Haaveiletko suuremmista lihaksista? Asiantuntija varoittaa sortumasta yleiseen ruokavirheeseen: "Se on täysin väärin"

Lihaksista haaveilevan ei pidä syödä pelkästään proteiinia, sillä se ei yksin tuo haluttuja tuloksia, muistuttavat asiantuntijat Popsugar-julkaisussa.

Jos lihaksia haluaa kasvattaa ja rasvaprosentin saada matalalle, täytyy harrastaa voimaharjoittelua riittävän usein sekä syödä oikein.

Proteiini on yksi lihasten rakennusaineista, ja se avulla lihaskudokset kasvavat ja korjautuvat. Moni kuitenkin sortuu syömään vain proteiinia, mikä ei tuo haluttuja tuloksia, muistuttaa yhdysvaltalaisen Mount Sinai PhysioLabin johtaja ja terveysalan asiantuntija Avigdor Arad  Popsugarissa.

– Monet ihmiset väittävät tai tekevät väärän oletuksen, että kun syöt enemmän proteiinia, se kasvattaa enemmän lihasmassaa. Se on täysin väärin, Arad sanoo.

Arad muistuttaa, että lihas kasvaa voimaharjoittelun seurauksena syntyvän lihasproteiinin hajoamisen ja metabolisen rasituksen seurauksena. Jotta lihakset voivat kasvaa, kannattaa syödä tavallista enemmän.

Lautaselle ei kuitenkaan pidä kasata vain proteiinia sisältäviä ruoka-aineita.

– Syömällä vain proteiinia ei pysty kasvattamaan lihasmassaa; se ei vain ole tarpeeksi, Arad muistuttaa.

Hiilihydraateista hyötyjä lihaksille

Proteiinin lisäksi keho tarvitsee myös hiilihydraatteja, jotta lihaskudos pääsee kasvamaan. Rekisteröity ravitsemusterapeutti Jim White kertoo Popsugarille, että hiilihydraatit auttavat kehoa prosessoimaan proteiinia ja näin myös kasvattavat lihasta.

Hän suosittelee hiilihydraatteja erityisesti treenin jälkeen, jotta lihakset ja niiden glykogeenivarastot pääsevät palautumaan rasituksen jälkeen.

Hiilihydraatit ovat Popsugarin mukaan myös parhaimpana pidetty energian lähde keholle. Hiilihydraatteja syömällä saa energiaa vetää rankkakin treeni läpi.

– Lihasten glykogeenin alhainen määrä, joka syntyisi vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, voi vaikuttaa negatiivisesti suoriutumiseen kovan intensiteetin treenistä, White sanoo.

Sopivassa suhteessa

White suosittelee, että ruokavaliosta 55 prosenttia olisi hiilihydraatteja, 25 prosenttia proteiinia ja 20 prosenttia rasvaa.

Arad taas neuvoo syömään proteiinia jopa noin 2,4–3,3 grammaa jokaista painokiloa kohden osana monipuolista ruokavaliota. Hänkin muistuttaa, että ruokavalioon pitää kuulua sokereita eli hiilihydraatteja, jotta proteiini pääsee lihasten rakennusaineeksi.

Sopiva määrä proteiinia tosin jakaa asiantuntijoiden mielipiteitä. Esimerkiksi Ruokatieto.fi-sivuilla kerrotaan, että painokiloa kohden proteiinin tarve on tavallisella ihmisellä noin 1,1–1,3 grammaa, Helsingin Sanomissa voimailijoita kehotaan syömään vain tuosta hiukan enemmän, vähintään 1,2–1,8 grammaa proteiineja painokiloa kohden.

Proteiiniakaan ei ole hyvä ahmia liikaa, sillä ylimääräinen proteiini muuttuu kehossa rasvaksi.

Lähteet: Popsugar 1 & 2, Ruokatieto.fi, Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat