Geenitesti voisi tehostaa eteisvärinän diagnosointia

7:47

Eteisvärinä-rytmihäiriön riskipotilaat voitaisiin tunnistaa nykyistä paremmin, jos diagnosoinnissa käytettäisiin geenitestejä. Geenitestit saattavat tulevaisuudessa auttaa myös eteisvärinän ehkäisyssä. Tiedot käyvät ilmi PLOS Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Katso yllä olevalta videolta, millainen ruokavalio on sydän- ja aivoterveellinen.

Tutkimukseen värvättiin yli 40-vuotiaita potilaita, joilla oli ainakin yksi eteisvärinän riskitekijä sekä eteisvärinäoireita tai havainto eteisvärinästä sydänsähkökäyrässä. Jos potilaalla ei vielä ollut havaittu eteisvärinää, hänen sydäntään seurattiin kahden viikon ajan mukana kannettavan monitorilaitteen avulla.

Mikä eteisvärinä?

 • Yleisin rytmihäiriö
 • Suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa
 • Aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä
 • Harvinainen alle 60-vuotiailla, mutta yleistyy iän myötä
 • Yli 75-vuotiaista eteisvärinää potee joka kymmenes

Verinäytteiden avulla tutkijat selvittivät potilaan geneettisen riskin sairastua eteisvärinään. Kun tämän 12 geenivarianttia kattavan testin tulokset yhdistettiin sydäntutkimusten tuloksiin, suurimmassa geneettisessä sairastumisvaarassa olevien havaittiin saavan eteisvärinädiagnoosin jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin osallistujien, joiden geneettinen riski oli pieni.

Tulokset on hyvä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat geenitestien voivan auttaa tunnistamaan, ketkä riskipotilaat ovat erityisen suuressa sairastumisvaarassa.

Eteisvärinä on merkittävä aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä, joten geenitestit saattaisivat auttaa myös tuntemattomasta syystä johtuvien aivoverenkiertohäiriöiden diagnosoinnissa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja