Haaveissa rannalla löhöily drinkki kädessä? Huonoja uutisia: Alkoholi yhdistettiin melanoomaan

Alkoholi saattaa suurentaa riskiä sairastua melanooma-ihosyöpään, tuore tutkimus osoittaa. Vielä ei ole selvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta alkoholi on yhdistetty moniin muihinkin syöpiin.

VIDEO: Näistä luomista ei tarvitse kantaa huolta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja se perustuu 20 aikaisemman tutkimuksen, 11 000 melanoomapotilaan ja 1,6 miljoonan terveen tietoihin vuosilta 1986–2016.

Analyysin perusteella eniten alkoholia käyttävien riski sairastua oli noin kolmanneksen suurempi kuin vähiten alkoholia käyttävien. Jatkuvassa käytössä jokainen päivittäin nautittu alkoholiannos suurensi sairastumisriskiä hieman.

Tutkimuksessa huomioitiin osallistujien auringossa viettämä aika ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta aineistot eivät osoita, mistä nyt havaitut yhteydet tarkalleen johtuvat. Onkin mahdollista, että syöpäriskiä suurentaa alkoholi suoraan, mutta myös muut elintavat voivat selittää yhteyksiä.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 100 uutta melanoomatapausta. Melanooma on yleistynyt ja yleistyy edelleen pääosin väestön ikääntymisen takia. Valtaosa tapauksista todetaan keski-ikäisillä ja vanhoilla. Auringon ultraviolettisäteily on melanooman riskitekijöistä tärkein.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat