F-Securen Hyppönen: Puhelinvakoilun kauhukuva osoittautui todeksi

Tietoturvan asiantuntija Mikko Hyppönen arvioi, että puhelinvakoilun pelätty kauhukuva on nyt osoittautunut todeksi.

Washington Post -lehti paljasti eilen, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA pystyy kuuntelemaan kohteeksi valitun valtion koko puhelinliikennettä.

-Asia ei tullut sikäli yllätyksenä, että tätä on osattu ounastella. Saimme jälleen Edward Snowdenin kautta vahvistuksen pahimmille peloillemme, F-Securen tutkimusjohtaja viittaa asiakirjoihin, jotka Washington Post sai tietovuotaja Snowdenilta.

Koko valtion puhelinliikennettä koskevan vakoilun julkitulo merkitse Hyppösen mukaan ainakin sitä, että tarve salata puheluita kasvaa heti.

-Kysyntää syntyy välittömästi sovelluksille eli applikaatioille, jotka salaavat älypuhelinten välisiä puheluita. Myös erillisten, salattuja puheluita soittavien puhelinten markkinat kasvavat. 

"Suomi tuskin kohteena" 

Hyppösen mukaan puhelujen salaamista tarvitsevat esimerkiksi yritykset.

-Ei tarvitse olla kauhean kummoinen organisaatio, niin vähintäänkin johtoryhmän väliset puhelut kannattaa soittaa salatuilla puheluilla - kun nyt tiedämme, että tällainen vakoilukyky (USA:lla) on ja sitä oikeasti käytetään.

Tietoturvan asiantuntijan mukaan on kaksi keinoa vastustaa laajaa puhelinvakoilua.

-Ensiksikin voimme hyväksyä vakoilun ja yrittää kiertää sitä salauksella, tai esimerkiksi välttämällä puheluita ja käyttämällä muuta viestinnän reittiä. Toinen tapa on protestoida, yrittää saada tällainen seuranta loppumaan.

Hyppönen ei itse ole puhelinvakoilun hiljaisen sietämisen kannalla.

-En hyväksy missään nimessä sitä, etteikö puhelinvakoilua voisi vastustaa ja myös estää. Keinoja ovat suuttuminen ja poliittinen vaikuttaminen. Ei (vakoilun) estäminen varmastikaan helppoa ole, mutta se ei lopu ainakaan siinä tapauksessa, että sitä ei vastusteta.

Hyppösen mukaan Suomi tuskin on kovin houkutteleva kohde koko valtion puheluita seuraavalle vakoilulle.

-Suomi oli kiinnostava vakoilun kohde kylmän sodan aikana, mutta ei varmaankaan enää.

Washington Post uutisoi tiistaina, että NSA nauhoittaa vähintään viiden maan kaikki puhelut. Daily Techin mukaan tarkkailtaviin maihin kuuluisivat ainakin Ranska ja Saksa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja