Harmittavatko harmaat hiukset? Kohta niitä voidaan ehkäistä

Iän myötä hiukset harmaantuvat – mutta eivät ehkä tulevaisuudessa. Tiedemiehet kehittelevät valmisteita, joiden avulla harmaita hiuksia voisi ehkäistä ja ehkä jopa palauttaa entiseen loistoonsa.

Vuonna 2009 tutkijat selvittivät, että hiuksen harmaantumisen taustalla piilee monimutkainen kemiallinen reaktio, joka saa hiuksissa luonnollisestikin esiintyvän vetyperoksidin kerääntymään hiuksiin ja ikään kuin valkaisemaan ne sisältä päin. Liika vetyperoksidi estää lisäksi pigmentin tuotannon, joten hius harmaantuu.

Harmaantumisen salojen selvittyä on voitu alkaa pohtia, miten harmaista hiuksista päästäisiin eroon. Esimerkiksi kosmetiikkajätti L'Oreal on kertonut aikovansa tuoda vuoteen 2015 mennessä kauppoihin valmisteen, jonka avulla harmaantumista voitaisiin ehkäistä. Markkinoilla on lisäksi jo nyt lukuisia aineita, joiden mainostetaan pitävän harmaat poissa. Ristiriitaista kuitenkin on, tehoavatko ne todella.

Suomessakin myydään Evonian Anti Gray Hair-valmistetta, jonka luvataan edistävän hiusten väripigmentin muodostumista. Hiustutkimuskeskus HiusAkatemia on ollut mukana valmisteen kehittämisessä, ja keskuksen toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski luottaa sen tehoon.

– Mieheni on syönyt valmistetta pari vuotta, ja hänellä oli ihan valkoinen tukka. Nyt hänen hiuksensa ovat teräksen harmaat. Hänen veljensä uskoi, että hän olisi värjännyt hiuksensa, Hagros-Koski nauraa.

Koska hius kuitenkin tarvitsee aikaa kasvaakseen, tuloksia saadaan vasta pitkäaikaisella käytöllä.

Hagros-Koski kertoo myös Oulun yliopiston kehittämästä tuotteesta, BTB13:sta, jonka luvataan aktivoivan ihon omaa kantasolutuotantoa ja siten parantavan ihosolukkoa. Sitä markkinoiva Naviter väittää ihmeaineen estävän paitsi aknea, psoriasista ja hiustenlähtöä, myös harmaantumista.

Hagros-Koski huomauttaa kuitenkin, ettei tehoa voida vielä vahvistaa, sillä tuote on ollut saatavilla vasta vuoden. Hän uskoo silti vakaasti, että tieteen edistymisen myötä harmaantumisesta tulee vapaaehtoista. Sitä odotellessa voi tosin turvautua vielä väripulloon.

Lähde Forbes.com

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja