Varo tankkaamasta liikaa! Liiallisella proteiinilla voi olla useita terveyshaittoja – tarkkaile näitä merkkejä

Monet suosivat erilaisia proteiinirikkaita tuotteita, vaikka todellisuudessa lisäproteiinille on harvoin tarvetta. Sen sijaan liiallinen proteiini voi aiheuttaa monia terveysongelmia.

Yllä olevalla videolla laillisettu ravitsemusterapeutti kertoo lisäproteiinivalmisteiden tarpeellisuudesta!

Kauppojen hyllyt pullistelevat nykyään erilaisia proteiinirahkoja-, -pirtelöitä ja -patukoita. Monet suosivat proteiinituotteita tavallisten sijasta, koska yleisen uskomuksen mukaan ne ovat terveellisempiä.

Asiantuntijoiden mukaan lisäproteiini ei kuitenkaan ole tavallisille ihmisille tarpeellista – pikemminkin haitallista.

Aiemmin muun muassa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on kertonut MTV:lle, että lisäproteiinia tarvitsevat todellisuudessa vain ikäihmiset ja ammattibodaajat. Katso jutun alussa oleva video!

Seurauksena jopa pitkäaikaisia terveysongelmia

The Sunin mukaan tutkimuksissa on myös todettu, että liiallinen proteiinin nauttiminen voi johtaa moniin pitkäaikaisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, maksa- ja munuaisongelmiin, diabetekseen, syöpään ja osteoporoosiin.

Lehden mukaan liian paljon on suurimmalle osalle ihmisistä jo kaksi grammaa proteiinia jokaista painokiloa kohti.

Ravintoasiantuntijat huomauttavat, että terveellisempää olisi syödä proteiini lisäaineettomista, tavallisista ruoista, joista voi saada myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja ja vitamiineja. Proteiinipatukat ja -juomat saattavat usein nimittäin olla myös aikamoisia sokeripommeja.

The Sun ja Women's Health listasivat myös oireet, jotka voivat kertoa siitä, että syöt liikaa proteiinia. Ota nämä merkit vakavasti!

Lihominen

Moni suosii ruokavaliossaan helposti lisäproteiinia, sillä toivoo sen pitävän nälkää. Jos ruokavalioon kuitenkin vain lisää proteiinia eikä suhteuta sitä muuhun syömiseen, voi tuloksena olla painonnousu. Liiallinen proteiini varastoituu kehoon rasvana.

Ruoansulatusongelmat

Niin ummetus, ripuli kuin pahoinvointi voivat kertoa siitä, ettei ruokavaliossa ole kaikki kunnossa. Erityisesti paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja sisältävät ruokavaliot voivat heikentää kehon omaa, tärkeää bakteerikantaa.

Nestevajaus

Kun proteiinia nauttii liikaa, joutuvat munuaiset töihin yrityksessään päästä siitä eroon. Samalla munuaiset poistavat kehosta nestettä ja suoloja, joka voi näkyä kovana janona tai johtaa lopulta nestevajaukseen.

Mielialavaihtelut ja ärtyisyys

Proteiinirikkaassa ruokavaliossa hiilihydraatit jäävät usein vähemmälle, mikä voi johtaa pitkällä aikavälillä mielialanvaihteluihin ja ikävään oloon. Suoliston bakteerikannan onkin todettu vaikuttavan mielenterveyteen, ahdistukseen ja masentuneisuuteen.

Uupumus

Joillekin proteiinirikas ruokavalio voi tuoda energiaa, mutta monille se voi näkyä uupumuksena, väsymyksenä ja kärttyisyytenä. Jos ajatus ei juokse, kannattaa kiinnittää huomiota lautasen sisältöön.

Päänsärky

Liiallisen proteiininsaannin vaikutukset voivat aiheuttaa myös pään kivistystä, kun nestetasapaino ei ole kunnossa ja jatkuvasti väsyttää.

Lue myös:

    Uusimmat