Facebook-muisto auttoi hoksaamaan syövän – amerikkalaisnainen kiittää vaistoaan: "Voisin olla kuollut juuri nyt"

Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon:"Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen" 0:38
KATSO MYÖS: Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon: "Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen".

Amerikkalaisnainen päätti tarkastuttaa kasvoissaan olleen läiskän Facebook-muiston perusteella.

Floridalainen Jennifer Pineirovigo, 40, huomasi kasvoillaan pienen läikän ja varasi ajan iholääkärille. Silmän alla ollut läikkä alkoi naisen mielestä kuitenkin haalentua, joten hän perui lääkäriaikansa, kirjoittaa New York Post.

Kuuden kuukauden päästä Facebookin "muistot" läväyttivät Pineirovigon näytölle kuitenkin kuvan vuodelta 2020, jossa naisella oli tismalleen sama läiskä kasvoillaan.

– Läiskä oli hyvin selkeä kasvoillani. Minulle valkeni, että ehkä se oli jokin huolenaihe, joten varasin toisen ajan, Pineirovigo kertoo.

Kasvoista löytyi yleisin ihosyövän muoto

Läiskä Pineirovigon kasvoilla paljastui lopulta todellakin syöväksi.

Maaliskuussa 2022 naisella diagnosoitiin tyvisolusyöpä, joka on Terveyskirjaston mukaan yleisin ihosyöpä.

Tyvisolusyöpä kehittyy hitaasti vuosien kuluessa ja hoitamattomana se kykenee kasvamaan myös syvempiin ihokudoksiin. Tavallisesti tyvisolusyöpä on parannettavissa hoidolla.

Pineirovigolle diagnoosi oli kuitenkin musertava.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hänellä varattiin saman tien aika toimenpiteeseen, jossa ihosyöpää hoidetaan "leikkaamalla" ihoa kerros kerrokselta. Ihokerroksia leikataan pois niin paljon, ettei merkkejä syövästä enää löydy.

Pineirovigoa ei nukutettu toimenpiteen ajaksi, vaan hänellä annettiin ainoastaan paikallispuudutus. 

– Kun he olivat ottaneet pois ensimmäiset kolme ihokerrosta, aloin hieman huolestua, sillä näin, miten pahaa jälkeä se [syöpä] oli tehnyt. Lääkäri jopa tuli sisään ja sanoi minulle, että tarvitsen plastiikkakirurgiaa sen korjaamiseksi, Pineirovigo kertoo.

Ihoa poistettiin vielä kaksi kerrosta lisää, kunnes lääkärit olivat varmoja, että syöpä oltiin saatu pois.

Plastiikkakirurgi kietoi alueen suojaan ja varasi Pineirovigolle ajan uuteen leikkaukseen, jossa kasvoihin jäänyt kuoppa paikattaisiin.

Paraneminen ei sujunut mutkitta

Pineirovigon kasvojen paraneminen ei sujunut täysin ongelmitta. Nainen huomasi olevansa allerginen voiteelle, jota käytti arpien paranemiseen. Lisäksi hänen ihonsa oli paikoittain liian kireä, minkä korjaamiseen tarvittiin jälleen uusi leikkaus.

– Olen surullinen, että joudun nyt kamppailemaan lievien arpien kanssa kasvoissani loppuelämäni, mutta olen ikuisesti kiitollinen siitä, että kuuntelin vaistoani ja menin ihotautilääkärille, koska jos en olisi mennyt, voisin olla kuollut juuri nyt, Pineirovigo pohtii.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pineirovigon kasvoissa on yhä pieni arpi toimenpiteestä, mutta syöpä on poissa. Hän rohkaiseekin kaikkia käymään tarkastuttamassa mahdolliset sairaudet.

Nykyään hän neuvoo TikTokissa muita käyttämään aurinkosuojaa säännöllisesti.

– Suurin vikani ja luultavasti syy ihosyöpääni oli se, että minulla ei ollut tapana käyttää aurinkovoidetta, jos tein vain arkisia asioita tai lähdin ulkoilemaan muutamaksi tunniksi kuumana päivänä, hän myönsi.

Diagnoosin saamisen jälkeen Pineirovigo on levittänyt aurinkovoidetta uskollisesti ja varmistanut, että hänen perheensä tekee samoin.

Katso myös: Syöpää sairastava Juho hankki jo hautapaikan ja tarjoilut omaan muistotilaisuuteensa – sitten osallistuminen hoitokokeiluun hämmästytti sekä lääkärit että potilaan

Syöpää sairastava Juho hankki jo hautapaikan ja tarjoilut omaan muistotilaisuuteensa – sitten osallistuminen hoitokokeiluun hämmästytti sekä lääkärit että potilaan 2:37
Melanooma on nopeimmin yleistyvä ihosyöpä. Kirkkonummelainen Juho kävi melanooman vuoksi kuoleman porteilla.

Lue myös:

    Uusimmat