Mainos

Harvinainen dokumentti 1980-luvulta: Kansa halusi kruunata Matti Nykäsen kuninkaaksi, Keke Rosbergin ylistämä mäkilegenda puhui tulevaisuudestaan – "Haluan elämältäni muutakin kuin sellaista hössötystä"

21:53

Matti Nykäsestä Calgaryn vuoden 1988 olympiakisojen jälkeen tehdyssä dokumentissa kurkistetaan uransa huipulla olleen mäkihyppylegendan elämään. Nykänen avasi "Vain taivas on kattona" -nimisessä dokumentissa muun muassa tulevaisuuden haaveitaan.

Dokumentin alussa Nykänen on saapunut Suomeen voitettuaan Calgaryssa kaikki jaossa olleet mäkihypyn kolme olympiakultaa: normaalimäen, suurmäen ja joukkuemäen.

– Mestari saapui kotiin 27. helmikuuta. Kansa halusi kruunata hänet kuninkaaksi, dokumentti aloitetaan.

Nykänen kättelee yhdessä kohtauksessa silloista presidenttiä Mauno Koivistoa.

– Kaksi yksinäistä, presidentti ja kuningas tapaavat, kohtaaminen juonnetaan.

Dokumentissa esitellään Nykäsen palkintokokoelmaa ja Nykäsen elämää. Siinä haastatellaan myös useita Nykäsen kilpakumppaneita ja muita tahoja, muun muassa F1-maailmanmestari Keke Rosbergia, joka toimi tuohon aikaan Nykäsen taloudellisena neuvonantajana. Rosberg suitsuttaa dokumentissa Nykästä vuolaasti englannin kielellä.

Dokumentti avaa lisäksi perheellisen Matti Nykäsen muuttumista ihmisenä.

– Haluan elämältäni muutakin kuin semmoista hössötystä. Haluan hoitaa asioitani enemmän kuin ennen ja laittaa ne parempaan päin menemään koko ajan. Se sitten varmaan näkyy. Muutenkin normaalikansalainen käyttäytyy tuolla hyvin, Nykänen sanoi.

Nykänen kuvaili myös hyvin tarkkaan, mikä hänen mielestään oli hänen menestyksensä salaisuus.

Nykänen voitti urallaan kaikkiaan muun muassa neljä olympiakultaa, kuusi maailmanmestaruutta ja neljä maailmancupin kokonaiskilpailua. Hän kuoli maanantain vastaisena yönä 55-vuotiaana.

Vain taivas on kattona -dokumentti on katsottavissa kokonaisuudessaan ylälaidan videolla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja