Fortum julkisti tänään vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden tuloksensa, joka oli 462 miljoonaa euroa voitollinen. MTV Uutisten haastattelussa Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, mitä yhtiö ajattelee mahdollisista uusista Uniper-kaupoista ja ydinvoimahankkeesta.
Fortum on jo aiemmin vahvistanut julkisuudessa olevansa kiinnostunut ostamaan saksalaisen energiayhtiö Uniperin voimalaitoksia Ruotsista, jos ne tulevat kaupaksi.
Fortumin toimitusjohtaja kertoo kiinnostuksen kohteina olevan Uniperin vesi- ja ydinvoimalat.
– Saksan hallituksen on vähennettävä omistuksensa alle 25 prosentin Uniperistä vuoden 2028 loppuun mennessä EU:n kilpailuviranomaisen sääntöjen mukaan. Saksan hallitus tutkii nyt vaihtoehtojaan: listautuuko Uniper uudestaan (pörssiin) tai myydäänkö Uniper. Fortum on kiinnostunut ydinvoimasta ja vesivoimasta. Sitten katsotaan liiketaloudellisin perustein, onko tällaiset vaihtoehdot kiinnostavia, Rauramo sanoo.
Fortum ei ole vielä keskustellut saksalaisten kanssa Uniperin tilanteesta.
– Saksan hallitus tekee nyt omia selvityksiään. Uusi hallitus ei ole vielä ehtinyt kunnolla astua virkaansa. Saksan on kilpailuviranomaisen puolesta vähennettävä omistustaan eli jotain täytyy tapahtua lähivuosina, Rauramo toteaa.
Myös ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall saattaa olla kiinnostunut Uniperin Ruotsin voimaloista eli myyntitlanteessa Fortumilla olisi todennäköisesti kilpailijoita.
Fortum omisti aiemmin jopa 80 prosenttia Uniperista, mutta Saksan valtio osti Fortumin pois Uniperista, kun yhtiö ajautui vaikeuksiin energiakriisin aikana pari vuotta sitten.
Uniperin kaasuliiketoiminnassa oli vuonna 2022 lähes 8,5 miljardin euron tappiot eikä Uniper pystynyt enää yksityisessä omistuksessa olevana yhtiönä jatkamaan tehtäväänsä kriittisenä energiavarmuuden tarjoajana Saksassa.
Fortum osti Uniperin osakkeita vuodesta 2018 lähtien yhteensä noin seitsemällä miljardilla eurolla. Saksan valtio osti Fortumilta Uniperin osakkeet 0,5 miljardilla eurolla 2022.
Samalla Saksan valtio rahoitti Uniperia maksamaan Fortumin myöntämän neljän miljardin euron lainan takaisin ja vapauttamaan Fortumin neljän miljardin euron emoyhtiötakaus.
Ydinvoima kiinnostaa
Fortum jatkaa ydinvoimaselvityksen tekoa Suomessa. Aiemmin Fortum on jo todennut, että nykyisillä, edullisilla sähkön hinnoilla ei kannata markkinaehtoisesti ydinvoimaa rakentaa.
Tulevaisuudessa sähkön kysyntä kuitenkin kasvaa, eli jossakin vaiheessa ydinvoimalle voi syntyä tarvetta.
– Seuraavien 5–10 vuoden aikana kysyntään vastataan uusiutuvilla, erityisesti tuulella ja auringolla. Niitä varten tarvitaan paljon joustavuutta kumppaniksi. Nyt joustavuutta tulee vesivoimasta ja jatkossa mahdollisesti akuista, lämpöpumpuista ja pumppuvoimasta. Vähintään 10 vuoden päästä voisi täysin uusi ydinvoimala olla käynnissä, Rauramo sanoo.
Fortum pani kuitenkin merkille sen, että Orpon hallitus on puoliväliriihen linjausten mukaan valmis jotenkin edistämään uuden ydinvoimalan rakentamista Suomeen.
Fortum jatkaa yhä myös omaa selvitystään ydinvoiman ympärillä. Rauramo paljastaa, että myös reaktoritoimittajien kanssa ollaan jo yhteyksissä.
– Nyt jatketaan kehitystä kolmen reaktoritoimittajan kanssa, Rauramo sanoo.
Ydinvoiman rakentaminen kiinnostaa siis selvästi Fortumia, kunhan se olisi taloudellisesti kannattavaa.