9:44

Ethän tankkaa vain proteiinia treenin jälkeen? Vääränlainen ruoka voi pilata liikunnan hyödyt – vältä näitä

Oli treenin tavoite sitten painon pudottaminen, lihasten tai kunnon kasvattaminen, voi vääränlaisten ruokien syöminen treenin jälkeen pilata kovan työn tulokset, kertoo NZHerald.

Näin ruokailutottumukset muuttuvat tulevaisuudessa, katso keskuselua videolta yltä!

Treenin jälkeen täytyy syödä, jotta keho saa jälleen energiaa ja lihakset alkavat kasvaa. Sillä on kuitenkin väliä, mitä suuhunsa laittaa. Näitä ruokia suurimman osan treenaajista tulisi välttää.

Liikaa proteiinia

Moni treenaaja saattaa turvautua salin tai lenkin jälkeen proteiinipirtelöön tai -patukkaan. Eiväthän lihakset muuten kasva, eikö totta?

Todellisuudessa kehonrakentajat, raskaana olevat naiset, kasvissyöjät ja leikkauksesta toipuvat ihmiset voivat hyötyä lisäproteiinista, mutta tavallinen kuntoilija ei sitä tarvitse. Tarvittavan proteiininmäärän saa luonnollisista lähteistä, kuten lihasta, kalasta, munista, maitotuotteista ja pähkinöistä.

Liian vähän tai ei ollenkaan hiilihydraatteja

Treenasi sitten mikä tahansa tulos mielessään, ei hiilihydraatteja kannata pitää vihollisena. Jos hiilihydraatteja ei saa tarpeeksi treenin jälkeen, ei saa myöskään täytettyä energiavarastoja, jotka ovat juuri tyhjentyneet urheilun jäljiltä.

Todellisuudessa hiilihydraatit ovat treenin jälkeen aivan yhtä tärkeitä kuin proteiinikin. Niiden yhdistelmä vasta alkaa vasta kasvattaa uutta lihasmassaa.

Treenin jälkeen kannattaakin nauttia esimerkiksi täyshyväleipää kananmunan tai tonnikalan kanssa sekä salaattia. Jos jotain pitää saada nopeasti liikkeessä, on esimerkiksi hedelmäpohjainen smoothie tai jogurtti ja kaurapatukka hyvä vaihtoehto.

Pelkkää rasvaa

Vaikka monilla urheilijoilla ketodieetti eli vähäinen hiilihydraattien ja paljon rasvan syöminen on tuonut hyviä tuloksia, ovat monet tutkimukset korostaneet ruokavalion huonoja puolia. Esimerkiksi ravintoaineiden puutostilat ovat todellinen ongelma.

Kuten aiemmin mainitsimme, lihakset tarvitsevat kasvaakseen sekä proteiinia ja hiilihydraatteja, joten pelkkä maapähkinävoin nauttiminen treenin jälkeen ei ole ehkä hyvä idea.

Urheilujuomat

Erilaiset värikkäät urheilujuomat ovat kasvattaneet kovasti suosiotaan, mutta kannattaako niitä nauttia? Jos aikoo tehdä enemmän kuin 90 minuutin HIIT-treenin kerralla, voi urheilujuoma auttaa korvaamaan kehon menettämiä nesteitä.

Tavallinen kuntoilija ei kuitenkaan urheilujuomaa tarvitse, sillä kehon elektrolyytti- ja nestetasapaino eivät ehdi järkkymään. Sen sijaan juoman liialliset kalorit voivat päätyä vyötärölle.

Patukat, joista ei ole hyötyä

Energia- ja proteiinipatukoiden valinnassa on syytä olla tarkkana, sillä todellisuudessa jotkin vaihtoehdot eivät ole yhtään sen parempia kuin suklaapatukat. Joissakin patukoissa saattaa nimittäin olla todella paljon sokeria, ja ne ovat muutenkin kovin prosessoituja.

Jos erilaiset patukat ovat yleensä valintasi treenin jälkeen, kannattaa suosia ravintorikkaita vaihtoehtoja. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä lyhyempi ainesosalista on, sitä parempi patukkakin on.

Lähde: NZHerald

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja