Guatemalan ja Yhdysvaltojen siirtolaissopimus jäihin – presidentti Jimmy Morales ei voi allekirjoittaa sopimusta

Satoja Yhdysvaltoihin pyrkiviä maahanmuuttajia pakkautuu Meksikon etelärajalle 0:48
Siirtolaisia Meksikon ja Guatemalan rajalla lokakuussa 2018.

Guatemalan perustuslakituomioistuin on estänyt maata solmimasta siirtolaissopimusta Yhdysvaltain kanssa. Tuomioistuin antoi sunnuntaina määräyksen, joka estää presidentti Jimmy Moralesia allekirjoittamasta sopimusta.

Sopimus olisi merkinnyt sitä, että Guatemalan olisi ollut pakko tarjota turvapaikkaa siirtolaisille, jotka saapuvat sen alueelle matkallaan pohjoiseen Yhdysvaltain rajalle. Tämä oli tarkoitus tehdä määrittelemällä Guatemala niin kutsutuksi turvalliseksi kolmanneksi maaksi.

Moni Hondurasista tai Salvadorista lähtevä siirtolainen kulkee Guatemalan läpi pyrkiessään Meksikon pohjoisrajalle ja siitä edelleen Yhdysvaltoihin.

Guatemalassa sopimuksen vastustajat ovat korostaneet, että maasta ei pidä päästää syntymään Yhdysvaltoihin pyrkivien "kaatopaikkaa".

Tuomioistuin katsoi sunnuntain päätöksessään, että nyt jäihin pannun sopimuksen kaltaiset järjestelyt olisi hyväksyttävä ensin Guatemalan parlamentissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut katkaista maansa talousavun useille Keski-Amerikan maille, jos siirtolaiskysymyksessä ei löydy sopua.

Lue myös:

    Uusimmat