Fortumilta yllättävä päätös – "Uskomme kuitenkin, että tämä on ihan järkevää myös taloudellisesti"

Toimi näin, jos sähkölaskusi on kohtuuttoman suuri 2:15
Katso myös: Onko sähkölaskusi kohtuuttoman suuri? Toimi näin!

Fortum oli vasta kesän alussa ilmoittanut jatkavansa yhteistyötä Caverionin kanssa. Nyt ulkoistukset on kuitenkin tarkoitus purkaa.

Energiayhtiö Fortum aikoo purkaa vesivoimaloidensa kunnossapidon ulkoistuksen. Fortum kertoo, että se on päättänyt vastata jatkossa itse yli 120 vesivoimalaitoksensa ja noin 230 padon paikallisesta käytöstä ja kunnossapidosta Suomessa ja Ruotsissa.

Fortumin mukaan palveluiden ulkoistus on tarkoitus lopettaa ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Tällä hetkellä käytöstä ja kunnossapidosta vastaavat Suomessa Caverion ja Ruotsissa One Nordic Hydro.

Fortum kertoo aloittavansa suunnittelun ulkoistuksen purkamiseksi. Yhtiö arvioi tiedotteessa, että osana prosessia noin 200–300 työntekijää siirtyy Caverionilta ja One Nordic Hydrolta Fortumille.

Fortumin mukaan yhtiölle on jatkossa strategisesti tärkeää, että vesivoiman käyttö ja kunnossapito hoidetaan yhtiön omien työntekijöiden voimin.

– Voimme nyt entisestään kehittää turvallisuuskulttuuriamme sekä kasvattaa henkilöstömme sitoutumista voimaloidemme suorituskyvyn ylläpitämiseksi korkealla tasolla, sanoo Fortumin vesivoimaloiden käytöstä vastaava johtaja Katarina Atteryd Eckerwall tiedotteessa.

"Caverion tehnyt hyvää työtä"

Fortumin Suomen vesivoimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta vastaava päällikkö Markku Nivalainen kertoo, että kun Fortum hiljattain päivitti strategiansa, tehtiin samalla analyysi vesivoiman kunnossapitostrategiasta.

– Sen perusteella on arvioitu, että omalla henkilöstöllä tehtävä kunnossapito vastaa parhaiten strategisiin tavoitteisiimme, Nivalainen kertoo STT:lle.

Fortum oli vasta kesäkuun alussa tiedottanut jatkavansa käyttö- ja kunnossapitokumppanuutta Caverionin kanssa 13 vesivoimalaitoksella Suomessa. Nyt ulkoistukset on kuitenkin tarkoitus purkaa.

Nivalainen sanoo, että Suomessa Caverion on tehnyt hyvää työtä vesivoimaloiden kunnossapidon ja turvallisuuden kehittämisessä.

– En voi missään nimessä sanoa, että Caverion olisi ollut meille jotenkin huono kumppani.

Nivalaisen mukaan kunnossapidon ulkoistuksen purkamisen ensisijaisena tavoitteena ei ole säästöjen hakeminen vaan strategisten tavoitteiden täyttäminen.

– Uskomme kuitenkin, että tämä on ihan järkevää myös taloudellisesti, mutta se ei ole tässä päällimmäinen tarkoitus.

Vesivoimalla on merkittävä rooli Fortumin sähköntuotannossa. Viime vuonna vesivoiman osuus Fortumin pohjoismaisesta sähköntuotannosta oli 44 prosenttia.

Fortumin mukaan ulkoistussopimusten purkamisella ja henkilöstön siirroilla ei ole tulosvaikutusta yhtiölle.

Lue myös:

    Uusimmat