F1-legenda latasi hurjan väitteen – taistelu kulisseissa käy yhä vain rumemmaksi: "Oli kuin luoti olisi lävistänyt sydämeni"

F1 torppasi aiemmin tänä vuonna Andretti Globalin liittymisen sarjaan, mutta yhdysvaltalaistalli ei aio luovuttaa ilman taistelua. Vuonna 1978 F1-maailmanmestariksi kruunattu perheen patriarkka Mario Andretti laukoo nyt mediassa kovia väitteitä vastapuolen toiminnasta.

Mario Andrettin pojan Michael Andrettin pyörittämä Andretti-talli on saavuttanut vuosien ja vuosikymmenten saatossa huomattavaa menestystä monissa Pohjois-Amerikan kilpasarjoissa, mutta maailmanvalloitus on vielä tekemättä.

Sen on kaavailtu tapahtuvan F1-sarjassa, joka on ollut viime vuodet voimakkaasti kallellaan Yhdysvaltain suuntaan. Esimerkiksi tänä vuonna Yhdysvalloissa ajetaan, viime kauden tapaan, peräti kolme osakilpailua. Talleista kuitenkin vain yksi, Haas, kilpailee Yhdysvaltain lipun alla, mutta senkin toimintaa pyöritetään käytännössä Englannista käsin.

Niinpä kun Kansainvälinen autoliitto hyväksyi lokakuussa Andrettin hakemuksen F1-sarjaan pitkällisen prosessin päätteeksi, moni saattoi pitää varmana, että Andretti myös liittyisi sarjaan kaudelle 2026.

Alkuvuodesta tuli kuitenkin märkä rätti kasvoille. F1-sarjan taustayhtiö torppasi aikeet ja hylkäsi hakemuksen – ainakin toistaiseksi. Päätöstä perusteltiin sillä, että Andretti ei olisi kilpailukykyinen ja mukaan tullessaan se pienentäisi kymmenen nykyisen tallin rahapottia. Sanottiin myös, ettei Andretti toisi sarjaan mitään lisäarvoa.

Andrettiin tällä päätöksellä ei ollut mainittavaa vaikutusta, vaan sen valmistelut F1-sarjaan liittymiseksi ovat kiihtyneet entisestään. Huhtikuussa talli avasi Silverstoneen 80 ihmistä työllistävän teknisen toimipisteen, ja pari päivää sitten uutisoitiin Pat Symondsin siirrosta F1-sarjan teknisen johtajan paikalta Andrettille.

Tavoitteena on paikka lähtöruudukossa viimeistään kaudelle 2028, ja tätä tavoitetta tukee yhteistyö General Motorsin kanssa. Ajatuksena on, että Andretti kilpailisi vuodesta 2028 alkaen Cadillacin valmistamilla moottoreilla.

Se, pääseekö Andretti tuolloin mukaan on ainakin Mario Andrettin tuoreiden kommenttien valossa epävarmaa.

84-vuotias legenda kertoo NBC:n haastattelussa muutaman viikon takaisesta kohtaamisestaan F1-sarjan kaupalliset oikeudet omistavan Liberty Median hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan Greg Maffein kanssa.

Kohtaaminen tapahtui Miamin GP:n aika-ajopäivänä järjestetyn kutsuvierasaamiaisen yhteydessä. Andretti kertoo olleensa keskustelemassa F1-sarjan toimitusjohtajan Stefano Domenicalin kanssa, kun Maffei ilmestyi paikalle.

– Hän keskeytti meidät ja sanoi: "Mario, haluan kertoa sinulle, että tulen tekemään kaikkeni, ettei Michael (Andretti) koskaan liittyisi F1-sarjaan."

Andrettin mukaan Maffei poistui paikalta tämän jälkeen, eikä tästä ole sen koommin kuultu.

– En voinut uskoa sitä. Se oli kuin tyrmäys. Puhumme liiketoiminnasta. En tiennyt tämän olevan jotain niin henkilökohtaista. Oli kuin luoti olisi lävistänyt sydämeni.

Maffein tunteet olivat pinnassa mitä ilmeisimmin siksi, että Mario Andretti oli vain muutamaa päivää aiemmin osallistunut Yhdysvaltain kongressitalolla lehdistötilaisuuteen, jossa 12 kongressin jäsentä kertoi lähestyneensä Liberty Mediaa Andretti-päätöstä koskien.

Tuoreimpien tietojen mukaan joukko senaattoreita sekä demokraateista että republikaaneista on vaatinut Yhdysvaltain oikeusministeriötä ja kauppakomissiota tutkimaan, rikkooko F1-sarjan Andretti-päätös maan kartellilainsäädäntöä.

Lue myös:

    Uusimmat