Guatemalan syyttäjänvirasto vaatii presidentinvaalien tuloksen mitätöimistä

Presidentiksi valittiin korruptionvastaisella sanomallaan kampanjoinut Bernardo Arevalo.

Guatemalan syyttäjänvirasto vaatii kesäkuussa järjestetyn presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksia mitätöitäväksi vaalivilpin vuoksi.

Korruptionvastaisella sanomallaan kampanjoinut Bernardo Arevalo sai yllättäen vaalien ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä. Toisen kierroksen hän voitti elokuun lopulla selkein lukemin.

Virasto sanoo sen tutkinnassa selvinneen epäselvyyksiä kesäkuun vaalien ääntenlaskennassa ja Arevalon sekä hänen puolueensa kansanedustajien valinnat tulisi mitätöidä.

Maan vaalilautakunta toisti syyttäjänviraston ilmoituksen jälkeen, että vaalitulos on muuttumaton ja vahvistettu. Vaalilautakunnan johtajan mukaan vaalitulosten mitätöinti ei kuulu syyttäjänviraston toimivallan alle.

OAS tuomitsi vallankaappausyrityksenä

Pohjois- ja Etelä-Amerikan 35:stä maasta koostuva Amerikan valtioiden järjestö OAS tuomitsi vaalitulosten mitätöimispyrkimykset vallankaappausyrityksenä.

– Yritys mitätöidä tämän vuoden vaalien tulokset on pahin demokratian luhistumisen muoto ja kansan tahtoa vastaan kohdistetun poliittisen petoksen tiivistymä, OAS:n pääsihteeri Luis Almagro kirjoitti lausunnossaan.

Myös Arevalo on itse tuominnut vaalitulosta mitätöimään pyrkivien instituutioiden toimet vallankaappauksena, joita johtaa oikeusministeri Consuelo Porras ja syyttäjänvirastoa johtava Rafael Curruchiche.

Torstaina Arevalo osoitti maan pääkaupungissa Guatemalassa mieltään korruptionvastaisessa mielenosoituksessa tuhansien kannattajiensa kanssa. Arevalon on tarkoitus aloittaa maan presidenttinä ensi vuoden tammikuussa.

Noin 18 miljoonan asukkaan Guatemala on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä ja väkivaltaisimmista maista. Lukuisat ihmiset ovat paenneet maasta ja matkanneet paremman elämän toivossa pohjoiseen kohti Yhdysvaltoja.

 

Lue myös:

    Uusimmat