä tule kotiin ennen kello 12.00, koska olen yön töissä”. Walter tuli viestistä huolimatta kuitenkin aiemmin ja laittoi soimaan erilaisia erobiisejä ja sanoi harrastaneensa seksiä toisen naisen kanssa.

– ”Tää olikin sitten tässä”, totesin. Ja vaikka olin itse syyllistynyt ihan samaan, Walterin ilmoituksen jälkeen minulle oli päivänselvää, että suhteemme oli ohi.

Suhde naiseenkin kariutui

Suhteesta Veerankaan kanssa ei tullut mitään, koska hänellä oli takanaan pitkä suhde, eikä halunnut hypätä uuteen suhteeseen.

– Walterille en kuitenkaan koskaan myöntänyt, että minulla oli jotain Veeran kanssa. Harmittaa, että en ole ollut hänelle rehellinen. Pelkäsin, mitä Walter ajattelisi siitä, että olin yhtäkkiä ihastunut naiseen.

Hieman ennen ampumista Foxell oli tavannut taannoisen intti-ihastuksensa Nikon. Muutamien puhelujen jälkeen he kävivät treffeillä.

– Muutama viikko ensitreffeistämme minua ammuttiin, eikä suhteestamme koskaan ehtinyt kehittyä mitään sen enempää. Se harmittaa minua paljon. Olisin halunnut olla hänen kanssaan. Minusta tuntuu, näin jälkikäteen, että olisimme varmasti vieläkin yhdessä. Meillä oli hyvä yhteys toisiimme.

Veera ja Jarkko katosivat yhdessä

Veera kävi Foxellin sairaalavuoteella aktiivisesti vuosina 2012 ja 2013.

– Seuraavana vuonna vaivaantuneisuus oli kuitenkin jo molemminpuolista, Foxell kertoo kirjasta.

Foxellin luona oli tuolloin alkanut vierailla Jarkko, jonka kanssa Foxell kertoo viettäneensä aikaa pussaillen ja käsi kädessä.

– En osaa sanoa varmaksi, oliko meillä parisuhdetta, mutta kyllä minä sen jonkinlaiseksi suhteeksi luen.

Foxell kokee Jarkon tunteiden viilenneen kesken Uusi Päivä -sarjan katselun keväällä 2014.

– Meneillään oli kohtaus, jossa hahmot puhuivat pettämisestä ja eroamisesta, kun yhtäkkiä aloin itkeä. Jarkko kysyi minulta, mikä minulle tuli. Sanoin hänelle, että kaikki on hyvin, mutta en vain koskaan haluaisi satuttaa häntä.

Foxellin mukaan kohtauksessa kuultu puhe naimisiinmenosta nosti tunteet pintaan.

– En tiennyt, voinko tarjota hänelle koskaan tasapainoista parisuhdetta.

Tuon keskustelun jälkeen Jarkon vierailut vähenivät huomattavasti.

– Aivan kuin hän olisi säikähtänyt ajatuksiani. Se tuntui todella pahalta, koska en tarkoittanut olla pelottava tai tyly.

Sitten sekä Veera että Jarkko lopettivat käymisen hänen luonaan.

–Kerroin äidille epäilyksistäni, että he seurustelevat, mutta eivät kehtaa sanoa sitä minulle. Niinhän siinä sitten kävikin.

"En olisi vienyt sitä onnea häneltä"

Foxellin mukaan Veeran poisjääminen sattui todella paljon ja sattuu yhä.

– Meillä oli mielestäni niin hyvä ystävyys, ettei sen olisi pitänyt loppua noin tylysti. Suurin kysymykseni on edelleen: miksi? En ole vieläkään saanut siihen vastausta. Oliko syy se, että hän alkoi seurustella Jarkon kanssa ja tiesi, että Jarkko oli vieraillut useasti luonani? Ehkä Veera ei halunnut loukata minua.

Foxell kertoo olevansa asioiden hoitamisesta todella katkera Veeralle.

– Miksi hän ei voinut kertoa seurustelevansa Jarkon kanssa? Minä kuitenkin halusin, että Jarkko saa mahdollisimman hyvän elämän normaalin naisen kanssa. En olisi vienyt sitä onnea häneltä.

Ei sutinaa yli vuoteen

Myöhemmin Foxell ja Niko seurustelivat jonkin aikaa.

– Nikon ja minun suhde päättyi keväällä 2016 päästyäni sairaalasta, eikä minulla sen jälkeen ollut mitään sutinaa yli vuoteen kenenkään kanssa.

Selkäydinvammansa myötä Foxell sanoo tajunneensa, että seksielämä on muuttunut. Nikon kanssa Foxell ei tehnyt muuta kuin suutelua. Seksin Foxell sanoo olleen aina tärkeä osa parisuhteitaan, vaikka yhden illan juttuja hän ei harrastanutkaan.

– Olisin niin onnellinen, jos saisin edes tuntea toisen ihmisen painon päälläni. Läheisyyden ja lämmön. Pelkästään se tuntuisi ihanalta. On ollut henkisesti todella raskasta, kun sitä ei ole seitsemään vuoteen ollut.

"Minulta on viety lupaa kysymättä seksin harrastaminen"

Foxell sanoo kirjassa, että olisi ihana löytää vierellensä mies, joka välittää hänestä sellaisena kuin hän on.

– Jonkun, joka oikeasti välittäisi minusta ja jakaisi kanssani elämän, huonot ja hyvät päivät. Olisi kumppani ja paras ystäväni. Haluaisin joskus vielä tuntea ihastumisen ja toisen ihmisen rakkauden. Viime kerrasta on niin kauan, että hädin tuskin muistan, miltä se tuntuu. Olen kuitenkin menettänyt kaiken toivoni sen suhteen.

– Minulta on viety lupaa kysymättä niin seksin harrastaminen kuin myös mahdollisuus solmia tasapainoinen parisuhde. Niistä kahdesta jälkimmäinen on minulle se isompi pala purtavaksi.

Lapsettomuutta Foxell pitää isona kolauksena, vaikka myöntääkin, ettei ole koskaan ollut mikään tavallinen äitihahmo. Oikeanlaisen kumppanin kanssa hän olisi halunnut lapsia.

– Nyt minulta on otettu pois valinnanvapaus sen suhteen, haluanko hankkia lapsia. Valinta on ikään kuin tehty puolestani. Tämä on taas yksi rasti tauluun sen suhteen, mitä ampuminen on vienyt minulta. Ratkaisu tehtiin siinä vaiheessa, kun ampuja painoi liipaisinta. Kaikki tämä syö minua, koska raskaaksi tuleminen ja lapsen saaminen ovat mielestäni osa naiseutta.

Ampumisessa ja sitä seuranneissa operaatioissa ei Foxellin mukaan ole tapahtunut mitään sellaista, mikä estäisi hedelmöittymisen, mutta hänen vatsansa ei kestäisi raskautta.

Sitaatit Teemu Potapoffin kirjasta Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina (Docendo)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja