Hankaliin alaselkäkipuihin löytyi uusi helpotus – yleisimmät kipulääkkeet todettu tehottomiksi

Pitkittyneisiin alaselkäkipuihin saattaa saada helpotusta joogasta, selviää tuoreesta tutkimuskatsauksesta.

Alaselkäkipujen hoito on viime aikoina joutunut kyseenalaiseksi uusien tutkimustulosten osoitettua yleisimmät kipulääkkeet todennäköisesti tehottomiksi alaselkäkipupotilailla. Tulehduskipulääkkeet ovat yleisin hoito alaselkäkipuihin.

Kipuihin saattaisi kuitenkin saada tervetullutta helpotusta joogan avulla. Joogan vaikutus ei ole tutkimusten mukaan suuri, mutta tuo hyviä uutisia hankalien kipujen kanssa painiville.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tekemään katsaukseen, jossa käytiin läpi 12 satunnaistetun tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut hieman yli tuhat 34–48-vuotiasta alaselkäkipuista.

Analyysin perusteella ryhmässä joogaopettajan johdolla tehdyt alaselkäpotilaille räätälöidyt joogaharjoitukset parantavat selän toimintakykyä ja lievittävät kipuja, mutta vaikutus ei ole kovin suuri. Se havaitaan verrattuna alaselkäpotilaisiin, jotka eivät harrasta selkää kuntouttavaa liikuntaa.

Suomalaisista noin 35–40 prosenttia kärsii selkäkivuista. Yleisiä selkäkipujen aiheuttajia ovat raskas työ ja mahdollisesti muun muassa lihavuus ja istumatyö. Alle kuusi viikkoa kestäviä alaselkäkipuja hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä. Potilaita kannustetaan pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa. Yleensä lyhyt sairausloma riittää.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

0:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja