Räikkönen upeasti palkinnoille, Verstappen joutui älyttömän tempun uhriksi – näin Brasilian GP eteni

F1-kauden 20. osakilpailu ajettiin Brasilian Sao Paulossa sunnuntaina. Ferrarin Kimi Räikkönen ajoi kolmanneksi ja Mercedeksen Valtteri Bottas viidenneksi. Mercedes varmisti myös merkkimestaruuden Lewis Hamiltonin ajettua voittoon. MTV Sport seurasi GP:tä hetki hetkeltä. 

Pääkuvan videolla Verstappenin ja Oconin hurja kolaritilanne. 

Red Bullin Max Verstappen oli kiinni kisan voitossa, mutta tämän kierroksella ohittama Force Indian Esteban Ocon taklasi Verstappenin ulos radalta, ja Hamilton pääsi takaisin kärkeen. 

Brasilian GP:n seuranta: 

Kisan kärkikuusikko maalissa:
1. Hamilton (1)
2. Verstappen (1)
3. Räikkönen (1)
4. Ricciardo (1)
5. Bottas (2)
6. Vettel (2)
Keskeyttäneet: Hülkenberg, Ericsson

Suluissa varikkopysähdykset​​​​​​​

Klo 20.48: Kiitos kaikille seuraajille! Kisan jatkoaiheet osoitteessa www.mtvuutiset.fi/f1. Kausi ajetaan päätökseen Abu Dhabissa kahden viikon päästä. 

Klo 20.42: Mercedes varmistaa merkkimestaruuden, viides peräkkäinen tuplatitteli Mersulle. 

Viimeinen kierros: Hamilton voittaa, sorsittu Verstappen on toinen ja Räikkönen kolmas! Bottas on viides. 

Kierros 69/71: Räikkösellä ja Ricciardolla ollut useampi kierroksella ohitettava edessä. Nyt baana on puhdas ja taistelu huipentuu. 

Kierros 67/71: Ricciardo nyt aivan Räikkösen kannassa. Kova taistelu 3. sijasta! 

Kierros 63/71: Ricciardo ajaa vimmatusti Räikköstä kiinni. Ero nyt enää 2 sekuntia. Kimi joutuu vielä koville taistelussa kolmannesta paikasta. 

Kierros 62/71: Valmistajien MM-titteli on ratkeamassa selvästi Mercedekselle, jos kisan lopussa ei nähdä valtavia käänteitä. 

Kierros 61/71: Kärkikuusikon erot ovat nyt melko turvalliset. Vettel on Bottaksesta 1,5 sekunnin päässä, siinä kovin taisteluasetelma kärjessä tällä hetkellä. 

Kierros 59/71: Ricciardo ohittaa Bottaksen pitkän taistelun jälkeen ja nousee neljänneksi. Heti perään Bottas tulee toistamiseen varikolle, ottaa pehmeät renkaat alle eikä menetä sijoituksia. Bottas pysyy siis viidentenä. 

Klo 20.20: Alla video kisan tähän mennessä hurjimmasta tilanteesta, jossa kierrokselle ohitettu Ocon taklaa kärjessä ajaneen Verstappenin radan sivuun. 

Kierros 58/71: Oconille annetaan Verstappen-kolarista (video yllä) 10 sekunnin stop and go -rangaistus. 

Kierros 58/71: Vettel ohittaa Leclercin pääsuoran päässä ja nousee kuudenneksi. 

Kierros 57/71: Kärkikuusikon kovinta kisaa käydään edelleen Bottaksen ja Ricciardon välillä sijoilla 4-5. Kaksikon ero on vain 0,7 sekuntia. 

Kierros 54/71: Vettel tulee toisen kerran varikolle, alle superpehmeät renkaat. Vettel palaa radalle 7. sijalla, ja edessä on ruuhkaa. 

Kierros 53/71: Bottas on pahassa ahdingossa, kun Ricciardo hakee jatkuvasti ohitusta. Lisäksi Bottaksen renkaat ovat pahasti kuluneet. 

Klo 20.16: Alla videot Ferrarin tallimääräyksestä, jonka avulla Räikkönen ohitti Vettelin, ja Verstappenin ohitus Hamiltonista. 



Kierros 49/71: Räikkönen on reilun sekunnin päässä toisena olevasta Verstappenista, jonka auto näyttäisi säilyneen ilman pahoja vaurioita Oconin älyttömästä taklauksesta. Ricciardo ahdistelee nyt neljäntenä olevaa Bottasta. 

Kierros 46/71: Ricciardo ohittaa Vettelin upealla liikkeellä ja puolustaa vielä Vettelin vastaiskun. Aussi nousee viidenneksi. 

Kierros 44/71: Nyt tapahtuu hurjia! Verstappen ohittaa Oconin kierroksella, mutta Ocon ei jostain syystä luovuta ja taklaa Verstappenin radalta! Hamilton tulee samassa Verstappenin ohi kärkeen. Räikkönen ohittaa myös Bottaksen ja nousee kolmanneksi. 

Kierros 43/71: Ricciardo haastaa Vetteliä pääsuoran lopussa ja kaksikon autot hipaisevat toisiaan. Vettel pitää kuitenkin asemansa viidentenä. Red Bullien vauhti pehmeillä renkailla on loistokasta. 

Kierros 42/71: Tähän mennessä on nähty kaksi keskeytystä, Hülkenberg ja Ericsson. 

Kierros 40/71: Ricciardo tulee varikolle ja ottaa alle pehmeät renkaat. Samalla Verstappen lentää Hamiltonin ohi kisan kärkeen pääsuoralla. Max ajaa huikeaa kisaa!

Kierros 39/71: Verstappen on taas hurjana stopin jälkeen. Ero Hamiltoon alle sekunnissa, kohta britti joutuu koville. 

Kierros 37/71: Räikkönen on taas aivan Bottaksen kannassa. Kimin vauhti on erittäin hyvää keskikovalla renkaalla. 

Kierros 36/71: Verstappen tulee varikolle ja ottaa alle pehmeät renkaat poiketen muista kärkikuskeista. Pirellin ennusteen mukaan Verstappenin pitäisi kuitenkin selvitä noilla kumeilla maaliin saakka. 

Kierros 35/71: Vettelillä ongelmia vauhdin kanssa, joten Ferrari käskee Vetteliä päästämään Räikkösen ohi kuudenneksi. 

Kierros 32/71: Räikkönen varikolle, alle keskikovat kumit. Räikkönen palaa radalle Bottaksen ja Vettelin taakse seitsemänneksi, eli Kimi hävisi varikkostopissa kaksi sijaa. 

Kierros 31/71: Hamiltonille todetaan radiossa, että hänen puskurinsa Verstappeniin on vielä 1,7 sekuntia. Samalla Verstappen ilmoittaa, että hänen startista asti käyttämänsä superpehmeät renkaat alkavat tuntumaan paremmalta. Sumuttikohan Max muita vai voiko tuo pitää jopa paikkansa?

Kierros 29/71: Bottas kuittaa Grosjeanin ohi ja nousee kuudenneksi. 

Klo 19.48: Alla video Räikkösen Vettel-ohituksesta. 


Kierros 28/71: Vettel tulee varikolle ja ottaa keskikovat renkaat. Saksalainen putoaa 9. sijalle. Bottas on seitsemäntenä.  

Kierros 25/71: Vaikka Hamilton ajaa kovia kierroksia, hän valittelee, etteivät keskikovat renkaat tunnu kovin hyviltä. 

Kierros 24/71: Hamilton puskee Leclercin ohi viidenneksi. Todella tärkeä ohitus Hamiltonin voittohaaveiden kannalta. Britti on ajanut nyt kovempia kierroksia kuin Verstappen, joten Hamilton noussee ykköseksi, kun muut kärjessä menevät varikolle. 

Kierros 20/71: Hamilton heti perään varikolle, alle keskikovat renkaat Bottaksen tapaan. Hamilton nyt 7. sijalla. 

Kierros 19/71: Bottas tulee varikolle ja ottaa keskikovat renkaat alle. Bottas palaa radalle 9. sijalla. 

Klo 19.35: Alla video Verstappenin ohituksista Räikkösestä ja Vettelistä. 


Kierros 16/17: Räikkönen on aivan Bottaksen kontissa kiinni, mutta Kimi ei pääse Valtterista ohi. Hamiltonin johto on 1,5 sekuntia. 

Klo 19.30: Alla videot kisan startista, jossa Bottas ohitti komeasti Vettelin. 



Kierros 12/71: Mercedeksen kuljettajilla on hieman ongelmia superpehmeiden renkaidensa kanssa, ja Räikkönen on tiukasti Bottaksen kimpussa. Hamilton ero Verstappeniin kärjessä on reilu sekunti.  

Kierros 10/71: Verstappen lentää radalla! Nyt uhrina on Bottas, joten Verstappen nousee jo toiseksi ja pudottaa samalla Bottaksen kolmanneksi. 

Kierros 6/71: Verstappenilla on radalla loistava vauhti, hän on jo puolen sekunnin päässä Bottaksesta. Hamiltonin johto on noin 2 sekuntia. Ricciardo on noussut hienosti jo kuudenneksi.  

Kierros 4/71: Verstappen on hurjana! Hän ohittaa nyt Vettelinkin ja nousee kolmanneksi. Heti perään Vettel tekee ajovirheen ja Räikkönenkin nousee tämän ohi neljänneksi. 

Kierros 3/71: Verstappen taas Räikkösen kimpussa ja hän ohittaa Kimin 1. mutkassa. Räikkönen putoaa viidenneksi.  

Startti: Bottakselta loistava startti! Hän nousee toiseksi ohi Vettelin. Räikkönen menettää hetkeksi yhden sijan Verstappenille, mutta nousee heti takaisin hollantilaisen ohi neljänneksi. Isoilta kolhuilta vältyttiin.  

Klo 19.10: Kuskit kaasuttelevat nyt lämmittelykierrokselle. Startti hetken kuluttua! Kolme ensimmäistä riviä siis järjestyksessä Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen ja Ericsson. 

Klo 19.01: Kuljettajien maailmanmestaruus on jo ratkennut Hamiltonille, mutta valmistajien MM-titteli on vielä avoinna, vaikkakin Mercedes on erittäin vahvoilla. Ferrarin pitää saalistaa Brasilian kisasta vähintään 13 pistettä enemmän kuin Mercedes, jotta taistelu pysyy käynnissä kauden päätöskisaan saakka. 

Klo 18.55: Ja pientä tarkennusta sääennusteeseen: startti tehdään kuivassa säässä, mutta kisan aikana on 40 prosentin mahdollisuus sateelle. Ennusteessa puhutaan jopa ukkosmyrskyn mahdollisuudesta.  

Klo 18.44: Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kisaan startataan kuivassa kelissä, mutta sateen mahdollisuus kisan aikana on merkittävä. 

Klo 18.32: Brasilian GP:n ratkaisuhetket olivat huippudramaattiset vuonna 2008. Alla olevalla videolla tunnelmia Hamiltonin ja Felipe Massan välisen mestaruustaiston ratkaisusta. 


Klo 18.14: Bottas pysähtyi varikkotoimittaja Mervi Kallion juttusille Brasilian GP:n startin alla. Alla olevalla videolla Bottaksen tunnelmat ennen kisaa. 


Klo 18.07: C Moren studiotiimin veikkaukset kisan kärkikolmikoista ovat alla. Studioisäntä Tomi Tuominen hakee taas kerrointa vähän rohkeammalla rivillä. 

Klo 18.02: Missä kohtaa rataa Hamilton teki ratkaisevan eron Vetteliin aika-ajossa? Herrojen aika-ajovetojen vertailu alla olevalla videolla Toni Vilanderin kommenteilla höystettynä. 


Klo 17.53: FIA:n kilpailujohtaja Charlie Whiting kommentoi Vettelin ja Hamiltonin puhuttaneita tilanteita C Morelle Brasilian GP:n alla. Miksi Vetteliä ei rankaistu? Whitingin perustelut alla olevalla videolla. 


Klo 17.50: Äänestyksen aika! Viekö voiton joku Mercedeksen tai Ferrarin kuskeista vai nähdäänkö yllätys?


Klo 17.39: Jos olosuhteet ovat kuivat ja lämpimät, Pirellin mukaan yhden stopin taktiikka on nopein strategia kisaan. Pehmeillä (Ferrari-kuskit) voi ajaa 32-36 kierrosta, minkä jälkeen keskikovilla renkailla voi ajaa loppuun. Superpehmeillä (esim. Mercedes ja Red Bull) starttaavat voivat ajaa 25-30 kierrosta, minkä jälkeen alle kannattaa ottaa keskikovat ja ajaa niillä maaliin. Kahden stopin taktiikka ei ole Pirellin mukaan kuitenkaan ratkaisevasti hitaampi.   

Klo 17.34: Mitä renkaita kuskeilla on kisaan käytössä? Alla Pirellin selvitys kuljettajien rengastilanteista. Mercedeksen ja Ferrarin kuskeilla on identtiset tilanteet keskenään.  

Klo 17.25: Millä mielin Bottas suuntaa sunnuntain kisaan? Alla suomalaistähden kommentit aika-ajon jälkeen. 


Klo 17.10: Paalulle ajaneella Hamiltonilla oli myös omat ongelmansa aika-ajossa, sillä hän vaikeutti Räikkösen ja Sergei Sirotkinin suorituksia radalla. Vaaratilanteet sekä Räikkösen kommentit Hamiltonin ja Vettelin edesottamuksista alla olevilla videoilla. 



Klo 17.01: Lewis Hamiltonin isoisä menehtyi sairaalassa juuri ennen brittitähden viidennen mestaruuden ratkaissutta Meksikon kisaviikonloppua. Hamilton kertoo surullisesta perhetapahtumasta alla olevassa koskettavassa haastattelussa.


Klo 16.49: Lauantain puhuttanein tilanne oli ehdottomasti Vettelin toiminta FIA:n punnituksessa. Monta sääntörikettä vaa'alla tehnyt Vettel selvisi tilanteesta varoituksella ja pienellä sakolla, mitä C Moren asiantuntijat eivät käsittäneet. Alla olevalla videolla Ossi Oikarisen ja Toni Vilanderin kommentit aiheesta. 

Klo 16.38: Valtteri Bottas on ollut usein kisatehtävissä isänpäivänä. Hän muisti isäänsä terveisillä sosiaalisessa mediassa Brasilian GP:n alla. 

Klo 16.36: Jos lähtö tehdään kuivalla radalla, Ferrari-kuskit starttaavat kisaan muita kärkikuljettajia astetta kovemmalla rengasseoksella, pehmeillä renkailla. Onko tästä etua Vettelille ja Räikköselle? C Moren studiotiimi analysoi Ferrarin taktista vetoa alla olevalla videolla. 


Klo 16.30: Starttiruudukon eturivit ovat Mercedeksen ja Ferrarin hallussa. Paalulta lähtee maailmanmestaruuden jo varmistanut Mersun Lewis Hamilton, toisesta ruudusta Ferrarin Sebastian Vettel. Koko lähtöjärjestyksen näet tästä

Klo 16.30: Tervetuloa Brasilian GP:n liveseurantaan ja onnittelut kaikille isille isänpäivänä! Kilpailu starttaa klo 19.10, mutta kerrataan sitä ennen viikonlopun kuumimpia puheenaiheita ja pohjustetaan illan kisaa huomioilla C Moren F1-lähetyksestä. 

Lue myös:

    Uusimmat