Alkoholin tiedetään nostavan ainakin seitsemän eri syövän riskiä. Uusi tutkimus valottaa lisää sitä, miksi näin on. Alkoholi voi vahingoittaa solujen DNA:ta peruuttamattomalla tavalla.
Viime vuosina on saatu enenevissä määrin todisteita alkoholin käytön yhteydestä tiettyjen syöpien riskin kohoamiseen. Nyt hiirillä tehty tutkimus on antanut tähän asti vakuuttavimman todistusaineiston siitä, että alkoholi aiheuttaa syöpää vaurioittamalla kudosta muodostavien kantasolujen DNA:ta. Tästä seuraa hengenvaarallisia mutaatioita.
Jo aiemmin on osoitettu, että alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi voi vahingoittaa solujen DNA:ta ja estää niitä korjaamasta vaurioita. Nyt asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa huomattavasti aiempaa pienemmillä asetaldehydipitoisuuksilla ja seuraten vaikutuksia petrimaljan käyttämisen sijaan elävässä olennossa eli hiiressä.
Tutkimus osoitti, että asetaldehydin DNA:lle aiheuttamat vahingot ovat pysyviä, ellei myrkyn vaikutuksia neutralisoi kaksi luonnollista puolustusmekanismia. Näistä mekanismeista ensimmäisen pitäisi poistaa asetaldehydi ja toisen korjata DNA-vauriot.
Kun tutkijat geneettisesti poistivat nämä kaksi puolustusmekanismia, lopulta solut lakkasivat DNA-vaurioiden takia kokonaan toimimasta.
Alkoholi ja syöpä
