F1-lehdistökatsaus: Charles Leclercista leivotaan jo mestaria ympäri Eurooppaa – ”Ferrarilla on kaksi ongelmaa, toinen niistä on Sebastian Vettel”

Charles Leclercin hämmästyttävän nopea nousu Ferrarin tähtikuskiksi vei kaiken huomion kansainvälisessä F1-lehdistössä värikkään Bahrainin GP:n jälkeen.

Leclerc jäi Ferrarin moottorin petettyä kolmanneksi Mercedeksen Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen vietyä kaksoisvoiton. 21-vuotias monacolainen ehti kuitenkin tehdä otteillaan lähtemättömän vaikutuksen, joka lupaa Ferrarilla hyvää kaikille muille paitsi viidenneksi jääneelle Sebastian Vettelille.

Vettel pyörähti radalla Hamiltonin ohitettua hänet ja rikkoi sen jälkeen etusiipensä. Valtteri Bottas oli kisan toinen ja Kimi Räikkönen Alfa Romeolla seitsemäs.

Italian F1-mediassa toistui maanantaina yksi fraasi: parempi olla nopea mutta epäluotettava kuin luotettava mutta hidas auto. Tästä muistutti muun muassa La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni, joka listasi viikonlopun saldoa maranellolaisittain.

– Ferrari palaa Bahrainista yhden varmuuden ja kahden ongelman kanssa. Varma asia on nimeltään Charles Leclerc, kaksi ongelmaa ovat luotettavuus ja Sebastian Vettel, kokenut F1-toimittaja pamauttaa.

– Haluaisin purra kieltäni, mutta tänään uskallan sanoa, että maanjäristys alkoi Ferrarilla. Siitä, että Charlesista on tulossa mies, johon pitää panostaa, Zapelloni linjaa.

Blogisti ja Sky Sports Italian asiantuntija Leo Turrini kaivaa esiin Enzo Ferrarin sanonnan, että jos auto hajoaa, se ei vain ole valmis vielä.

– Leclerc sen sijaan on erittäin valmis, Turrini lisää.

– Valitettavasti kultapoika ei saanut sitä, mitä olisi poikkeuksellisella lahjakkuudellaan ansainnut.

Corriere della Sera -lehden Georgio Terruzzi näki Leclercin suorituksissa aggressiivisuutta, rämäpäisyyttä ja myös kirurgin tarkkaa päättäväisyyttä.

– Tämä täytyy sanoa varovasti, mutta Leclerc on vahvistamassa kaikki odotukset ja on jo nyt onnistunut luomaan joitain ongelmia arvokkaalle kapteenilleen.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Vettelille aavikon ylitys oli ristintie

Luca Budel kirjoittaa Sport Mediasetissa, että Leclerc on Maranellon ainoa valopilkku Sebastian Vettelin jatkettua viimevuotista virheidensä sarjaa.

– Vettel sortui taas paineen alla samalla, kun pieni poika Monte Carlosta näytti todelliselta mestarilta punaisessa pilttuussa, Budel viittaa Leclerciin.

– Ferrari menetti valtavan tilaisuuden tasata tilit Mercedeksen kanssa Melbournen nöyryytyksen jälkeen. Harmaalla taululla Leclercilla on ainutlaatuisia värejä. Maranellossa, tällä hetkellä, vain hän tuo optimisia.

La Stampa -lehti antoi Vettelille tylyn neuvon:

– Saksalaisen pitää hankkia mentaalivalmentaja. Ja ajaa viiksensä, lehti tokaisee.

 Terruzzi näki Vettelin jääneen täydelliseen hämmennyksen tilaan Bahrainin jälkeen.

– Aavikon ylitys oli ristintie. Hänelle ja Ferrarille, Terruzzi maalailee pääsiäisen alla.

Varhaiskypsä tuleva mestari

Ranskalaislehti L’Equipe tunsi myötätuntoa voiton menettänyttä Leclercia kohtaan.

– Formula 1 voi olla todella julma laji. Voit tehdä kaiken oikein etkä silti voita kisaa. Charles Leclerc starttasi paalupaikalta, ajoi mahtavan kisan huonon lähdön jälkeen ja pystyi tulemaan vasta kolmanneksi italialaismoottorin pidäteltyä häntä viimeisten 11 kierroksen ajan.

Leclerc onnistui hämmästyttämään myös brittitoimittajia, jotka tunnustivat Lewis Hamiltonin saaneen tämän voiton melkoisena taivaanlahjana Ferrarin koneen hyydyttyä pahasti loppua kohti. The Timesin Rebecca Clancy muistuttaa, että Leclercin pettymyksen takaa paistaa jo aurinko.

– Vie aikaa ennen kuin Leclerc oikeasti ymmärtää, mitä hän saavutti Bahrainissa. Juuri nyt voiton vieminen sattuu todella raa’asti, mutta hänen tulisi ottaa tästä kisasta paljon itseluottamusta itselleen, Clancy rohkaisee.

The Guardianin Giles Richards näki Leclercin ensimmäisestä palkintopallipaikasta enteitä kauas tulevaisuuteen.

– Monacolaisen maltillisuus ja taidot radalla sekä hänen poikkeuksellinen kypsyytensä vaikeimpienkin iskujen kestämiseksi vahvistivat sen, että tämä nuori mies on tuleva maailmanmestari, Richards julistaa.

BBC:n Andrew Benson säästi pitkän Leclerc-hehkutuksensa loppuun hiukan tilaa myös kisan voittaneelle Lewis Hamiltonille.

– Hamilton peri tämän voiton, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta sitä sanotaan, että jokainen on oman onnensa seppä, ja hän totisesti esitti osansa tässä, Benson sanoo Hamiltonin hyvästä kisavauhdista.

Räikkönen paikkasi Alfa Romeon menetettyä treeniaikaa

Kisan toiseksi sijoittunut Valtteri Bottas katosi massaan räväkän Australian kisaviikonlopun jälkeen. Saksalaisen Auto Motor und Sportin Michael Schmidt antoi kuitenkin suomalaiselle arvosanaksi kahdeksan.

– Harjoituksissa Bottas laittoi tallikaverinsa yhä hikoilemaan. Kisassa tie meni kuitenkin nopeasti väärään suuntaan. Toisella kierroksella suomalainen menetti kaksi sijaa. Bottas valitteli auton balanssin ongelmia, jotka voimistuivat tuulen vaikutuksesta. Muovipussi etusiivessä maksoi lopussa lisää downforcea, Schmidt listaa.

Kimi Räikköstä Schmidt kuvailee turvalliseksi sijoitukseksi Alfa Romeolle. Hänelle Auto Motor und Sport antoi arvosanaksi peräti yhdeksän.

– Suomalainen ajoi perjantain sotkuisista harjoituksista ja aika-ajojen kolmososioon ja kisan kärkikymmenikköön. Lopputuloksena oli kuusi MM-pistettä. Sauberilla (eli Alfa Romeolla) oli puutetta kokemuksesta pitkistä kisavedoista. Kimin kokemuksella se ei ole mikään ongelma, Schmidt toteaa.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Kiinan Shanghaissa.

Lue myös:

    Uusimmat