Haitin viimeviikkoinen polttoainerekan räjähdys surmasi ainakin 90 ihmistä

Haitissa on kuollut toistakymmentä ihmistä viimeviikkoisessa polttoainerekan räjähdyksessä saamiinsa vammoihin. Räjähdyksessä on kuollut nyt kaikkiaan 90 ihmistä.

Uusista kuolonuhreista kertoi maanantaina Cap-Haitienin apulaispormestari Patrick Almonor, jonka mukaan sairaalassa on edelleen vakavasti räjähdyksessä loukkaantuneita ihmisiä. Hänen mukaansa uhriluku voi vielä kasvaa.

Polttoainerekan räjähdys tapahtui viime viikon tiistaina paikallista aikaa Karibialla sijaitsevan Haitin pohjoisrannikolla maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Cap-Haitienissa.

Apulaispormestarin mukaan rekan kuljettaja oli väistänyt moottoripyörätaksia ja menettänyt ajoneuvon hallinnan. Tämän seurauksena rekka päätyi kumoon.

Moni loukkaantuneista sai vammoja, kun he olivat kiirehtineet keräämään säiliöautosta kadulle valuvaa polttoainetta. Haiti kärvistelee vakavan polttoainepulan keskellä, joten polttoaine on haluttua tavaraa.

Tragedia alleviivasi terveydenhuoltojärjestelmän heikkoutta

Kroonisesti epävakaa ja köyhyydestä sekä luonnonkatastrofeista kärsivä Haiti ajautui uuteen kriisiin heinäkuussa, kun maan presidentti salamurhattiin. Viime aikoina isoa osaa maata ovat riivanneet myös väkivaltaiset rikollisjengit.

Maailmanpankin mukaan yli 60 prosenttia Haitin 11 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Viikon takainen tragedia on myös alleviivannut Haitin kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän heikkoutta. Ainoa vakavien palovammojen hoitoon erikoistunut hoitolaitos on maan pääkaupungissa Port-au-Princessä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön pyörittämä klinikka on siis noin 200 kilometrin päässä Cap-Haitienista, jossa räjähdys sattui. Kansainvälinen avustusjärjestö lähettikin maan pohjoisosaan hätäapuryhmän auttamaan paikallista sairaalahenkilöstöä.

Järjestön edustajan mukaan räjähdyksen kuolonuhreilla on ollut merkittäviä palovammoja, jotka ovat peittäneet jopa 80–95 prosenttia heidän kehoistaan.

Lue myös:

    Uusimmat