EU:ssa suunnitellaan: Kielletäänko sosiaalinen media alle 16-vuotiailta?

EU:ssa pohditaan kiristystä tietosuoja-asetukseen, joka vaatisi alle 16-vuotiailta vanhempien luvan sosiaalisen median käyttöön.

Ehdotettu muutos EU:n tietosuoja-asetukseen muuttaisi sosiaalisen median käytön alaikärajaa nykyisestä 13 ikävuodesta 16 vuoteen. Alle 16-vuotiaat saisivat käyttää esimerkiksi Facebookia, Instagramia ja Snapchatia vain vanhempiensa luvalla.

Mahdollinen muutos on luonnollisesti herättänyt ristiriitaisia tunteita. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan teini-ikäisten sulkeminen ulos sosiaalisesta mediasta on epäreilua ja jopa haitallista heille.

Yksi asetuksen vastustaja on Huffington Postin teknologiatoimittaja ja ConnectSafely.org-sivuston toimitusjohtaja Larry Magid.

– Pelkään, että tämä muutos saattaisi vaarantaa nuorten osallistumisen ja äänioikeuden sosiaalisessa mediassa ja maailman tapahtumissa. Meidän pitäisi pikemminkin tuplata heidän osallistumisensa näihin, Magid kirjoittaa Huffington Postin blogissaan.

Miljoonat teini-ikäiset pitävät sosiaalisen median kautta yhteyttä ystäviinsä ja saavat sen kautta uutisensa ja tietonsa maailman tapahtumista. Teknologian on väitetty jopa vähentäneen nuorten kokemaa yksinäisyyttä.

Magidin mukaan sosiaalinen media parhaimmillaan säästää nuorten henkiä. Sosiaalisen median ja puhelimeen ladattavien sovellusten kautta nuoret hakevat apua kriisitilanteissa ja viestittävät ongelmistaan ystävilleen.

Saman asian toteaa Euroopan internetturvallisuusorganisaatioiden ja -asiantuntijoiden liittouma avoimessa kirjeessään: ”Internet voi toimia pelastusköytenä lapsille, jotka tarvitsevat apua. He voivat olla hyväksikäytön uhreja, asua päihdeongelmaisten sukulaisten luona tai tarvita tukea seksuaalisen suuntautumisensa kanssa, vain muutamia mainitaksemme.”

Mahdollinen muutos aiheutti nuorten vastalauseiden ryöpyn Twitterissä

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä.

"Sosiaalinen media on suuri ilon lähde niin omassani kuin muidenkin elämässä. Yhteisöämme ei saa rikkoa."

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä.

"@europe – Älä rajaa nuoria ulkopuolelle mahdollisuudesta pitää koko maailmaa käden ulottuvilla. Se on aika töykeää."

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä.

"Rehellisesti sanoen YouTuben transmies-yhteisö oli pelastus. En ollut ennen sitä koskaan nähnyt ketään kaltaistani. He antoivat minulle toivoa."

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä.

"Olen oppinut niin paljon itsestäni ja muista Twitterin kautta. Oikeasti. Jos menetän sen, olen enemmän kuin vain surullinen. Jään asioista paitsi."

Korjaus: Otsikkoa tarkennettu klo 15.29.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja