F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottasta arvostellut toimittaja joutuu kohtaamaan lupauksensa – ”Alan siis pakata”

Valtteri Bottas on toistuvilla upeilla suorituksillaan alkanut vähitellen voittaa myös kriittisimpiä toimittajia puolelleen. Suomalaisen voitto Azerbaidzhanin F1-kisassa tallikaveristaan Lewis Hamiltonista on selvästi murtanut taas useampia patoja formulalehdistössä ympäri Eurooppaa.

LUE MYÖS:

Bottas nousi kauden toisella voitollaan takaisin MM-sarjan kärkeen pisteen erolla Hamiltoniin. Ensimmäisen kerran hän kukisti mestarin lauantain aika-ajossa, josta tuloksena oli kauden toinen paalupaikka komealla tavalla.

Bottas sai kulkea vielä pitkään Mercedekselle siirtymisensä jälkeen tutkan alapuolella ilman, että häneen kiinnitettiin juurikaan huomiota. Nyt tuo asetelma on täysin romuttunut, ja monet suomalaiskuskia hampaattomuudesta arvostelleet toimittajat ovat joutuneet pyörtämään puheitaan.

Yksi kätensä pystyyn nostanut löytyy Italiasta. Blogisti ja F1-asiantuntija Leo Turrini julisti ennen kauden alkua, ettei Bottaksella ole mitään mahdollisuuksia viedä maailmanmestaruutta Lewis Hamiltonin nenän edestä.

– Kun kerran julistin, että jos Bottas voittaa maailmanmestaruuden, minä eläköidyn yksityiselämään, niin nyt se hypoteesi on poistumassa mahdottomien asioiden listalta. Alan siis pakata, Turrini ilmoitti.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Bottas tehnyt Mersun elämästä täydellistä, mutta Hamilton syö hänet armotta?

Brittilehti Daily Mailin Jonathan McEvoy puolestaan näki viikonlopun selvänä merkkinä siitä, että Mercedeksen kuskiarvoitus ensi kaudesta on jo ratkaistu.

– Valtteri Bottaksen Bakun voitto vastasi kysymyksiin siitä, kenen pitää olla Lewis Hamiltonin tallikaveri kaudella 2020, Daily Mail otsikoi.

– Onko Valtteri Bottas tuonut Mercedekselle päänsäryn? En usko. Hän on tehnyt heidän elämästään täydellisen. Tähän kauteen tultaessa pelkona oli, että hänen viime vuoden karmean huono vireensä jatkuisi, mikä jatkaisi rutinoita siitä, että hän ei ole tehtäviensä tasalla ja hänet pitää vaihtaa, McEvoy jatkaa.

McEvoy myös lyttää spekulaatiot siitä, että Bottaksen nousu palauttaisi Hamiltonin ja Nico Rosbergin ajoilta tutun Mercedeksen sisällissodan pöydälle. Brittitoimittajan arvion mukaan Hamilton tulee jälleen syömään vastustajansa.

– Suomalainen on uskoakseni ihan hyvä rattimies, siitä ei ole kyse, mutta kun Hamilton käynnistää moottorit yleensä vasta kilpailun mennessä alkukisoja korkeammalle tasolle, hän pyyhkäisee tallikaverinsa tieltään, McEvoy arvioi.

– Ennustukseni on: Lewis ottaa voiton yhtä kisaa lukuun ottamatta kaikissa Mercedeksen loppukaudella voittamista kilpailuista ja varmistaa mestaruutensa vähintään kaksi kierrosta ennen loppua. Bottas saa jatkaa seuraavaan vuoteen. Mersun riemulla ei ole rajoja.

Onko Ferrari jo ulkona mestaruustaistelusta?

Samaan aikaan, kun Bottas on noussut puheenaiheeksi mestaruusspekulaatioissa, Mercedeksen ylivoima on latistanut tunnelmia tiukempaa kilvanajoa odottaneille. Ferrari on omaa heikkouttaan jäänyt liian kauas haastaakseen Mersua kisavoitoista, mikä saattaa saada saksalais-brittiläisen tallin näyttämään todellisuutta paremmalta.

– Kautta on jäljellä vielä 17 kisaa, mutta jo nyt on vaikea nähdä, miten Ferrari voisi päästä mukaan mestaruustaisteluun, kirjoittaa BBC:n Andrew Benson.

– Mercedes ei epäonnistu missään, Ferrari ei onnistu missään, tiivistää Sky Sportsin asiantuntija Paul di Resta.

Ferrarin puheenjohtaja John Elkann vakuutti vielä Sky Italialle, että tiimi on kärsinyt Mercedeksen vahvuuden lisäksi myös epäonnesta, jonka kääntyessä punaiset ovat yhä mukana mestaruustaistossa. Samoin tallipäällikkö Mattia Binotto vannoo Ferrarin yhä olevan mukana. Tähän harva enää Italiassa uskoo, mutta syyt puheille ymmärretään myös hyvin.

– Haluan puolustaa Binottoa ja hänen viimeisimpiä sanojaan. Tallipäällikkö, joka luovuttaa MM-sarjan (tai kisan) ennen kuin se on alkanutkaan, on jo matemaattisesti hävinnyt sen ja hänen pitää vaihtaa työpaikkaa. Älkää siis kritisoiko, jos hän sanoo ”jatkamme taistelua”, linjaa Autosprint-lehden Maurizio Voltini.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Ferrari hinkkaa kuin tehoton jalkapallojättiläinen

Ferrari kylläkin loisti ja loi odotuksia jälleen harjoituksissa, kun asialla ei ollut vielä mitään merkitystä. La Gazzetta dello Sportin Andrea Cremonesi hakee vertauskuvan jalkapallon puolelta.

– Vuoden 2019 Ferrari näyttää koko ajan enemmän jalkapallojoukkueilta, jotka pelaavat näyttäviä pelejä, mutteivat koskaan pystyyn ratkaisemaan niitä. Ja ensimmäisestä vastahyökkäyksestä vastustaja tekee maalin, Cremonesi kirjoittaa.

Saksalainen Die Welt -lehti nosti esiin selvän ristiriidan kolmanneksi sijoittuneen Sebastian Vettelin ja Ferrarin johdon puheiden välillä: Ferrari ei ole onnistunut tehtävässään.

– Vettel sanoo ääneen, mitä monet F1-fanit ajattelevat, Die Welt otsikoi viitaten Vettelin puheisiin MM-sarjan epätasaisuudesta.

– Ei kyse ole vain neljästä kisasta, vaan oikeastaan neljästä vuodesta, Vettel jatkoi kysymykseen omasta pettymyksestään Mercedeksen hallitsemalla aikakaudella.

Saksalainen Motorsport-Total nosti Mercedes-pomo Toto Wolffin lähes pyhimyksen asemaan.

– Rakkaat lukijat, aina joskus jotkut ihmiset tuntevat, etteivät he voi epäonnistua missään. Ihan sama, mihin kosket, niin se muuttuu kullaksi. Toto Wolff täytyy laskea tähän kategoriaan. Siinä missä Ferrarin ja tallipäällikkö Mattia Binotto voivat tällä hetkellä heittää kaikki ratkaisunsa vessanpönttöön, Wolffin ja Mercedeksen kohdalla tilanne on täysin päinvastainen, Hans Zimmerman sanoo.

F1-sarja palaa perinteiselle Euroopan kierrokselleen kahden viikon päästä, kun kausi jatkuu Espanjan GP:llä Barcelonassa.

Lue myös:

    Uusimmat