Ei aina patti rinnassa: Näin rintasyöpä voi oireilla

Lääkärit muistuttavat Huffington Post -sivuston haastattelussa, että rintasyöpä voi oirehtia muullakin tavoin kuin kyhmynä tai pattina rinnassa.

Rintasyövän yksi oire voi olla rinnassa tuntuva patti. Kirurgi Laura Dominici kertoo Huffington Postille, että se voi oirehtia kuitenkin muillakin tavoin.

Dominici työskentelee apulaiskirurgina Dana-Farber Brigham Cancer Center -syöpäsairaalassa.

– Onneksi monien naisten kohdalla rintasyöpä havaitaan tutkimuksissa aikaisessa vaiheessa, hän sanoo Huffington Postille.

Dominici korostaa, että mammografiassa olisi tärkeää käydä säännöllisesti. 

– Silti on naisia, jotka huomaavat rinnassaan jotain omituista.

Rintasyövän muita oireita

Yksi rintasyövän oire voi olla rinnassa tuntuva patti. Lääkärit kertovat kuusi muuta mahdollista rintasyövän oiretta.

1. Kyhmy kainalossa

Rintasyöpien hoitoon erikoistunut newyorkilainen lääkäri Jasmeet Singh kertoo rintasyövän mahdolliseksi oireeksi sen, että kainaloon tulee kyhmy. 

Syöpäjärjestöjen ylläpitämällä Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että rintasyöpä leviää yleensä ensin imuteitä kasvaimen puoleiseen kainaloon.

2. Nännit tai rintojen iho muuttuu jotenkin

Kirurgi Dominici sanoo, että yksi oire voi olla se, että rinnan iho näyttäisi vetäytyneen joistain kohdin sisäänpäin kuopaksi. Oire voi olla sekin, jos nänniin on tullut sisäänvetäytymä.

Tähän lääkäri Singh lisää, että myös halkeilevat ja tulehtuneet nännit voivat olla varoitusmerkkejä.

3. Nännistä tulee eritettä

Rintasyöpä voi oireilla niin, että nänniä puristaessa sieltä tulee eritettä. 

Amerikkalaiskirurgi Dominicin mukaan enemmän syytä huoleen on silloin, jos erite on veristä kuin jos se on vaaleaa tai kirkasta.

– Monien kohdalla nännistä voi erittyä jotain, jos sitä puristaa, joten se ei vielä sinänsä ole huolestuttavaa. Jos sitä tulee spontaanisti puristamatta, on syytä huoleen, hän sanoo.

Suomen Syöpäjärjestöjen Ilman Syöpää -sivusto kuitenkin toteaa, että jatkotutkimuksia tarvitaan, jos rinnoista ylipäätään tulee eritettä. Varaa aika lääkäriin, jos huomaat tällaisen oireen!

4. Rinnat punoittavat tai ovat turvonneet

Ilman Syöpää -sivuston mukaan rinnan punoitus tai turvotus ovat asioita, jotka on syytä selvittää jatkotutkimuksilla.

Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että rintarauhasen punoituksen ja turvotuksen syy on yleensä rintarauhasen tulehdus eli mastiitti, joka hoidetaan antibiooteilla. Sivuston mukaan joskus harvoin tällaiset oireet johtuvat syövästä eli niin sanotusta tulehduksellisesta rintasyövästä, jolloin tulehdus ei parane antibiooteilla.

Syöpätauteihin erikoistunut Jasmeet Singh muistuttaakin, että jos punaisuus on jatkuvaa eikä hoidu antibiooteilla, tulisi ottaa heti yhteyttä lääkäriin. 

5. Rintojen koko tai muoto muuttuu

Jos rintojen koko muuttuu rajusti, voi kyseessä kirurgi Dominicin mukaan olla rintasyöpä.

Eron voi huomata, jos toinen rinnoista ei sovikaan enää rintaliiveihin tai iha vain katsomalla. Olemme aikaisemmin kertoneet esimerkiksi viisikymppisestä rintasyöpään sairastuneesta Susanista, joka huomasi rintansa näyttävän jotenkin oudolta.

Ilman Syöpää -sivusto mainitsee lisäksi, että myös muutos rinnan muodossa voi olla merkki rintasyövästä ja silloin tarvitaan jatkotutkimuksia.

6. Muita fyysisiä oireita

Lääkäri Singh kertoo, että painon putoaminen, hengenahdistus tai vatsakipu voivat tulla mukaan kuvaan, jos rintasyöpä on edennyt pidemmälle. 

Oireita voi tällaisissa tapauksissa olla vaikea yhdistää rintasyöpään. Singh sanoo, että lääkäriin on tärkeä ottaa yhteyttä aina, jos huomaat yleisterveydessä muutoksia.

Oireet eivät aina ole syöpää!

Dominici muistuttaa lopuksi, että paniikkiin ei välttämättä ole syytä. Mainitut oireet voivat johtua jostain muustakin kuin rintasyövästä. 

– Moni näistä oireista voi olla muutakin kuin rintasyöpää ja olla hyvänlaatuisia muutoksia, hän sanoo.

Myös Ilman Syöpää -sivustolla kerrotaan, että rinnoissa voi esiintyä monenlaisia hyvänlaatuisiakin muutoksia kuten kystia, sidekudoskyhmyjä tai rauhaskudoksen epätasaisuutta. Joka tapauksessa uudet muutokset ja löydökset rinnoissa on hyvä tutkituttaa.

Katso myös: Mikä on tappavin syöpä?

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Haastattelussa osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat