Moni mies viivyttelee lääkärille menoa, vaikka eturauhassyöpään viittaavia oireita olisi: "Sairaus on siinä mielessä salakavala, että..."

Parempaa hoitoa yleistyvään eturauhassyöpään 10:23
KATSO MYÖS: Eturauhassyövän paremmasta hoidosta keskustelemassa Keskustelemassa bioinformatiikan professori Matti Nykter Tampereen yliopistosta sekä tukihenkilö Marko Yrttimaa.

Tutkimuksen mukaan jopa yli kolmasosa eturauhassyöpäpotilaista odottaa yli kolme kuukautta ensioireiden havaitsemisen jälkeen, ennen kuin hakeutuu lääkärin pakeille.

Marraskuussa on tapana kiinnittää erityistä huomiota suomalaismiesten yleisimpään syöpään, eturauhassyöpään. Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla kerrotaan, että eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 miestä. 

Parasta olisi hakeutua tutkimuksiin toki jo oireettomana, mutta viimeistään heti ensioireiden jälkeen, Docrates muistuttaa tiedotteessaan. Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021* -tutkimukseen vastanneista eturauhassyöpää sairastavista 34 prosenttia odotti kuitenkin oireidensa alettua yli kolme kuukautta ennen hakeutumistaan lääkärin vastaanotolle.

Vähän yli viidennes vastaajista odotti jopa puoli vuotta. Terveyspalveluiden piiriin hakeutuminen oli eturauhassyöpäpotilaiden kohdalla hitaampaa kuin esimerkiksi rintasyöpäpotilailla, joista 60 prosenttia hakeutui lääkärille jo ensioireita seuraavan kuukauden aikana.

– Miesten on hyvä olla tietoisia eturauhassyövän yleisyydestä. Eturauhassyövän hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on eturauhassyövän riskitekijöiden minimointi, kuten terveistä elintavoista huolehtiminen ja nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen, kertoo kliinisen onkologian dosentti ja professori Timo Joensuu Docrates Syöpäsairaalasta tiedotteessa.

Kun potilas sitten hakeutuu terveydenhuoltoon, hän saa eturauhassyöpädiagnoosin nopeasti: tutkimuksen mukaan yli neljä kymmenestä sai diagnoosin alle kuukaudessa ja kolmannes 1–3 kuukauden sisällä. Kun diagnoosi on saatu, hoito aloitettiin 45 prosentissa tapauksia 1–3 kuukauden sisällä ja neljäsosalla alle kuukaudessa. Viidesosalla hoidon aloittaminen kesti 4–6 kuukautta.

Eturauhassyöpä löytyy usein sattumalta

Syöpäjärjestöjen sivustolla kerrotaan, että ikä on tärkein yksittäinen eturauhassyövän riskitekijä. Eturauhassyöpä onkin pääasiassa yli 70-vuotiaiden miesten tauti, vaikkakin se yleistyy selvästi jo 55 ikävuoden jälkeen. Alle 40-vuotiailla tauti on harvinainen, mutta tähän ei kuitenkaan pidä tuudittautua. 

– Eturauhassyöpää pidetään usein vanhempien miesten sairautena, mutta se on myös työikäisten miesten yleisin syöpä. Sairaus on siinä mielessä salakavala, että se oireilee vain harvoin sairauden alkuvaiheessa, kertoo Joensuu.

Tutkimuksessa havaittiinkin, että eturauhassyöpä löytyi käytännössä yhtä usein sattumalta kuin oireiden takia hoitoon hakeutumisen perusteellakin. Yli puolet niistä vastaajista, jotka hakeutuivat terveydenhuollon pariin vuoden tai ylikin oireiden havaitsemisesta, kertoivat syyn hoitoon hakeutumisen viivästymiselle sen, ettei oireita oltu koettu tarpeeksi merkityksellisiksi.

Yleisimmät eturauhassyövän oireet

Yleisimmät eturauhassyövän oireet olivat tutkimuksen mukaan etenkin öisin tihentynyt virtsaamistarve, jonka nimesi 40 prosenttia vastaajista. Viidenneksellä vastaajista oli heikko tai katkeileva virtsasuihku, ja 15 prosenttia oli kokenut vaikeuksia virtsaamisen aloittamisessa tai pidättämisessä. Kahdeksalla prosentilla vastaajista oli erektiovaikeuksia. Kaikki syövästä -sivustolla kerrotaan, että levinneen eturauhassyövän yleinen oire on alaselkäkipu.

– Eturauhassyöpä on todennettavissa usein PSA-arvon selvittämisellä verikokeella sekä edelleen jatkotutkimuksilla, kuten tunnustelemalla ja hyödyntämällä ultraääni- tai magneettikuvausta. PSA-arvojen noustessa kasvaa riski sairastua eturauhassyöpään ja voimme päästä syövän jäljille ajoissa. Jokaisen yli 50-vuotiaan miehen tulee itse aktivoitua eturauhassyövän varalta. Jos lähisuvussa on havaittu samaa tautia, on seuranta hyvä aloittaa jo 40-vuotiaana, Timo Joensuu kertoo.

Kaikki syövästä -sivuston mukaan oireettomilta miehiltä ei kuitenkaan pitäisi ottaa PSA-näytettä, ellei siihen ole olemassa erityisen hyvää syytä, kuten juurikin sukurasitus, sillä pelkän PSA-pohjaisen seulonnan haittojen katsotaan olevan suuremmat kuin hyötyjen. Sivuston mukaan jopa puolet PSA-seulonnalla löytyneistä syövistä eivät olisi aiheuttaneet mitään haittaa potilaan elinaikana, vaikka syöpää ei olisi löydettykään.

*Kyselytutkimus selvitti suomalaisten potilaspolkuja hoitoon pääsystä ja hoidossa pysymisestä. Tutkimuksen eturauhassyöpää käsittelevään osuuteen vastasi 158 henkilöä.

Marko halusi sixpackin, saikin syöpädiagnoosin – videolla Marko kertoo tarinansa:

Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin 1:43
"En edes tiennyt, että sellaista syöpää on olemassa", eturauhassyöpään sairastunut Marko sanoo.

Lähteet: Docrates, Kaikki syövästä, Taloustutkimus

Lue myös:

    Uusimmat